Recensie: Het verborgen land – De strijd om de magische wens – Chris Colfer4,5 sterren, Recensie

9789464041552

De strijd om de magische wens is het eerste deel van een fantasievolle en spannende serie voor kinderen vanaf tien jaar.
Het is een hardcover boek met een uitnodigende voorkant. Aan de binnenkant staat een mooie en duidelijke kaart van de wereld waar het verhaal zich afspeelt. Dat is een wereld waarin de tweeling Alexandra en Koen per ongeluk in belanden. Hier leven de sprookjesfiguren waarover hun vader en oma zo vaak verteld hebben. Alleen is klopt niet alles met de verhalen en hebben de sprookjesfiguren vaak een heel ander karakter of een andere achtergrond dan ze kennen uit de sprookjesboeken.

Het gebruik van bekende sprookjesfiguren geeft direct een kader en iets vertrouwds. Toch heb ik bij Het verborgen land niet het idee dat dit een makkelijke zet van de auteur is. Er wordt een eigen twist aan de personages geven die een rol spelen in een origineel verhaal. Het gaat om meer dan alleen avonturen in de sprookjeswereld.

Voor de tweeling in deze vreemde wereld beland lees je in het boek eerst het een en ander over Alexandra en Koen. Ze verschillen als dag en nacht. Alexandra is dol op leren en is een echte boekenwurm, en maakt niet zo makkelijk contact. Koen heeft veel vrienden maar komt regelmatig in de problemen op school, het leren kost hem moeite. Ze hebben duidelijk hun eigen karakters waarover in de loop van het verhaal steeds meer bekend wordt. In de loop van het boek blijkt op mooie manier dat ze ieder hun eigen sterke punten hebben en dat ze elkaar daarmee aan kunnen vullen.
Het zijn aansprekende personages waar je graag over leest. Hun wisselwerking en gesprekken zijn heel dynamisch en vaak grappig.

Alexandra en Koen hebben een zware tijd achter de rug doordat hun vader overleden is en hun ouderlijke huis verkocht moest worden. Het verdriet en zorgen zijn invoelbaar zodat je met de tweeling meeleeft. Ze zijn opgegroeid met de sprookjesverhalen die hun vader en oma hun oma hen vertelde. Met hun lieve, actieve en beetje mysterieuze oma hebben ze een goede band.
Wanneer ze van oma voor hun twaalfde verjaardag het familie sprookjesboek krijgen zijn ze daar dan ook heel blij mee.

Wanneer ze op magische wijze in het boek vallen is dat het begin van een heleboel spannende avonturen en opmerkelijke ontmoetingen. Ze komen onder andere in het koninkrijk van Roodkapje, worden belaagd door een roedel wolven, ontdekken dat Goudhaartje op de vlucht is voor de politie, komen ze trollen tegen en ontmoeten sprookjes figuren.
Ze zijn overweldigd door wat hen overkomt en willen graag naar huis (hoewel Alexandra het stiekem ook wel erg leuk vind). Gelukkig krijgen ze hulp van een verlegen maar vriendelijke kikkerman.

Hij geeft hen een dagboek van iemand (wie ?) die het gelukt is deze wereld te verlaten. Via het dagboek ontdekken Alexandra en Koen dat ze voorwerpen moeten verzamelen die als ze samengevoegd worden één wens uit laat komen. Het zijn voorwerpen die bijna onmogelijk te verzamelen zijn zoals het haar van Rapunzel en het glazen muiltje van Assepoester.
Wat het nog moeilijker en gevaarlijke maakt om al deze spullen bij elkaar te krijgen is dat de boze stiefmoeder ook de wens wil hebben en daar alles voor overheeft.

De zoektocht brengt ze in verschillende koninkrijken en laat ze allerlei spannende avonturen beleven waarbij ze steeds weer nieuwe personages uit de sprookjes verhalen ontmoeten. Eigenlijk is het per voorwerp dat ze bemachtigen een apart avontuur. Toch voelt het als een samenhangend verhaal door de rode lijnen die ook door het boek heen lopen.
Zo ontdekken Alexandra en Koen steeds meer over de schrijver van het dagboek en over hun familie geschiedenis. Ook leren ze omgaan met hun verdriet en ontdekken ze dat ze beide eigenschappen hebben die hen helpen om de gevaren te overwinnen. Tot hun verbazing zijn dat soms juist de eigenschappen waar ze in hun eigen wereld problemen mee hebben. Dit gebeurt op natuurlijke wijze die in het verhaal past.
Ook blijken kleine ontmoetingen, ontdekkingen, gebeurtenissen op den duur toch extra betekenis te hebben.

Met humor en vaart wordt het verhaal verteld, waarbij er gelukkig ook plek is voor de broer en zus om samen te kibbelen en hun emoties te tonen. Daaraan is ook spanning en een familiegeheim toegevoegd wat samen een fantasievol, meeslepend en goed verhaal oplevert. De zoektocht wordt goed afgesloten en er zit een einde aan het verhaal dat de lezer een afgerond gevoel geeft. Toch is er nog genoeg te ontdekken in deze wereld en over de tweeling zodat een vervolg zeer welkom is.

De lay-out van het boek is ruim en uitnodigend. Aan het begin van de hoofdstukken staan sfeervolle zwart/wit illustraties.
Al met al een prachtig jeugdboek.

Boekgegevens

9789464041552

Titel :Het verborgen land 1 – De strijd om de magische wens
Auteur :Chris Colfer
Uitgever :Fontaine Uitgevers
Verschenen :Februari 2022
ISBN :9789464041552

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.