Recensie: Historische verhalen – Verhalenbundel 6Recensie

9789083117799

De zesde historische verhalen bundel is pas verschenen en ook deze keer is het weer een succes. In de bundel staan tien korte verhalen waarin de auteurs historische feiten mengen met fictie en zo de geschiedenis tot leven wekken. Net als in de eerdere bundels wordt er na ieder verhaal achtergrondinformatie gegeven over de gebeurtenissen die verteld zijn. Deze combinatie van feiten, fictie en achtergronden werkt iedere keer opnieuw en ook deze keer heb ik de verhalen met veel plezier gelezen.

Denk bij achtergronden niet aan een saai stuk uit een geschiedenisboek. Ook hier gebruiken de auteurs hun vlotte pen om er een prettig lezend en boeiend geheel van te maken. Ik vind het steeds weer de moeite om te lezen welk deel van het verhaal op feiten gebaseerd is en welke eigen twist een auteur aan de geschiedenis gegeven heeft.
Voor mij maakt het niet uit of het totaal nieuwe onderwerpen zijn of iets waar ik al meer van weet. Bij een bekend onderwerp is het toch een heel nieuw verhaal door de insteek van de auteur en lees ik vaak net weet iets bij de achtergrond wat voor mij nog onbekend is. En bij nieuwe onderwerpen is het naast het lezen van een mooi verhaal ook fijn om op ontspannen manier weer iets over onze geschiedenis gelezen te hebben.

In deze bundel reis je in de verhalen niet alleen de hele wereld over maar vlieg je ook door de geschiedenis heen. Zo brengt het boek je onder andere in China, de sovjetrepubliek, Rome en Parijs. En ook ons eigen land wordt niet overgeslagen. Je reist in de tijd naar allerlei periodes vanaf het begin van de jaartelling tot redelijk recent naar Estland. Allerlei verschillende personages spelen een (hoofd)rol in de verhalen van slaaf tot koning, van jong naar oud.

Het niveau van de verhalen is hoog, ieder verhaal heeft iets unieks wat het de moeite waard maakt om het te lezen. Het is voor mij dan ook bijna onmogelijk om een aantal favoriete verhalen uit te kiezen. Daarom in het kort iets over ieder verhaal.

Hoe ik een slaaf werd door Sandrine van der Velde
Het verhaal wordt in de ik vorm verteld en de vertelster laat al in het begin weten dat het geen aangenaam verhaal is. Vertellend en terugkijkend laat ze weten wat haar lang geleden in China overkomen is. Het voelt alsof iemand echt aan jou als lezer haar verhaal vertelt en haar verdriet, onmacht en gevoel van vernedering worden goed overgebracht. Het einde heeft een onverwachte wending waarover je meer leest in de interessante achtergrond informatie.

De vloek van Vitus door Paul Christiaan Smis
Vanaf het begin pakt dit verhaal je aandacht en ben je benieuwd wat er gebeurd is. Het gaat over een vreemd incident dat echt gebeurd is en totaal uit de hand loopt. In de achtergrond vertelt de auteur hier meer over en lees je wat de meningen gedurende de geschiedenis hierover waren. In het verhaal krijgt het een persoonlijk tintje wanneer een man mede dit incident, waar hij totaal niets aan kon doen, verteerd wordt door schuldgevoel. Het is een mooi verhaal tegen en een bijzondere historische gebeurtenis om over te lezen.

De visser van Vorumaa door Victor Lemstra
Dit verhaal heeft een melancholische sfeer en gaat over een alleen overgebleven verzetsman die nog een keer een laatste daad wil uitvoeren. Je voelt zijn eenzaamheid en drang om het verzet niet te laten doven. Het verhaal is meeslepend, een tikje spannend en triest.

De zeug van Falaise door Key Tengeler
Hier heeft de auteur voor een aparte manier gekozen om het verhaal te vertellen. Je ziet het verhaal door de ogen van een vogel. En hoewel ik aan de start mijn twijfels had of dit zou werken bleek dat de auteur hiermee op een prima en geloofwaardige manier het verhaal weet te vertellen.
Het onderwerp lijkt te zot voor woorden maar er is wel degelijk een historische achtergrond voor het verhaal. Dit zijn de verhalen die je gekke feiten uit het verleden leren en je verbaasd laten staan.
Het verhaal zit goed in elkaar en weet zonder moeite je aandacht vast te houden.

Vader Amsterdam door Marjet Maks
Zonder moeite kon ik tijdens het lezen voor me zien wat er in het verhaal gebeurde door de beeldende manier van vertellen. Het is een ontroerend verhaal over liefde, gemis en desillusies.
De toelichting over de hoofdpersoon vond ik erg vlot geschreven en boeiend om te lezen

De Tempelreiniging door Jeroen Windmeijer
De schrijfstijl van Jeroen Windmeijer is levendig en spreekt zeer tot de verbeelding, ik wil dan ook graag meer van hem lezen.
In het verhaal dat zich 110 jaar na Cr. afspeelt is er een rechtszaak over wat er nu echt op het tempelplein gebeurd is. Diverse versies van de tempelreiniging komen voorbij waarbij de personages van het papier af lijken te springen en je meegesleept wordt met wat er gebeurd. Hier komt geschiedenis echt tot leven. De rechter heeft dan ook een zware taak om hiermee moet gaan.
De toelichting over het spel tussen feiten en fictie in de vier evangeliën is zeer de moeite om te lezen.

De lont in het kruitvat door Femke Roobel
Dit verhaal speelt zich af in leiden waarbij je kennis maakt met een jonge man die net als zijn vader arts wil worden. Als lezer merk je al snel dat er spanning bestaat tussen vader en zoon en in de loop van het verhaal lees je er meer over. De personages komen in korte tijd al echt over en worden in een warme en prettige schrijfstijl beschreven. Een zeer heftige gebeurtenis in de tijd dat het verhaal zich afspeelt brengt vader en zoon meer naar elkaar toe.
Zowel in het verhaal als in de achtergrond informatie is het zeer interessant om te lezen wat toen gebeurde.

Het ballet van de nacht door Martin de Brouwer
Een liefdesverhaal in een ver verleden in Parijs. Een verhaal van een oprechte en gepassioneerde maar onmogelijke liefde. Op zijn sterfbed denkt een oude man van eenvoudige komaf terug aan zijn tijd aan het hof van de Zonnekoning.
Je leest over de tijd van de Zonnekoning en zijn voorliefde voor toneel en muziek. De oude man denkt hieraan met weemoed aan terug en aan zijn bijdrage hieraan. Maar vooral betreurt hij zijn onmogelijke liefde. Het is een ontroerend verhaal.

Naar Verdun door Hay van den Munckhof
Dit verhaal is in de ik vorm geschreven en laat weer eens zien waar Hay van den Munckhof heel goed in is: het samenbrengen van mensen die eigenlijk niet verenigbaar zijn. Hoofdpersoon Fenna is gevangen genomen om tot slavin gemaakt te worden. Wanneer ze gered wordt is het maar de vraag of ze beter af is. Het is een fijn lezend en zo nu en dan spannend verhaal. Het einde klopt gevoelsmatig maar had iets uitgebreider gemogen.
Dit verhaal gaat over de expansiedrift van de Vikingen. Het is fictief maar het klopt met wat er bekend is over de laatste jaren waarin de Vikingen in onze streken actief waren.

Herode’s klacht door Paul Christiaan Smis
Herodes spreekt / klaagt tegen de schaduw die hem aan het einde van zijn leven komt halen. Hij is stervende en maakt zich zorgen over hoe hij in de herinneringen voort zal leven. Daarom geeft hij zijn eigen versie van de beslissingen die hij in zijn leven genomen heeft. Hij weet bijna overtuigend alles wat hij deed goed te praten. Hij vertelt in spreektaal en zijn mening komt duidelijk naar voren, het is knap gedaan hoe hij alles wat hij deed weet te rechtvaardigen.
De uitleg over feiten versus fictie over Herodes is verhelderend en boeiend.

Boekgegevens

9789083117799

Titel : Verzamelbundel VI – Historische Verhalen
Auteur : Diverse auteurs
Uitgever : Uitgeverij Historische Verhalen
Verschenen : April 2022
ISBN : 9789083117799