Bespreking: Doe elke dag iets om je brein te trainenGelezen

9789045326535

Doe elke dag iets om je brein te trainen is een klein compact boek waarin je een jaar lang iedere dag iets kunt doen om je brein scherp te houden. Of gewoon omdat je het leuk vind om regelmatig uitgedaagd te worden om ergens over na te denken of een puzzel op te lossen. Waarbij je natuurlijk iedere dag een pagina kunt doen of gewoon wanneer je er zin in hebt. Het is aan jou hoe je het boek gebruikt.

Het boek begint met een inleiding waarin iets verteld wordt over ons brein en het vermogen om te blijven leren. Een aantal bekende mensen worden hierin genoemd als voorbeeld zoals onder andere Thomas Edison van wie zijn brein zwaar onderschat werd. Een leraar zei blijkbaar ooit tegen hen dat hij te stom was om te leren.
In de loop van het boek komen er nog vele bekende personen langs bij de opdrachten en bij de pagina’s met quotes die in het boek staan.
De inleiding geeft aan dat je je in het boek kunt vergelijken met onderschatte genieën / je aha momenten kunt vastleggen / tips vindt over hoe je slimmer kunt werken of klinken / inzicht kunt krijgen geest door te reflecteren op wat je wel en niet weet. Maar dat het ook een plek is waar je je eigen ideeën in worden kunt vatten.

Bij iedere opdracht staat kun je de datum opschrijven zodat je later terug kunt zien wanneer je dit opgeschreven hebt. In een dik lettertype staan er vaak quotes, afbeeldingen of iets anders dat met de opdracht te maken heeft. Daaronder is een kleine ruimte om je antwoord op te schrijven. Dit vind ik positief omdat het zo aangeeft dat er geen ellenlange beschouwingen van je verwacht worden maar slechts een korte reflectie. Zo word je gestimuleerd om even ergens over na te denken zonder dat het teveel wordt.

Ook tussendoor staan er opmerkingen, gezegdes van allerlei mensen, die te maken hebben met geestelijke veerkracht, je brein of iets anders dat met slim zijn te maken kan hebben.
Een klein deel van de opdrachten zijn puzzels, waarvan de opdrachten achter in het boek staan. Wat mij betreft hadden dat er wel iets meer mogen zijn.
Bij de andere opdrachten worden er allerlei vragen gesteld zoals met welk gek idee speelde ik vandaag / hoe gebruikte ik mijn slimheid vandaag om …. op te lossen / welke kennis gaf me vandaag kracht / leg een moeilijk begrip makkelijk uit / wat ik nu denk over mijn jeugdige keuze van toen / mijn favoriete citaat.

Het is een mooi boek om iedere dag (of regelmatig) iets in te doen vanwege de uiteenlopende vragen en het feit dat het korte opdrachten zijn. Het is echter niet helemaal wat ik van het boek verwachte. Het boek legt erg de nadruk op slim zijn, alsof je brein trainen alleen bepaald wordt door slim zijn. Hierbij mis ik toch allerlei andere manieren om je brein te trainen, zoals creativiteit of ervaringen opdoen. Ook vind ik de vragen / opdrachten te veel gaan over reflecteren / naar jezelf kijken. Iets wat absoluut hoort bij trainen van je brein maar ook hier heb ik het idee dat er meer variatie had kunnen zijn.

Wanneer je op zoek bent naar een mooi boek vol vragen aan jezelf en interessante quotes, aangevuld met wat puzzelopdrachten dat is dit boek echt iets voor jou. Wanneer je net als ik bij het trainen van je brein iets meer verwacht is dit boek het net niet helemaal.

Achterflap

Het brein heeft net als het lijf voeding nodig om te groeien en gezond te blijven. Doe iedere dag iets om je brein te trainen is een journal vol inspiratie, puzzels en oefeningen waarmee je een jaar lang je hersenen uitdaagt en zo nieuwe neurale verbindingen legt. Met de woorden van grote denkers en creatieve geniën om je te begeleidende genoeg ruimte om daarop te reflecteren doe je frisse, nieuwe inzichten op. Zo houd je je brein scherp !

Boekgegevens

9789045326535

Titel :Doe elke dag iets om je brein te trainen
Auteur :
Uitgever :MUS Boeken
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789045326535
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.