Bespreking: Het basis kookboek voor studenten – Alistair WilliamsGelezen

9789044739619

Wanneer je de achterflap van dit boek leest (zie onderaan dit blog) krijg je het idee dat dit het boek is om aan kinderen mee te geven die niet kunnen koken maar wel uit huis gaan om te studeren. Ik was dan ook behoorlijk benieuwd naar dit kleine handzame kookboek. Het is een basiskookboek voor studenten met eenvoudige recepten voor lekkere en goedkope gerechten.

Het kookboek is echt voor studenten geschreven waarbij er in de inleiding iets verteld wordt over het op jezelf gaan wonen en dus ook voor je zelf gaan koken. Het is met een tikje humor geschreven met als boodschap dat het echt belangrijk is om regelmatig (altijd is teveel gevraagd) gezond te eten. Gezond betekent voor veel jongeren per definitie al niet lekker dus er wordt specifiek bij verteld dat het lekkere smakelijke gerechten zijn. Die goed bij studenten passen omdat ze goedkoop en niet al te ingewikkeld zijn.

In het kort wordt verteld wat je nodig hebt en dat is heel realistisch vooral de basisbenodigdheden. Hierbij wordt op grappige wijze ingegaan op de beruchte studentenkeukens met weinig kookgerei en veel zooi.
Volgens het boek kun je met gezond verstand en een minimum aan kookgerei en kooktalent al met dit boek aan de slag. En na wat ik van de recepten zag is dit een prima omschrijving.

Daarna volgen er nog kort en krachtig (de aandacht van de lezende student moet immers niet afdwalen) wat praktische onderwerpen. Zoals een omzettingstabel, uitleg over kooktermen, tips over gezond eten, welke stoffen je binnen moet krijgen en in welke producten die zitten en wat er handig is om in je basis voorraadkast te hebben.

Daarna zijn er (weer korte) stukken over, koolhydraten, vis, vlees, groente en specerijen. Het geeft praktische informatie over de bereiding, waar je op moet letten bij het boodschappen doen, en wat budget vriendelijk is.
Daarna is het tijd voor de recepten.

Mijn eerste indruk was erg positief, in korte tijd wordt er veel praktische informatie gegeven die to the point is zonder allerlei uitweidingen. Het boekje is handzaam en heeft een ruime lay-out zodat het makkelijk te lezen en te gebruiken is. Er is goed gedacht aan welke informatie iemand nodig heeft die nog weinig van koken weet, zonder hem of haar te overdonderen. En er is ook goed aan het budget gedacht, wat zich ook toont in de kleine hoeveelheden van de wat duurdere ingrediënten zoals vlees.
De recepten zijn duidelijk in stappen uitgelegd, waarbij de ingrediënten apart vermeld staan zodat je altijd direct kunt zien wat je in huis moet hebben voor het recept. Bij de recepten staan vaak kort wat tips of varianten op het recept.
Er staan zowel recepten in voor 1 persoon als voor meerdere personen, vaak wordt er bij studenten immers gezamenlijk gekookt.

Er staan geen plaatjes of foto’s in het boek maar dat is geen gemis omdat je bij de meeste gerechten wel een beeld hebt van hoe het er uit ziet. En het maakt het boek zo ook wat minder een “statig“ kookboek en meer een handig instructieboek.

Mij lijkt het dan een heel handig boek voor mensen (al dan niet student) zonder al te veel kookervaring die zelfstandig gaan wonen. Als extra test heb ik mijn jongste zoon (die wel iets kan koken, maar er geen held in is) gevraagd naar zijn mening over het boek.
Hij vond de informatie die vooraf gegeven werd heel nuttig en prettig lezen, de recepten zou hij zeker aandurven om te gaan proberen.

De recepten
Er zijn 7 hoofdstukken met een aantal recepten, voor ieder hoofdstuk staat een korte inleiding

 • Sauzen en dressings. Van warme witte sausen tot sladressing en dipsaus.
 • Soepen en aperitiefhapjes, een voedzame soep kan immers als hoofdgerecht op het menu staan en hapjes zijn altijd wel lekker
 • Hoofdgerechten, denk hierbij onder andere aan een eenvoudige tomaten pasta /lasagne / risotto met kip /quiche / kip met biersaus / chilli con carne. Veelal recepten die veel jongeren lekker vinden en ook makkelijk in grotere hoeveelheden te maken zijn.
 • Salades zowel voor erbij als een recept voor een stevige maaltijd.
 • Ontbijt en smooties, dit is waarschijnlijk voor de liefhebbers want op ontbijtgebied is er heel veel kant en klaar en budgetvriendelijk te koop. En het ontbijt is ’s morgens wat in mijn ervaring niet de tijd is dat de gemiddelde student puf of zin heeft om iets te maken
 • Zoete lekkernijen. lekker voor in de vrije tijd of om het leed dat studeren heet te verzachten
 • Koffie, een paar recepten voor veel personen om heerlijk samen een lekkere koffie te drinken zonder al te veel werk.

Achterflap

Als student wil je natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk tijd, energie en geld verspillen aan koken. Maar een volledig academiejaar overleven op diepvriespizza en worstjes uit blik is ook niet echt aan te raden. Daarom is dit kookboek precies wat jij nodig hebt! Je vindt hier alleen maar lekkere en eenvoudige gerechten waarvoor je geen winkelwagentje vol ingrediënten of dure kookspullen nodig hebt. Denk aan klassiekers als groentesoep, quiche, pasta carbonara, salade nicoise of een heerlijk wokpannetje. Bovendien leer je met dit boek een heleboel handige kookbasics, zoals

 • Hoe maak je een dressing
 • Hoe maak je broccoli of aubergines klaar?
 • Hoe kies je kip of rundvlees in de winkel?
 • Wat zijn de ingrediënten die je altijd in je voorraadkast moet hebben

Resultaat: Je eet gezond en lekker, je houdt nog genoeg geld over om op stap te gaan met je vrienden, en je moeder kan gerust zijn!

Boekgegevens

9789044739619

Titel :Basiskookboek voor studenten
Auteur :Alastair Williams
Uitgever :Deltas
Verschenen :Mei 2014
ISBN :9789044739619

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.