Recensie: De terugkeer van de Schaduwheer – Zutje & Deviss3 sterren, FantasyWereld, Recensie

9789090338767

Voor FantasyWereld las ik De terugkeer van de Schaduwheer

Jack woont samen met zijn tante Holly in een landhuis met torentjes. Zijn moeder is overleden en zijn vader is vaak op reis voor zijn werk. Daarom zorgt tante Holly voor hem, maar daar heeft Jack niet veel aan. Ze houdt namelijk niet erg van kinderen en is onaardig tegen Jack. Het is dan ook niet vreemd dat hij zich vaak wat eenzaam voelt. Gelukkig heeft hij zijn beste vriend Fidel en zijn hond Lobbes die hem op weten te beuren.

Op een dag wordt Lobbes voor zijn neus ontvoerd en zet hij wanhopig de zoektocht in. Er blijken nog veel meer honden ontvoerd te zijn en er gebeuren sowieso steeds meer vreemde dingen in het plaatsje waar hij woont. De burgemeester komt met allerlei aparte regels en heeft nieuwe ordehouders die met harde hand erop toezien dat iedereen zich aan deze regels houdt.

Daarbij ontmoet Jack een meisje genaamd Lev, die zegt dat ze uit een andere dimensie komt. Lev wil graag zijn hulp bij het verslaan van de kwaadaardige schaduwheer Skia Ombre, die de wereld van Lev wil vernietigen. Jack wordt uitgenodigd om toe te treden tot een geheim genootschap. Wanneer Jack na enige aarzeling toestemt, raakt hij samen met Lev en Fidel betrokken bij de strijd om de plannen van de Schaduwheer te dwarsbomen. Hierdoor komt hij voor grote uitdagingen te staan en belanden hij en zijn vrienden in levensgevaarlijke situaties. Jack ontdekt bij deze avonturen dat hij meer in zijn mars heeft dan hij zelf ooit had gedacht.

Boeiend verhaal
Het verhaal begint met een stukje over de Schaduwheer waaruit direct duidelijk wordt dat hij een zeer onaangenaam persoon is, en dat hij iets zoekt. Op deze manier is er al in de start wat spanning en wordt je als lezer nieuwsgierig gemaakt. In de loop van het boek zijn er een aantal intermezzo’s waarin je kort iets leest vanuit de Schaduwheer. Hierdoor weet je als lezer iets meer en zie je gevaren al aankomen.

In de loop van het boek kom je er achter wat de Schaduwheer zoekt en waarom hij dat absoluut niet in handen mag krijgen. Het is pas laat in het boek dat dit echt duidelijk wordt en het verhaal van Lev en de Schaduwheer verteld wordt. Er wordt dan een aantal keren vrij veel informatie tegelijk gegeven. Dit is jammer, want het was intrigerender geweest wanneer het meer verspreid over het boek was verteld.

Jack komt in het boek in steeds vreemdere en gevaarlijkere situaties terecht, en beleeft zo allerlei avonturen. Die zijn spannend en het is fijn om te lezen hoe Jack steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Als lezer blijf je gedurende het hele boek nieuwsgierig omdat er van alles tegelijk gebeurt en er allerlei vragen zijn waar over je antwoorden wil krijgen.

Het verhaal is goed bedacht en weet te boeien, maar toch weet het je niet altijd helemaal mee te slepen. De manier van schrijven is soms wat langdradig en doet hier en daar wat stroef aan. Lev komt uit een andere dimensie en spreekt daarom erg krom Nederlands, iets dat behoorlijk vermoeiend is om te lezen. Daarbij zal dit zeker een belemmering zijn voor kinderen die wat moeilijker lezen. Daarentegen zijn de versprekingen van Lev, of het verkeerd begrijpen wan wat er gezegd wordt juist weer erg grappig.

Lev is het meest sprankelende personage
De meeste personages in het boek blijven wat vlak en hebben vooral één kant die sterk belicht wordt. Zo is bijvoorbeeld de tante van Jack vooral egoïstisch en gemeen maar verder leer je haar niet kennen. Jack en Fidel worden wat meer uitgewerkt, vooral de eenzaamheid en het krijgen van zelfvertrouwen bij Jack komt goed naar voren, net als de warme drukke familie van Fidel.

De ster van het boek is wat mij betreft Lev. Zij is warm, apart, slim, vrolijk en een tikje mysterieus. De wereld waar zij vandaan komt en de technieken / krachten die ze meegenomen heeft naar deze wereld zijn levendig en goed uitgewerkt. Het is erg boeiend en verassend om daar over te lezen en ook vaak grappig omdat in de dimensie van Lev het een en ander heel anders gaat dan hier. Ook vind ik het mooi en subtiel verwerkt hoe Lev en haar mensen de wereld op een rustige vriendelijke manier willen verbeteren.

Aan het einde van het verhaal zijn er een aantal vragen beantwoord en flink wat problemen opgelost. Maar er ligt nog erg veel open zodat dit boek zonder een vervolg eigenlijk nog niet compleet is.

Conclusie
Jack & Lev is een spannend verhaal waarbij de lezer erg nieuwsgierig gemaakt wordt naar wat er allemaal gebeuren gaat. De manier van schrijven is soms wat langdradig, waardoor het niet echt heel meeslepend is. De hoofdpersonages komen goed tot hun recht, maar de overige personages is het boek blijven vlak. Het verhaal over de Schaduwheer is goed opgebouwd maar de informatie hierover had wat geleidelijker in het verhaal verwerkt mogen worden. De wereld waar Lev uit komt en Lev zelf zijn levendig en erg de moeite waard

Boekgegevens

9789090338767

Titel :Jack en Lev – De terugkeer van de Schaduwheer
Auteur :Zutje & Deviss
Uitgever :Aussie Publishing
Verschenen :November 2020
ISBN :9789090338767

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.