Recensie: Blind – De vertellingen van de ondergang 4 – Kim Ten TusscherRecensie, 4,5 sterren

9789463083447

Blind is het vierde deel in de serie Vertellingen van de ondergang van Kim Ten Tusscher. Deze serie is onderdeel van een prachtig geschreven boeken met vele intrigerende verhaallijnen maar is zo geschreven dat deze serie prima los leesbaar is.

Deze fantasyboeken bieden een diep uitgewerkte nieuwe wereld met vele landen en met een rijke geschiedenis. Je vindt in de boeken onder andere magie in vele vormen, goden, wisselaars, draken en veel meer op fantasy gebied. Ook zijn er verhalen over koninkrijken die op voet van oorlog met elkaar staan, en over machtsspelletjes en misbruik binnen de koninkrijken. Als lezer maak je kennis met een aantal zeer verschillende volken en zie je hoe ze met elkaar en met buitenstaanders om gaan.
Misstanden, vooroordelen, en strijd tussen de verschillende godsdiensten zijn schering en inslag in deze wereld.
Daarnaast staat er in de loop van de boeken een God op die de wereld wil vernietigen. En zijn de volken en mensen onderling constant in gevecht.

Dit klinkt behoorlijk somber en de boeken zijn ook zeker donker te noemen waarbij de personages in de boeken het zeer zwaar te verduren krijgen. Uiteindelijk dreigt de wereld zelfs ten onder te gaan. In plaats van de handen ineen te slaan zijn mensen / magiërs en alle andere levensvormen vooral bezig om elkaar om te brengen. Macht, aanzien en gewin staan vaak boven menselijkheid en zorgt voor gruwelijke taferelen.
Dit klinkt niet als een serie om aan te bevelen maar dat is het juist wel omdat er altijd in de verhalen iets van hoop te zien is. Als lezer voel je waarom mensen door gaan en hoe vriendschap. Liefde en loyaliteit personages op de been houden. Ergens schijnt er altijd iets van licht in al deze duisternis en dat is heel knap en subtiel gedaan.

Het zijn boeken die ik graag gelezen heb. Ieder boek weer vanwege de intense manier waarop de personages en wat hen beweegt overgebracht wordt door Kim ten Tusscher. Het is bijna niet in het kort te vertellen waar het overgaat omdat er vele verhalen zijn die ieder diep uitgewerkt zijn en die net als in het echte leven steeds weer iets veranderen. De personages leer je in de loop van de boeken goed kennen en zijn gelaagd en levensecht. Niemand is in de boeken puur goed of puur slecht, al zijn er enkele personages die daarbij in de buurt komen. De meeste personages blijken door wat ze meemaken, de tegenslagen / meevallers in het leven, en de keuzes die ze maken gevormd te worden.

Een van de vele mooie dingen in deze series zijn de ontwikkeling die veel van de personages in de loop van de boeken doormaken. Je ziet ze gedurende langere tijd en in meerdere situaties en kunt er in mee gaan dat personages veranderen en dat je als lezer ook anders over ze gaat denken.
Voor deze bespreking wilde ik een paar personages noemen die ik erg leuk vond of juist vreselijk maar heel overtuigend. Hierbij kwam ik tot de conclusie dat er eigenlijk geen beginnen aan is om speciale karakters te benoemen. Er zijn heel veel personages waarvan ik graag zou vertellen waarom ik zo graag over hem / lees. Ook zijn er genoeg personages die ik verre van sympathiek vindt maar die wel absoluut intrigerend zijn. Een compliment voor de auteur dat met zoveel personages en verhaallijnen eigenlijk alles en iedereen me weet te boeien.

Wat ik wel mis hierbij is een lijst achterin met namen, en eventueel iets over de diverse landen. Want wanneer er een langere tijd zit tussen het lezen van de boeken is het wel heel handig om even te kunnen spieken. Daarnaast hoort dit wat mij betreft echt bij een serie van deze omvang en met zoveel wereldopbouw en verhaallijnen.

Het begon met de trilogie Lilith waarvan de lezers zeer teleurgesteld waren dat de serie afgelopen was en Kim Ten Tusscher vele verzoeken kreeg om een vervolg te schrijven. Maar wat haar betreft was het verhaal afgesloten. Wel schreef ze twee boeken (Jager en Prooi) die zich afspelen vóór de Lilith trilogie. Deze boeken zijn samen een compleet verhaal en zo ook prima te lezen zonder dat je de eerder verschenen boeken gelezen hebt. Het geeft naast nieuwe verhaallijnen echter ook veel achtergronden over de wereld van Lilith en voegen veel toe aan de serie.

Door de vele vragen van de fans om een vervolg begonnen er bij Kim toch steeds meer ideeën op te borrelen over hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Je kunt hier meer over lezen in het interview dat ik met Kim had vanwege het verschijnen van Bloed, het eerste boek van de vertellingen van de ondergang.
Bloed was zowel een vervolg als een nieuw begin, maar ik vind het toch heel fijn dat ik eerst de andere boeken gelezen heb. Het geeft nog meer achtergronden en diepgang aan de vele verhalen die in de boeken spelen en de keur aan verschillende personages die je leert kennen.
Met Bloed lopen de verhalen bijna ten einde want bij de boekpresentatie van het boek vertelde Kim dat ze bezig is met het schrijven van het laatste deel “Storm“.

Blind gaat verder met de verhalen over Nayaku, Nigram, Az-Zhara, Kiril en vele anderen. De dreiging van de God Jacob neemt steeds meer toe en het einde van de mensheid lijkt dichtbij. Een nieuwe Godin staat op en neemt het tegen Jacob op, maar is wat zij voor de wereld wil zoveel beter dan de plannen van Jacob?
Haar verhaal is prachtig, zowel om wie ze is en de mensen met wie ze te maken krijgt als vanwege de ontwikkeling die ze doormaakt.
Persoonlijke verhalen weten te raken en zijn zowel hard, ontroerend als mooi en weten zonder moeite je aandacht vast te houden. Blind heeft bijna 600 pagina’s en toch baalde ik toen het uit was, ik wilde meer lezen over de personages en weten hoe het af zou gaan lopen.

Vele losse eindjes in de boeken komen in dit één na laatste boek samen, en de verhaallijnen komen in dit boek steeds dichter bij elkaar. Nieuwe verbonden zijn gesloten, samenwerkingen zijn tussen onwaarschijnlijke partijen ontstaan. Toch lijkt de ondergang van de wereld nog steeds reëel en wordt er nog veel strijd geleverd tussen mensen onderling.
Ik ben dan ook heel benieuwd wat er in het laatste boek gaat gebeuren, zeker ook omdat Kim ten Tusscher haar hoofdpersonen niet spaart en nooit voorspelbaar is in hoe ze een verhaal uitwerkt.

Boekgegevens

9789463083447

Titel :De vertellingen van de ondergang 4 – Blind
Auteur :Kim ten Tusscher
Uitgever :Zilverspoor
Verschenen :Oktober 2020
ISBN :9789463083447

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.