Recensie: Het woud – Nele NeuhausRecensie, 4,5 sterren

9789021405360

Nele Neuhaus heeft met Het woud weer een top boek geschreven in de serie over het speurders duo Bodenstein & Kirchhoff. Met levendige dialogen, een mooie rijke schrijfstijl, interessante personages en een gecompliceerd plot wist ze zonder moeite mijn aandacht vast te pakken. Steeds meer werd ik meegesleept door het moordonderzoek en de verwikkelingen in het dorp. Nadat ik over de helft was kon ik niet meer stoppen met lezen, het boek moest uit.

Het woud
Oliver von Bodenstein heeft even genoeg van zijn werk bij de recherche. Hij is het zat dat iedereen tegen hem liegt en denkt dat hij een sukkel is. Bovendien heeft hij moeite om zijn werk naast zich neer te leggen en beginnen de lange werkdagen hem op te breken. Hij neemt dan ook over enkele weken een sabbatical van een jaar. Hij hoopt op een rustige laatste werkperiode maar dat is hem niet gegund.
Samen met Pia moet hij een zaak van brandstichting en moord onderzoeken. Kort daarna wordt een doodzieke vrouw vermoord in een hospice.

Het onderzoek van Bodenstein en Pia leidt hen naar de verdwijning van Bodenstein zijn beste vriend meer dan 45 jaar geleden. Een gebeurtenis die Bodenstein nooit heeft kunnen verwerken en waar in het dorp een soort van taboe op ligt. Waarom mag er niet over gesproken worden? En kan Bodenstein zijn werk wel doen nu hij zo emotioneel betrokken is bij het onderzoek?
Wanneer er nog meer doden vallen slaat de angst steeds meer toe en beginnen de dorpsgenoten elkaar schuin aan te kijken. Er is een moordenaar in hun midden.

Deel 8 van serie
Het woud is het achtste deel van de serie Oliver von Bodenstein en Pia Sander waarin ze samen moordzaken oplossen. De boeken zijn prima los te lezen omdat de moordzaken per deel een afgerond verhaal vormen. Meestal gecompliceerde misdaden met veel personages en een goed plot. En alleen daarom zijn haar boeken al de moeite waard. Maar het is de combinatie met de persoonlijke verhalen en de ontwikkelingen de levens van de hoofdpersonen die haar boeken onweerstaanbaar maken. Het woud zou ik als losstaand boek waarschijnlijk minder goed vinden dan zoals nu als deel van de serie.

Toen ik in het begin las dat Bodenstein van plan was om een sabbatical te nemen snapte ik dat na het lezen van de andere delen direct. Dat de wat introverte, stug overkomende, Bodenstein bevriend is met Pia is ook iets dat in de loop van de boeken gegroeid is. Ook ken je het politieteam en hun eigenaardigheden en onderlinge verhoudingen wanneer je de eerdere boeken gelezen hebt. En veel van de dorpsbewoners komen in de boeken terug. Aangezien er naast bekende gezichten ook weer vele nieuwe personages in het boek verschijnen lijkt me dit erg veel voor iemand die in dit boek begint. Voor in het boek staat een namenlijst die hierbij kan helpen.
Ik kon, op wat puzzelen over familieverhoudingen na, het boek prima volgen.

Deze keer heeft Bodenstein een dubbele hoofdrol. Hij is belast met het onderzoek naar de moorden. En hij heeft op persoonlijk vlak een belangrijke rol wat ook zijn werk beïnvloedt. Het wordt invoelbaar beschreven hoe moeilijk het is om onderzoek te doen naar mensen die je al je hele leven kent.
En het verhaal over zijn verdwenen vriend vertelt veel over de Bodenstein (en een aantal dorpsgenoten) als kind, wat toch weer extra interessant is als je de serie gelezen hebt. Het geeft meer inzicht in Bodenstein en werpt interessante vragen op zoals: kunnen mensen veranderen of wordt de jonge pestkop later ook een brute volwassene? Hoe ver mag iemand gaan om een vriend of familie lid te beschermen?

Nieuw moordonderzoek
Brandstichting, moorden, zware mishandelingen en een vermissing van 45 jaar terug zorgen voor spanning en een geheel nieuw onderzoek voor het team van Bodenstein.
Er lopen meerdere verhaallijnen door elkaar en de verbanden zitten ontzettend goed maar zeer ingewikkeld in elkaar.
De recherche doet nauwgezet en geloofwaardig onderzoek waarbij valse aannames, wendingen en onthullingen er voor zorgen dat je geboeid blijft lezen. De recherche heeft het zwaar en krijgt te maken met onschuldige slachtoffers, fraude, misleiding en angst van de dorpsgenoten om hun mond open te doen.
Hoe het team van Bodenstein uiteindelijk alles boven water weet te halen is een knap stuk speurwerk dat samen met de heftige persoonlijke verhalen voor een meeslepend en inhoudelijk sterk verhaal zorgt.

Boekgegevens

9789021405360

Titel :Het woud
Auteur :Nele Neuhaus
Uitgever :Q
Verschenen :Juni 2017
ISBN :9789021405360

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789021405360′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.