Blogtour: Het huis met de spiegels – Christina CaboniBlogtour

9789401612517

Voor Xander Uitgevers doe ik mee aan de blogtour van Het huis met de spiegels van Christina Caboni.

Het huis met de spiegels heeft twee verhaallijnen, namelijk die van de 23 jarige Milena en dat van haar grootmoeder Eva. Milena heeft haar grootmoeder nooit gekend en weet bijna niets over haar. In de familie wordt niet over gesproken omdat Eva jaren geleden haar nog jonge dochter en man verliet en spoorloos verdween.
Milena heeft een diepe en warme band met haar opa en met het huis waar ze deels is opgegroeid en vaak gelogeerd heeft. Wanneer ze bij haar opa op bezoek gaat wordt er tijdens het verbouwen van de tuin een skelet gevonden.

Dit zet heel veel in werking en het leven van Milena zal hierna nooit meer hetzelfde zijn. Haar opa die steeds meer dementeert raakt hierdoor erg van slag. Hij begint Milena voor zijn verdwenen vrouw aan te zien en begint wartaal uit te slaan. Milena maakt zich niet alleen zorgen om zijn gezondheid maar ook om wat hij zegt. Kan hij meer weten over het gevonden skelet? En waarom wil de politie met haar opa spreken?
Hierdoor raakt zij geïnteresseerd in haar oma en nog meer wanneer zij een geheime kamer ontdekt met spullen van haar oma.

Milena besluit meer over haar afkomst en haar oma te weten te komen maar rakelt hierbij familiegeheimen op die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven.

De verhalen spelen zich voornamelijk af in Italië waar Milena woont en waar Eva een deel van haar leven doorbracht. De omschrijvingen van de plekken waar Milena en haar oma verblijven zijn beeldend en sfeervol beschreven. Zonder moeite kun dit als lezer voor je zien als achtergrond van wat er in het boek gebeurd.
Het verhaal heeft door de mooie beschrijvingen en het mysterie van het skelet en de verdwenen oma direct iets dat aanspreekt. Toch kostte het me ietwat moeite om helemaal vol overgave in het verhaal te duiken. Zeker in het begin wordt alles over de personages verteld en krijg je als lezer geen kans om te ervaren wat er met de personages gebeurt. Zo wordt er bijvoorbeeld in het begin gezegd dat Milena zich angstig en onrustig voelt. Logisch gezien dat er een skelet gevonden is en haar opa dingen zegt die hem belasten. Maar het is behoorlijk heftig en het blijft bij zeggen dat ze bang is, het wordt niet voelbaar gemaakt met gedachtes of kleine gebeurtenissen. En dat maakt het verhaal wat afstandelijk en daardoor minder meeslepend.

In de loop van het boek gaan de verhalen van Milena en Eva elkaar raken, en weet je als lezer meer dan Milena over haar oma. Ook leer je beide vrouwen steeds meer kennen, met name Eva wordt heel goed neergezet. Daardoor raak je als lezer steeds meer betrokken bij het verhaal en bij de personages. Zeker ook omdat de nieuwsgierigheid naar de mysteries je verder laten lezen en omdat zich hierbij een verhaal vol emotie, gevaren en tragedies ontwikkeld.

Milena
Ze is een jonge vrouw die nog worstelt met wie ze is en wat ze met haar leven wil doen. Door wat ze meegemaakt heeft houdt ze zich op afstand van mensen en durft ze zich niet te binden of ergens aan vast te leggen. Ze heeft de ambitie om actrice te worden.
De zorgen om haar opa en de zoektocht naar haar verdwenen oma geven haar de kans om haar leven een nieuwe richting te geven. Het is wat dubbel hoe ik haar als personage ervaren heb. Enerzijds kon ik ondanks de vertellende manier van schrijven haar passie voor acteren en haar grenzeloze liefde voor haar opa heel goed voelen als lezer. De relatie die ze heeft met haar opa en haar band met het huis met de spiegels is mooi om te lezen.
Anderzijds kon ik haar moeilijk inschatten en begrijpen in het verhaal over de romantiek in haar leven. Het was vaak vaag, kwam afstandelijk over. En haar acties en beslissingen op dit gebied missen wat mij betreft wat achtergrond en diepgang.

Eva
Dit verhaal speelt zich af in het verleden en leest prettiger. Oom hier wordt er veel over Eva verteld maar deels vertelt ze ook zelf en dat maakt het stukken levendiger.
Via Eva leer je ook de opa van Milena in zijn jonge jaren kennen. Hij is een personage dat in beide verhalen een belangrijke rol speelt en waar ik als lezer graag over las.
Eva heeft een traumatisch verleden dat haar achtervolgd en dat de nodige spanning in het verhaal brengt. Ze komt levendig, vrolijk, lief en vol passie over en lijkt niet op een vrouw die haar kind en man in de steek laat. De liefde tussen de opa van Milena en Eva lijkt oprecht en diepgaand. En toch is ze vertrokken.
Pas aan het einde van het boek wordt het mysterie onthuld dat haar kleindochter probeert te ontrafelen.

Achterflap

De prachtige villa in Positano is de enige plek die Milena haar thuis kan noemen. Ze groeide erin op en kent er elk hoekje, van de majestueuze ingang met de twaalf spiegels tot het ronde trappenhuis met de houten versieringen. Toch lijkt het huis dingen voor haar te verbergen, dingen waar haar grootvader niet over wil praten. Milena is ervan overtuigd dat hij een groot familiegeheim achterhoudt en vindt in haar zoektocht een doorgang naar een verborgen kamer, vol oude foto’s van haar grootmoeder.
Milena vertrekt naar het land waar haar grootmoeder haar dromen najaagde en ook verloor, op zoek naar haar verhaal. Stukje bij beetje ontrafelt ze het mysterie van het huis met de spiegels en haar bewoners, al kunnen sommige geheimen beter voor altijd verborgen blijven…

Boekgegevens

9789401612517

Titel :Het huis met de spiegels
Auteur :Cristina Caboni
Uitgever :Xander Uitgevers B.V.
Verschenen :Juli 2020
ISBN :9789401612517

1 antwoord
  1. Elly
    Elly zegt:

    Dankjewel voor dit verslag, lijkt me een mooi verhaal. En dan met twee tijdlijnen, zo krijg je twee verhalen naast elkaar. Ga deze zeker onthouden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.