Recensie: De afrekening – Jara LeeRecensie, 3,5 sterren

9789463651639

Chrissy, is een jonge vrouw zonder eigen plek die rondzwerft en drugs gebruikt om de herinneringen aan de nare dingen die haar overkomen zijn te onderdrukken. Wanneer ze op een avond bij Jaycen inbreekt wordt ze door hem betrapt. Tot haar verbazing blijft hij hier heel kalm onder en biedt hij aan om haar te helpen. Het is logisch dat Chrissy argwanend is en het aanbod van Jaycen niet vertrouwd. Maar Jaycen heeft een goede reden om haar te willen helpen en weet Chrissy te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Samen gaan ze met vallen en opstaan en met de nodige conflicten aan de slag om Chrissy af te laten kicken. Jaycen lijkt op deze manier zijn eigen verleden met drugs te kunnen verwerken en Chrissy toont hoopvolle vorderingen. Er lijkt zelfs heel voorzichtig een band tussen hen te ontstaan. Ondanks dat Chrissy op haar hoede blijft en weinig over zich zelf los laat. Maar dan verdwijnt ze plotseling en laat Jaycen vertwijfeld achter. Zij heeft plannen die haar leven beheersen en wanneer ze die uit gaat voeren beïnvloedt ze bewust en onbewust het leven van een heleboel andere mensen.

Jim heeft een schijnbaar gewoon leven met een baan en een een liefhebbende partner (Jane) die zielsveel van hem houdt. Wat zij niet weet is dat hij op zeer dubieuze wijze geld verdiend en een verleden vol duistere geheimen heeft. Op een dag krijgt Jim een bericht dat hem laat beseffen dat zijn geheimen bekend zijn. Hij ziet maar één uitweg en dat is vluchten.
Hiermee brengt hij niet alleen het leven van Jane in gevaar maar hij zet een ketting van gebeurtenissen in werking die het leven van veel mensen op zijn kop zet. Waaronder dat van Jaycen en een aantal andere personages die in de loop van het boek geïntroduceerd worden.

Afrekening wordt vanuit vele perspectieven vertelt en kent een flink aantal verhaallijnen. In de start van het boek lijken deze bijna niets met elkaar te maken te hebben. Het zijn verhalen over personages met een behoorlijke rugzak, die veelal een traumatisch verleden hebben. Hierbij komen onderwerpen als verslaving, zelfmoord en kinderporno voorbij. Geen makkelijke onderwerpen maar door de vlotte schrijfstijl en de gewone dagelijkse dingen die ook beschreven worden wordt het niet te zwaar beladen om te lezen. Mede ook doordat er ook plek in het boek is voor persoonlijke groei bij personages (met name bij Chrissy) en er problemen aangepakt worden en vriendschappen ontstaan. En er is sprake van een lief en vertederend liefdesverhaal.

Het is een complex verhaal waarbij de personages het zwaar te verduren krijgen. De karakters komen goed naar voren maar niet alle personages zijn even goed uitgewerkt. Zo is Jim bijvoorbeeld vooral een onsympathiek en onguur type waar je verder niet veel over te weten komt. Chrissy daarentegen is heel overtuigend en weet je als lezer te raken ook wanneer ze beslissingen neemt die verre van wenselijk zijn
Het valt op dat de personages heel open zijn in hun gesprekken en heel duidelijk maken wat hen bezig houdt en elkaar vaak onverbloemd de waarheid zeggen. Dit maakt het voor de lezer heel inzichtelijk wat er speelt maar komt soms wat gekunsteld over.

De titel past heel goed bij het verhaal maar voor je die helemaal kunt plaatsten moet je al een flink stuk van het boek gelezen hebben. Vanaf het begin weten de auteurs je nieuwsgierigheid te prikkelen zodat je ondanks de vele wisselingen van verhaallijnen toch geboeid blijft. Het zijn verhalen waarvan je wil weten hoe het verder gaat en wat hun samenhang is. Hierover worden steeds kleine aanwijzingen gegeven waardoor je deels antwoorden op je vragen krijgt maar er nog genoeg is om verder te willen lezen. Alle vragen worden beantwoord en de verhaallijnen komen prima in elkaar passend bij elkaar. Waarbij voor een einde gekozen is dat je als lezer tot nadenken stemt.

In het eerst deel van het boek is er veel aandacht voor opbouw van de verhalen en het leren kennen van de personages. Het verhaal lijkt op een gegeven moment wat te blijven voortkabbelen in de situaties waarin de personages op dat moment verkeren.
Maar dan komt de vaart weer terug en loopt ook de spanning langzaam maar zeker op. Zeker wanneer je als lezer beseft wat de samenhang tussen de verhalen is en waarom de titel van het boek afrekening is. Door geloofwaardige wendingen en het feit dat de auteurs hun personages heel wat nare dingen laat overkomen is het tot het laatst aan toe niet te voorspellen hoe het verhaal af zal gaan lopen. Iets wat ik zeer kan waarderen in een boek.

Boekgegevens

9789463651639

Titel :De afrekening
Auteur :Jara Lee
Uitgever :Elikser B.V. Uitgeverij
Verschenen :Augustus 2019
ISBN :9789463651639

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.