Bespreking: Uitgelezen – Loes VorkGelezen

9789083020112

Een paar weken terug was ik bij de boekpresentatie van Uitgelezen hierin verteld Loes Vonk in woord en beeld over Boekselen. In het kort gezegd is dat het creatief bezig zijn in en met een afgedankt boek. Met de nadruk op afgeschreven / uitgelezen want de auteur is zelf dol op boeken en gebruikt alleen boeken die anders in de papierbak zouden belanden.

Tijdens deze boekpresentatie werd ik erg geïnspireerd door de manier waarom Loes Vonk over Boekselen sprak. Het klonk als iets wat iedereen gewoon eens kon proberen en leuk was om te doen. Ik was heel benieuwd of ze dit enthousiasme en uitnodigende van haar presentatie ook had weten over te brengen naar haar boek.

Na het lezen van het boek en het uitproberen van Boekselen aan de hand van het boek kan ik stellen dat ze daar prima in geslaagd is.

ConniesBoekenblog-JMF-20190926-0016Uitgelezen is heel positief en duidelijk geschreven en straalt uit dat iedereen kan Boekselen en je met heel weinig materiaal al kunt beginnen. Het geeft naast veel informatie over Boekselen ook een kijkje in het ontstaan van het boek en wat Boekselen betekent voor de auteur.

Het boek begint met een inleiding waarin Loes Vork het een en ander uitlegt over Boekselen en over wat je kunt verwachten in het boek.

Uitgelezen bestaat uit twee delen:

Beginnen met Boekselen
ConniesBoekenblog-JMF-20191019-0023Hierin schrijft Loes Vork iets over het aan de slag gaan in een boek en spreekt uit dat dit een drempel is die veel mensen over moeten gaan. Maar dat het gaat om de categorie boeken die niemand meer wil hebben. Ook vertelt ze onder andere het een en ander over de verschillende soorten papier die je in boeken kunt aantreffen, hoe je een testpagina kunt maken en de verschillende mogelijkheden die boeken kunnen hebben.
Daarna volgen er een aantal opdrachten waarmee je aan de slag kunt om het Boekselen uit te proberen en te ervaren.

ConniesBoekenblog-JMF-20191019-0031Het zijn uiteenlopende opdrachten die gemeen hebben dat ze op een eenvoudige manier al voor een heel leuk effect zorgen in je boek. En dat ze al gedaan kunnen worden met alleen een pen of een stift. Het is gewoon een kwestie van beginnen en proberen. Dat is hoe ik ook gestart ben en dat werkte prima. Ik begon losjes met de opdrachten, zonder het idee dat het al iets moois moest worden en merkte al snel dat dit niet alleen heel ontspannen werkte maar eigenlijk al snel leuke resultaten gaf. Het leuke van Boekselen vind ik dan ook dat je het zo uitgebreid / ingewikkeld / eenvoudig / persoonlijk / creatief kunt maken als je zelf wil of kan. In dit verslag staan wat foto’s van mijn eerste Boeksels. Op de Facebookpagina van Connie’s knutselhoek  staan nog wat foto’s.

In Uitgelezen vertelt de auteur dat ze het Boekselen ook gebruikt als uitlaatklep voor haar emoties. Het boek heeft naast de vele praktische informatie ook een persoonlijk tintje van de auteur meegekregen waarin ze vertelt wat Boekselen voor haar betekend.

Verder met boekselen
ConniesBoekenblog-JMF-20191019-0033In dit deel komen er nog veel meer mogelijkheden met Boekselen aan bod met voorbeelden om te volgen en om je te inspireren om zelf nieuwe dingen te verzinnen. Wat mij betreft werkte dit prima door het uitproberen aan de hand van de voorbeelden en het bekijken van de vele foto’s van Boekselpagina’s kwamen er vanzelf nieuwe ideeën bij me op. Ook bleek dat het boek waarin ik bezig was voor inspiratie zorgde door het vluchtig door te bladeren.
Het maken van kleine verhaaltjes met woorden van een pagina vind ik lastig merkte ik, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van oefening en het is ook maar 1 de vele mogelijkheden van Boekselen.

In dit tweede deel gaat het niet alleen over creatief bezig zijn in een boek maar ook met een boek zoals bijvoorbeeld het maken van kaarten. Ook nu zijn er weer opdrachten om mee aan de slag te gaan
Daarnaast worden er vele voorbeelden geven van manieren om te Boekselen en het gebruik maken van diverse materialen en technieken (waarbij er altijd uitleg is over de genoemde materialen en technieken). Zoals het werken met acrylverf, het gebruik maken van sjablonen, zenboeksel, patronen tekenen, muurboekselen, knippen als je niet kunt tekenen.
Voor iedereen zit er wel iets bij waarmee je feeling hebt om mee aan de slag te gaan of wat je juist uitdaagt om eens te proberen. Dit maakt het boek zowel de moeite voor beginnende en ervaren knutselaars.

In zowel het eerste als het tweede deel van het boek staan enorm veel foto’s met voorbeelden. Er is geen pagina te vinden zonder dat er 1 of meerdere afbeeldingen op staan. Dit in combinatie met de fijne lay-out en de duidelijke en persoonlijke omschrijvingen van Loes Vork maken dit boek absoluut een aanrader.

Meer lezen over Boekselen:
Website www.boekselen.nl
Facebookpagina Boekselen

Achterflap

BOEKSELEN IS CREATIEF WERKEN IN EN MET OUDE BOEKEN.
IEDEREEN KAN HET!

Dit boek beschrijft stap voor stap hoe je een uitgelezen boek verandert in je eigen creatieve speeltuin, ook als je niet creatief bent.
Boekselen is spelen, maar ook ontspannen en naar jezelf kijken. Het is heerlijk om allerlei technieken te gebruiken in een afgedankte roman, helemaal voor jezelf. Het is altijd goed.

Pas op, het boekselvirus is aanstekelijk…..

Over de auteur
Loes Vork (1969) is neerlandica en woont en werkt in Gouda. Creativiteit, aandacht en verbinding lopen als een rode draad door haar werk als communicatiestrateeg en social media trainer. Maar zeker ook door haar uit de hand gelopen hobby’s zoals boekselen, journalen, stempels maken en tekenen. Ze houdt het graag nuchter, praktisch en vrolijk.
En ze is gek op boeken!

Boekgegevens

9789083020112

Titel :Boekselen
Auteur :Loes Vork
Uitgever :Onbekend
Verschenen :September 2019
ISBN :9789083020112
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.