Gelezen: Een recept voor geluk – Veronica HenryGelezen

9789022587317

In Een recept voor geluk volg je als lezer twee verhaallijnen.
Het eerste verhaal speelt zich af in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je maakt kennis met Jilly Wilson, een jonge vrouw die bij haar ouders woont in hun huis op Lark Hill 11. Jilly heeft een beste vriendin Ivy en hoewel ze verschillen in afkomst en in karakter is hun band hecht en houdt hun hele leven stand. Hoe zij met elkaar omgaan en elkaar accepteren hoe ze zijn is mooi om te lezen. Zeker omdat ze elkaar, zoals het bij echte vriendinnen hoort, ook flink in de haren kunnen zitten en soms knettergek van elkaar worden.
Jilly en Ivy krijgen te maken met de verschrikkingen van de oorlog, de bombardementen, persoonlijke verliezen, dood en verwoesting. En dan wordt de ongetrouwde Jilly zwanger van een jonge soldaat.
Hoe ze hier mee om gaan en hoe ze hun steentje bijdragen aan het opvangen van oorlogsslachtoffers lees je in dit verhaal. Het huis aan Lark Hill 11 en de recepten van de moeder en oma van Jilly spelen een sleutelrol in hoe ze de moed vinden om dit alles te doorstaan.

In het heden lees je over Laura, zij is de kleindochter van Jilly die haar opgevoed heeft. De moeder van Jilly is jong overleden. Laura en haar man leven nu in het huis en Jilly woont vlak bij.
Laura heeft twee dochters waarvan de jongste net uit huis is gegaan. Ze is enerzijds bang voor de stilte in huis zonder de kinderen maar ziet hierin ook een kans om meer tijd met haar man door te brengen. En als een mogelijkheid om te gaan werken zodat haar man niet meer de enige kostwinnaar is.
Maar alles loopt anders waneer Laura ontdekt dat haar man een verhouding heeft. Ze wijst hem de deur en wil niets meer met hem te maken hebben.

De verhalen in het heden en verleden wisselen elkaar af waarbij Jilly, het huis en de familie recepten de verhalen aan elkaar binden.
Zowel Laura als Jilly hebben een speciale band met het huis en het is dan ook vreselijk dat Jilly haar huis kwijt dreigt te raken. Zij zelf weet dat niet maar de lezer wel doordat het verhaal vanuit meerdere perspectieven wordt verteld waaronder vanuit het perspectief van haar man.
Door deze perspectieven zie je het verhaal van meerdere kanten en wordt al snel duidelijk dat zowel haar man als de vrouw met wie hij een verhouding heeft geen slechte of onaardige mensen zijn maar verstrikt zijn geraakt in een situatie waar ze geen raad mee weten.

Via Jilly lees je hoe ze zich zorgen maakt om haar kleindochter en haar zo goed en kwaad als het kan probeert te helpen. Je ziet de jonge vrouw uit de lijn van het verleden hier als een oude dame die veel mee gemaakt heeft maar altijd de mooie kanten van het leven is blijven zien. Wat ik erg ontroerend vond is de vriendschap tussen Jilly en Ivy die nog net zo sterk is als jaren terug. Vooral omdat Ivy ziek is en de beide dames met de neus op de feiten worden gedrukt dat ze al op hoge leeftijd zijn. Ivy is op haar oude dag nog net zo eigenwijs, levendig en leuk om over te lezen als in haar jonge jaren. Het is dan ook geen wonder dat Jilly zich vreselijk veel zorgen maakt om haar vriendin.

Laura probeert zo goed en zo kwaad als het gaat haar leven op te pakken en wil niets meer met haar man te maken hebben. Ze gebruikt de familie recepten om een nieuwe manier van extra inkomsten te hebben en start een nieuw project. Maar ze kan haar ex niet blijven negeren en tegen wil en dank (en met hulp van een aantal mensen) gaat ze nadenken over hun relatie. Dit had wat mij betreft best iets dieper uitgewerkt mogen worden. Ze komt er wat abrupt achter hoe het kan dat haar man en zij uit elkaar groeide en dat ze misschien nog gevoelens voor hem heeft.

Het verhaal is vlot geschreven en geeft echt een plezierige leeservaring. Zo nu en dan kabbelt het verhaal wel erg rustig verder en zou het tempo wat hoger mogen, maar het blijft prettig lezen. Het is een fijn feelgood boek om tussendoor te lezen, maar geen boek dat na het lezen echt blijft hangen of dat ik nog een keer zou willen lezen.

Erg leuk is het nawoord van de auteur waarin ze vertelt dat er bij haar ouders thuis altijd een doosje met recepten kaartjes in de keuken stond. En dat ze nu zelf ook zo een doosje heeft staan met recepten erin van meerdere generaties (net als in het boek.)
Ze deelt 5 van deze recepten achter in het boek waaronder een Mariakoekjes – chocoladetaart die ontzettend lekker klinkt.

Achterflap

Nu haar kinderen het ouderlijke huis hebben verlaten, bereidt Laura Griffin zich voor op het lege nest syndroom. Het idee dat het in Lark Hill nummer 11 stil zal zijn waar het normaal bubbelt en bruist van het geluid, waar altijd vrienden binnen komen vallen en waar de gezellige keuken altijd naar heerlijke gerechten geurt, is bijna ondenkbaar.
Toch hoopt Laura dat ze daardoor meer tijd heeft voor zichzelf en voor haar relatie met haar man Dom.

Maar dan komt er een oud geheim aan het licht dat het huwelijk van Dom en Laura op losse schroeven zet. Laura richt zich, totaal verloren op haar grootste troost: het receptenkistje van haar grootmoeder, dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog vulde met recepten zodat haar gezin ook in angstige tijden samen kon genieten van lekker eten.
Laura wordt geïnspireerd door het lef dat haar grootmoeder in de oorlog toonde en krijgt een idee dat haar een nieuw doel geeft.

Boekgegevens

9789022587317

Titel :Een recept voor geluk
Auteur :Veronica Henry
Uitgever :Boekerij
Verschenen :September 2019
ISBN :9789022587317

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.