Fantasy-SciFi dag Delft 2019Fotoverslag, Boekpresentatie, Nieuws

9789492115980

JMF-20190302-0026Vorig jaar werd de eerste Fantasy/SciFi verhalenbundel (Achterblijvers) van Godijn Publishing gepresenteerd en uitgegeven. Ook dit jaar werd er weer een Verhalenwedstrijd georganiseerd waarvan de 25 beste verhalen een plek zouden krijgen in de verhalenbundel Nachtwakers.

Dit jaar wilde Godijn Publishing van de bekendmaking van de 25 winnaars en de presentatie van de nieuwe bundel een leuke Fantasy/SciFi middag maken. Hierin zijn ze prima geslaagd want het was een interessante en erg gezellige middag op een uiterst toepasselijke locatie. In Stadsherberg de Mol in Delft waande je je als bezoeker zonder moeite in de middeleeuwen of in een herberg uit een Fantasy verhaal. De mensen van de herberg liepen rond in middeleeuwse kleding en in plaats van elektrisch licht stonden en hingen er vele kaarsen om de ruimte te verlichten. Een aantal van de gasten was ook verkleed dus dat alles gaf een erg authentiek tintje aan het gebeuren.

Voor deze dag stond er naast de bekendmaking van de auteurs van wie hun verhaal in Nachtwakers staan ook een Fantasy/SF panel, een workshop en de lancering van het tweeluik van Garvin Pouw op het programma. Daarna was er de mogelijkheid om gezamenlijk middeleeuws te eten in de herberg.

De middag werd gepresenteerd door Garvin Pouw (die later op de dag zijn nieuwe tweeluik presenteerde). Hierbij werd o.a. het een en ander over deze dag verteld en de jury van de schrijfwedstrijd werd voorgesteld.

Schrijfworkshop
JMF-20190302-0051Daarna gaf Johan Klein Haneveld een boeiende en interactieve schrijfworkshop met als thema het schrijven van actie scenes. En met name hoe je die als auteur zo kunt schrijven dat ze de lezer bij de strot grijpen.

Johan liet in het begin en in de loop van de workshop de aanwezigen in kleine groepjes een vraag beantwoorden. Eén van de vragen was om om ons heen te kijken wat we zouden kunnen gebruiken in een actie scène en hoe. Dat was een makkie want de stadsherberg kon zo onderdeel zijn van een heftige actie scène in een film, er was van alles voorradig. 

JMF-20190302-0049

Denk aan wapens aan de muren, brandende kaarsen, hanglampen aan touwen en….. De vraag die hierbij wel steeds van belang bleek te zijn is hoe pas je het als auteur in je verhaal in en heb je als auteur de attributen al geïntroduceerd? Het is immers niet geloofwaardig wanneer een hoofdpersoon opeens een perfect hulpmiddel tot zijn / haar beschikking heeft.

Johan nam de toehoorders met vele voorbeelden mee in het proces van het schrijven van goed opgebouwde actie scenes. Een aantal interessante punten die voorbij kwamen waren:

 • Dat tegenstanders van de hoofdpersoon ook een motivatie nodig hebben. Er moet een reden zijn waarom die persoon (of dier of…) juist op dezelfde plek is en het de hoofdpersoon moeilijk maakt.
 • Het geeft meer spanning als er wat op het spel staat voor de hoofdpersoon. De lezer moet dit kunnen voelen al aan het begin van de scène en achteraf de opluchting of de verslagenheid van de hoofdpersoon kunnen voelen. Ook dit kan van alles zijn, het lot van de hele wereld, overleven,….. De lezer moet de spanning kunnen meevoelen van wat er gebeurd als het de hoofdpersoon niet lukt.
 • JMF-20190302-0041Het belang van een goede opbouw en het doel van de scène in het verhaal werden met voorbeelden en extra uitleg besproken.
 • Een actie scène is vaak een situatie die een barrière oplegt tussen de hoofdpersoon en zijn of haar doel. Dit kan van alles zijn zoals de natuur (denk aan een storm), de omgeving, mensen, dieren….. Belangrijk is het hierbij dat je je als auteur wel aan de natuurwetten houdt (of aan de wetten van de nieuwe wereld die je gecreëerd hebt).
 • Toeval in boeken, kan dit? Ook hier wist Johan interessant over te vertellen. Net als een aantal andere onderwerpen en tips die hij gaf.

Panel
Na een korte pauze was het tijd voor het panel dat geleid werd door Johan klein Haneveld en bestond uit vier Nederlandse fantasy / SF auteurs.

 • Mike Jansen
 • Gavin Pouw
 • Joost Uitdehaag
 • J. Sharp

JMF-20190302-0074

Johan begon met (voor zo ver nodig) het voorstellen van de vier auteurs en vertelde iets over hun werk.
Aan het panel werden zowel door Johan als uit het publiek vragen gesteld en vanuit het publiek kon er ook gereageerd worden op de antwoorden van de auteurs. Er waren leuke vragen waarbij het interessant was om de antwoorden van de verschillende auteurs te horen. Zoals de vraag of de Nederlandse taal niet erg arm en summier is t.o.v het Engels. Alle vier de auteurs beaamden wel dat dit zo was maar hadden toch hun eigen manier om hier mee om te gaan en het beste uit hun eigen taal te halen.
Op andere punten waren de mening wat verdeeld en dat leverde boeiende en inhoudelijk sterke discussies op. Die met passie maar heel gemoedelijk met elkaar gevoerd werden. Ik vond dit geweldig om naar te luisteren en om te horen hoe meningen die eerst heel verschillend waren soms toch weer dichtbij elkaar konden komen.

Nog kort wat punten:

 • Tip van Mike: Doe je research goed!
 • Toen gevraagd werd in welk ander genre de auteurs een boek zouden willen schrijven reageerde Gavin spontaan met “ik pas“. Hij wil alleen Fantasy schrijven daar ligt zijn passie. Joost is met een psychologische roman bezig.
 • Originaliteit in boeken en het gebruik van bekende elementen zoals dwergen, draken, middeleeuwse zettingen zorgde voor flink wat reacties bij het publiek en bij het panel. Net als de vraag of alles eigenlijk al geschreven is en origineel zijn nog wel kan? Echt de moeite om naar te luisteren.
 • Leuk was dat ik steeds toch wel weer naar voren hoorde komen hoe belangrijk het is om de lezer volledig te overtuigen en mee te kunnen slepen wat en hoe een auteur ook schrijft.
 • Tip van Joost: less is more
 • Het streven naar originaliteit en het bereiken van ambities, erkenning is iets dat verkrampend kan werken voor auteurs.
 • Mike vindt het leuk om te spelen met de Nederlandse taal en om bijvoorbeeld woorden aan elkaar te plakken. Je moet wat hem betreft het zelfvertrouwen hebben als auteur om te zeggen dat iets zo precies in jou verhaal past.

Van mij had het panel langer mogen duren, het was erg onderhoudend en interessant.

Boekpresentatie Garvin Pouw
JMF-20190302-0200Garvin presenteerde zijn tweeluik en vertelde onder andere dat het twee boeken zijn die eigenlijk één verhaal vertellen. Daarom wilde hij de boeken tegelijkertijd laten verschijnen zodat de lezer niet op het volgende deel hoeft te wachten. Over 2 maanden verschijnt er al weer een nieuw boek in de serie.
Gaevin vertelde het een en ander over het boek en het tot stand komen ervan. Het idee en de start begon al 20 jaar terug wat een van de redenen is dat deze boeken toch wel heel speciaal voor hem zijn.
JMF-20190302-0210Elly Godijn overhandigde hem de eerste exemplaren van zijn boek en gaf aan dat ze ontzettend trots is op Gavin en heel blij met de boeken is omdat ze adembenemend zijn. Ook interviewde ze Gavin nog kort.

Een aantal mensen bleven, net als Jeroen en ik, eten in de stadsherberg, waar we middeleeuwse gerechten (natuurlijk zonder bestek al was er gelukkig bij de soep toch wel een lepel) hebben gegeten. En we hebben leuke gezellige gesprekken gehad met mede liefhebbers van Fantasy en SF. Zowel met mensen die we al kenden als met nieuwe kennissen. En wat ook leuk was, een ontmoeting met twee mensen die ik al kende via Facebook en nu ook in real live ontmoette. Het gebeurt zelden dat ik aan één tafel zit met allemaal mensen die dezelfde boeken, films en series leuk vinden als ik en er graag over spreken!

Al met al een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.

JMF-20190302-0233

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.