Recensie: Jij Ik Alles – Catherine IsaacRecensie, 5 sterren

9789022585825

Vandaag verschijnt bij uitgeverij Boekerij het boek Jij ik alles van Catharine Isaac. Ik mocht het boek al lezen en ben totaal weggeblazen door de personages, het verhaal en de prettige vlotte manier van schrijven. Maar vooral door de manier waarop Catharina Isaac een beladen onderwerp warm, integer, reëel en toch hoopvol en met een (flinke) lach en een traan weet te vertellen.

Dit onderwerp heeft te maken met een kwellend geheim waar Jessica mee rondloopt en dat haar leven volledig beïnvloed. Jessica is een jonge alleenstaande moeder die vlak na de geboorte van haar zoon (William) de relatie met de vader van haar kind verbroken heeft. Ze kon zijn leugens, overspel en gebrek aan interesse voor zijn zoon niet meer aan. Dit met pijn in haar hart, want de charmante Adam is de liefde van haar leven.
Jessica wordt in de jaren na de geboorte van haar zoon wel financieel gesteund door Adam en er is incidenteel contact tussen vader en zoon. Voor William is dat, nu hij 10 is, niet meer genoeg. Hij wil zijn vader beter leren kennen en blijft Jessica maar vragen over zijn vader stellen.

Op aandringen van haar zieke moeder gaat Jessica in de zomervakantie samen met William een paar weken naar Frankrijk. Daar gaan ze logeren in het kasteel dat Adam verbouwd heeft tot een hotel. Jessica vindt het moeilijk om haar moeder in Nederland achter te laten nu ze steeds meer achteruitgaat maar wil heel graag dat Willam en zijn vader eindelijk een echte vader en zoon band op gaan bouwen. Om haar te steunen en voor de gezelligheid gaan twee van haar vriendinnen ook mee op vakantie.

Jessica vertelt het verhaal in de ik vorm en van de eerste tot de laatste pagina was ik in de ban van haar verhaal. Ze weet zichzelf en alle andere personages heerlijk echt en herkenbaar neer te zetten. Het zijn ieder mensen met hun eigen lieve, irritante en unieke eigenschappen en stuk voor stuk veroveren ze je hart, (inclusief haar ex).
Je kunt meeleven / genieten van het gezinsleven van één van de vriendinnen en alle perikelen die een gezin met 3 jonge kinderen met zich meebrengt. En met de andere vriendin die denkt de ware gevonden heeft en niet merkt dat er een ander smoorverliefd op haar is. De dynamiek tussen de vriendinnen is krachtig, levendig en heeft naast veel humor ook momenten waar ze als hartsvriendinnen zwaar beladen onderwerpen bespreken.

En dan is er natuurlijk het verhaal waar alles omdraait. Zal het Jessica lukken om de band tussen Adam en William te laten groeien? En wat is haar grote geheim, wat kwelt haar zo dat ze er depressief van wordt? Kunnen Adam en Jessica de draad weer oppakken?
Jessica haalt zo nu en dan herinneringen op en onthult zo meer over haar verleden met Adam en over de jaren dat ze uit elkaar zijn. Zo onthult ze beetje bij beetje wat haar zo dwars zit en wat het haar kost om dit te verwerken. De ziekte van haar moeder, de problemen van haar vader en het feit dat Adam geen kind wilde, spelen hierin een belangrijke rol.

Jessica vertelt met humor over de streken van haar zoon en hoe gecompliceerd het soms is om moeder te zijn. Ook haar ontmoetingen met de nieuwe liefde van Adam en haar ontmoeting met een aantrekkelijke man leveren tijdens het lezen vaak een glimlach je gezicht. Net als de gebeurtenissen rondom haar vriendinnen en haar aanvaringen en opbloeiende romance met Adam.
Op andere momenten deelt ze haar zorgen om haar moeder, haar frustratie dat Adam niets van zijn zoon snapt en laat ze een tipje zien van de angsten die haar kwellen. Dat weet de auteur moeiteloos in elkaar over te laten lopen en levensecht over te laten komen. Het is een moeilijk te omschrijven combinatie van verdriet en geluk, van liefde en afstoten, van luchtig en aangrijpend en van hoop en wanhoop.

In het verhaal zie je Jessica als moeder van de 10 jarige William, als dochter van een zieke moeder, als vrouw die nog steeds gevoelens voor haar ex heeft, als goede vriendin. En hoe ze al deze rollen met elkaar verbindt en ze alle beïnvloedt worden door het geheim dat ze meedraagt.

Het is een prachtig verhaal dat me na het lezen nog door mijn hoofd bleef spelen en waarna ik even moest wachten voordat ik weer een ander boek op kon pakken om te gaan lezen.
De cover bleek na het lezen een perfecte weergave van de inhoud van het boek en ook de titel komt heel mooi terug in het boek. Ook dat draagt bij aan de totaal beleving van dit boek.

Het is absoluut een aanrader en ik geef het dan ook 5 sterren.

Catherine Isaac (1974) werd geboren in Liverpool. Ze studeerde geschiedenis en journalistiek en werkte als redacteur bij de Liverpool Daily Post. Tijdens haar zwangerschapsverlof schreef ze haar eerste roman, sindsdien halen haar boeken stuk voor stuk de Sunday Times – bestsellerlijst.

Boekgegevens

9789022585825

Titel :Jij Ik Alles
Auteur :Catharine Isaac
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Februari 2019
ISBN :9789022585825
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.