Valentijnfestival 2019Nieuws

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190209-0013

Zaterdag 9 februari werd voor de vijfde keer het Valentijnfestival gehouden op een uiterst sfeervolle lokatie in Driebergen. Op deze dag werden diverse prijzen uitgereikt waaronder de Valentijnprijs 2019.

Voordat het officiële gedeelte van de middag begon was er eerst tijd voor een kopje thee of koffie en het bijpraten met vrienden / bekenden. En dat was zoals altijd bij dit soort gelegenheden een onderdeel van het programma dat ik zeer gezellig vind. Ook waren er wat stands van uitgevers waar je boeken kon kopen, vragen kon stellen of even een praatje kon maken. En er waren diverse andere stands met leuke items om te kopen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190209-0023Er waren een aantal lezingen en workshops waar je naar toe kon

  • Lezing Petra Heckman over Anders lezen. Lezen is voor mensen die goed kunnen zien vanzelfsprekend, schrijven eveneens. Maar hoe gaat dat als je slechtziend, of net als Petra zelfs blind bent? Ontdek wat er allemaal mogelijk is als je niet op een normale kunt schrijven of lezen.
  • Workshop columns schrijven door Marjan van den Berg. Ze schrijft sinds 1989 een wekelijkse column. Eerst in dagbladen, later en nu nog steeds in het weekblad Margriet. In deze workshop wil ze je graag wat tips en tricks verklappen. Wil je in 45 minuten leren aan welke regels je je moet houden bij het schrijven van een column? Dan is dit je kans!
  • Lezing boekverfilming is dat wel mogelijk? door Patrick Haagmans. Wil je weten of het mogelijk is je boek te laten verfilmen? Wat daar allemaal bij komt kijken en dat het zelfs met een klein budget kan lukken, vertelt Patrick.

Ik ben zelf naar de lezing van Patrick Haagmans geweest en die was zeer de moeite waard om naar te luisteren. Zowel vanwege de interessante inhoud als vanwege de vlotte presentatie en de bevlogenheid waarmee Patrick Haagmans sprak.

Hij vertelde eerst iets over zichzelf en het werk dat hij in de filmwereld gedaan heeft. Daarna gaf hij een kort kijkje in de (enorme) kosten die bij het maken van een film komen kijken. Waarna hij een andere manier toonde om films te maken, low budget, zonder winstoogmerk en waarvoor heel veel tijd inzet en passie nodig is.

Maar het is mogelijk, vertelde hij aan de auteurs in de zaal, om je boek op deze manier te verfilmen en op het doek te zien wat jij in je verhalen gecreëerd hebt. Met tips, anekdotes en persoonlijke verhalen zette Patrick Haagmans de mogelijkheden en de moeilijkheden van het maken van een (goede) lowbudget film neer.

Ik had graag langer geluisterd en meer gehoord maar helaas was de tijd om.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190209-0025Na nog een kopje koffie en zeer onderhoudende en gezellige gesprekken was het tijd voor de prijsuitreikingen.

De presentatie was in handen van Esther Duller, die ook de gastvrouw was bij het eerste Valentijnfestival. Zij begon met iedereen welkom te heten en wat huishoudelijke mededelingen.

Daarna gaf zij het woord aan Monique Boltje die begon met een terugblik op het ontstaan van het Valentijngenootschap. Zij noemde en roemde hierin de grote rol die Gerda van Wageningen hierin gespeeld heeft. Waarna ze Gerda van Wageningen de oeuvreprijs overhandigde.

Jose Vriens ontving uit handen van voorzitter Suzanne Peters een trofee voor 5 jaar bestuursschap bij het Valentijn-genootschap.

En toen werd het spannend voor de genomineerde van de Valentijnprijs want het moment naderde waarop de prijs bekend gemaakt zou worden. De genomineerden van 2019 waren:

  • Een plus een is drie – José Vriens – Uitgeverij Z&K
  • Jacht op een schat – Dani van Doorn – Uitgeverij Eigenzinnig
  • Lekker fout! – Marijke van den Elsen – Uitgeverij Ellessy
  • Nooit meer bang – Gaby Rasters – Uitgeverij Z&K
  • Rozenlaan 10 – Angelique van Dongen – Uitgeverij Ellessy

banner vp 2019

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190209-0148

Deze lijst werd gekozen door een vakjury en kwam tot stand onder leiding van juryvoorzitter John Brosens

Van de kanshebbers kon Angelique van Dongen niet aanwezig zijn door privé omstandigheden. Ze werd vertegenwoordigd door haar uitgever.

Esther Duller interviewde kort de genomineerde auteurs en juryvoorzitter John Brossens vertelde het een en ander over hoe de jurering in zijn werk was gegaan en maakte de winnaar bekend:

Nooit meer bang – Gaby Rasters

Gaby Rasters bleek dubbel in de prijzen te vallen want zij won ook de publieksprijs.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20190209-0366

Gaby was duidelijk verheugd en ontroerd dat ze gewonnen had en had even nodig voordat ze kon reageren.

De winnaars van de schrijfwedstrijd bij de Young Adult en volwassenen werden door Sandra Berg bekend gemaakt.

Na afloop was er voor iedereen een Goodybag

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.