Gelezen: Wolkenjager – Marcel VaarmeijerGelezen

9789024582372

In september ging ik naar de boekpresentatie van Wolkenjager van Marcel Vaarmeijer. Op dat moment was ik nog niet zo ver in het boek en begon ik net de aparte stijl te waarderen en het idee te krijgen dat er achter deze ietwat absurde start wel eens een mooi verhaal zou kunnen liggen.
In het boek had ik kennis gemaakt met de jonge Eden B. Foster die een verre van standaard leven leidt. Ze is schatrijk, haar oom leert haar al heel jong met straaljagers en helikopters vliegen. En haar vader heeft haar opgezadeld met de taak om Amerika te redden en wereldvrede te bewerkstelligen. Een taak die hij uiterst serieus neemt en waarvoor Eden wordt getraind alsof ze een mini soldaat is.
Bovendien is haar moeder verslaafd en heeft wisselende periodes van afwezig en wazig zijn en aandachtig en duidelijk aanwezig zijn. Wanneer haar moeder geestelijk aanwezig is leest ze Eden voor uit haar dagboeken en onthult zo een zwaar en intens verleden. Maar op andere momenten gaat ze met Eden echte “vrouwendingen“ doen zoals winkelen en schoonheidswedstrijden bezoeken en dan worden er in minder dan een uur duizenden dollars uitgegeven.

Een aparte en unieke basis voor een boek waarbij je, als je dit leest, toch je twijfels zou kunnen krijgen of dit wel iets is. Maar ik kan je verzekeren dat de auteur het klaargespeeld heeft om het een mooi, intens en inleefbaar verhaal van te maken. Het heeft zowel humor als diepgang en legt op duidelijke wijze de vinger op een aantal pijnlijke situaties in onze samenleving. Op een manier die ietwat over de top is maar wel een statement geeft dat het toch anders zou moeten kunnen gaan.
Met Eden en haar excentrieke, aparte en liefdevolle familieleden en familie in de hoofdrollen. Ieder een tikje uitvergroot, ieder verre van standaard en ieder met een eigen verhaal en achtergrond. Een achtergrond die vaak onder alle absurditeit een diepe laag van verdriet en emoties heeft. En die heel reëel en overtuigend overkomt net als de personages in het boek. Het is knap hoe de auteur deze tegenstrijdigheid van absurde situaties en onderliggende serieuze trauma’s / onderwerpen weet te verwerken tot een verhaal dat pakt, ontroerd, verbaasd en je laat glimlachen.

Een verhaal dat ik extra bijzonder vind doordat ik de boekpresentatie bezocht heb en hem over de achtergrond van het boek heb horen vertellen. Waarna het lezen in het boek door alles wat ik gehoord had nog meer op zijn plek viel en de belevenissen van Eden en het verleden van haar moeder nog meer indruk maakte.
Marcel Vaarmeijer vertelde onder andere dat Wolkenjager een boek uit de serie is van boeken die gebaseerd zijn op het leven van zijn moeder. De delen zijn volledig op zich en linken niet naar elkaar. Het verbindende element is zijn moeder en haar 4 liefdes. Het zijn de vier fictieve levens die zijn moeder had kunnen hebben, telkens door een kind verteld en steeds op een andere plek in de wereld.
Deze keer is het dus in Amerika met Eden in de hoofdrol, die je ziet opgroeien van kind naar volwassen vrouw. En die thuis en in haar werk bij het leger te maken krijgt met discriminatie, vooroordelen en stompzinnige besluiten van politici met grote gevolgen. En het mooie in dit boek is dat Marcel Vaarmeijer er voor gekozen heeft om de werkelijkheid aan de kant te zetten voor een ietwat absurde en nieuwe realiteit. Die als je erover nadenkt niet eens zo gek is en zeker wenselijk omdat het toch ongelofelijk is wat er allemaal in de wereld gebeurd.
Bij de boekpresentatie vertelde de auteur ook dat hij wereldthema’s / problemen die we niet op kunnen lossen anders gemaakt heeft door gewoon de wereld in zijn boeken anders te maken. Daarin is hij wat mij betreft prima en overtuigend in geslaagd.

Dat onder de humor en absurditeit een diepe rauwe laag aan emoties ligt is goed en overtuigend voelbaar in het boek. Hierover zei de auteur in het interview dat hij moeilijke onderwerpen luchtig gebracht heeft om dat zijn leven met zijn moeder droef en onvoorspelbaar was en hij niet zonder lach in zijn boeken kan dat is de afleiding die hij nodig heeft om te kunnen schrijven.

Een bijzonder en mooi boek dat voor mij nog meer diepte kreeg door de verhalen van de auteur.

Link naar boekpresentatie / interview Marcel Vaarmeijer

Achterflap

Texas, 1969.
Eden B. Foster wordt door haar ouders voorbereid op een invasie van de Russen. Oorlog is bij hen altijd op de achtergrond aanwezig. Het slimme, onverschrokken meisje leert al op jonge leeftijd vliegen van haar steenrijke oom Fritz.
Op haar 18e meldt Eden zich aan bij de Marine en wordt piloot. Ze neemt deel aan oorlogen en conflicten, en redt duizenden mensenlevens. Tijdens een gevangenschap in Afghanistan krijgt ze een dochter die haar wordt afgenomen, en naar wie ze tien jaar zal zoeken. Als ze de marine wil verlaten en Donald Trump president is geworden, raakt Eden betrokken bij een ingenieus masterplan van haar vader, met grote gevolgen.

Boekgegevens

9789024582372

Titel :Wolkenjager
Auteur :Marcel Vaarmeijer
Uitgever :Luitingh-Sijthoff
Verschenen :September 2018
ISBN :9789024582372

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.