Boekpresentatie Odi et AmoNieuws, Boekpresentatie

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181006-0010

Voor de vierde keer is er bij Godijn Publishing een middeleeuwse verhalen bundel gepubliceerd naar aanleiding van een schrijfwedstrijd. Het thema van dit jaar was Odi et Ama (Ik haat en ik heb lief).
Deelnemers aan de wedstrijd moesten een kort verhaal schrijven dat zich afspeelt in de middeleeuwen (periode 500 – 1500 na Christus). Een van de voorwaarden van de schrijfwedstrijd was dat de middeleeuwse feiten in het verhaal moeten kloppen. Iets wat voor mij deze bundel zeker meerwaarde geeft. Ik vind het leuk om op deze manier een accuraat kijkje in het verleden te nemen bij verhalen die zich in die tijd hadden kunnen afspelen.

De 25 beste verhalen kregen een plek in de verhalen bundel Odi et Amo die zaterdag 6 oktober in de Oostkerk in Hoorn gepresenteerd werd. En de deelnemers kregen deze dag ook te horen wie de winnaar van de schrijf wedstrijd was en welke 25 verhalen een plek in de bundel veroverd hadden.

De boekpresentatie en bekendmaking van de winnaars van de schrijfwedstrijd werd feestelijk aangepakt met een middag in middeleeuws thema, met diverse gastsprekers en middeleeuwse hapjes.
Onderwerpen als het eten in de middeleeuwen en vergeten groenten / schakingen / kleding en de productie daarvan werden toegelicht.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181006-0016

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181006-0022

De winnaar van de Verhalenwedstrijd van vorig jaar, auteur Hay van den Munckhof, heeft voor de bundel een bonusverhaal geschreven: De muren van Zhongdu. Een verhaal over een tweestrijd die iemand doormaakt en dat tegelijkertijd heftig en teder is.
Hay van den Munckhof vertelde die middag op boeiende wijze hoe hij aankijkt tegen het schijven van historische verhalen. Erg leuk om naar te luisteren.
Na zijn lezing kreeg hij het eerste exemplaar van Odi et Amo uitgereikt.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181006-0166Het laatste onderdeel van deze middag was voor de prijsuitreiking en de bekendmaking van de 25 verhalen die in de bundel opgenomen waren.
Op volgorde van 25 naar 1 werd aan alle verhalen aandacht besteed, waarbij van ieder verhaal er twee fragmenten uit de jury rapporten werden voorgelezen. Waarna de auteur bekend werd gemaakt en een exemplaar van het boek in ontvangst mocht nemen.
De auteurs van de top drie lazen ieder een stukje voor van hun verhaal.

De winnaar was Ineke van Stampvoort met het verhaal Dageraad. Een aansprekend en mooi verhaal dat ik inmiddels ook met plezier gelezen heb. Het geeft het tijdsbeeld goed weer en wist mijn aandacht goed vast te houden.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181006-0250

Ook werd er nog bekend gemaakt welke verhalen de persoonlijke favorieten waren van de juryleden bestaande uit:

  • Elly Godijn – schrijver, toneelrecensent, redacteur en uitgever
  • Gerti de Koeijer – schrijver en geschiedkundige
  • Jeroen Kraakman – schrijver en filosoof

Naast het winnende verhaal en het bonus verhaal heb ik nog drie andere verhalen gelezen. Niet genoeg natuurlijk om een gefundeerde mening over de bundel te geven. Maar mijn eerste indruk is zeker positief.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181006-0141

Tekst achterflap

Odi Et Amo – Ik haat en ik heb lief
Ga mee op reis naar de donkere periode van de middeleeuwen. Laat je betoveren door de liefde en verbijsteren door de haat. Waar de scheidslijn tussen deze twee soms flinterdun is en rechtvaardigheid soms ver te zoeken is.
“Ik haat en ik heb lief“ sijpelt tussen de regels door en proef je in de diepere laag van deze middeleeuwse verhalen van veelbelovende schrijvers.

DAGERAAD – INEKE VAN STEMPVOORT
‘Mijn eerstgeborene, dood‘ schreeuwde een man boven het ontstane tumult uit. ‘Vermoord! Door die heks.‘

BLIND – HENDRIK VAN OORDT
En terwijl zij wenend verhaalde van verkrachting en maagdelijke onmacht in de handen van een beest en werd afgevoerd naar een nonnenklooster om boete te doen, werd ik klaargemaakt voor het schavot.

HET LAATSTE SACRAMENT
Zweet loopt onder zijn pij over zijn rug en Gilbert naar beneden, de snijdende wind koelt de druppels af tot ijzige prikkels. Zijn spieren trillen van de inspanning, hij voelt de donkere diepte trekken.

Anno Domini 892 – rauw geluk
Inclusief bonusverhaal van Hay van den Munckhof

Van elk verkocht boek gaat een deel naar de NKS (de Nederlandse Kasteren Stichting).

Boekgegevens

9789492115782

Titel :Odi et Amo
Auteur :Meerdere auteurs
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Oktober 2018
ISBN :9789492115782
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.