Recensie: Kat is de draad kwijt – Jacob GrantRecensie, 4 sterren

9789045323497

Kat is de draad kwijt is een hardcover prentenboek voor peuters / kleuters en gaat over een kat die beste vrienden is met een bol wol. Tenminste totdat zijn beste vriend verandert in een trui en het maar de vraag is of kat nog steeds vrienden wil zijn.

In het boek kun je lezen en zien hoe kat en meisje al heel lang beste vrienden zijn. Tot meisje op een dag een nieuwe gast mee naar huis neemt met de naam Wol. Het is een grote felgekleurde bol wol en kat is dol op deze nieuwe vriend. Met Wol kan hij rollen en ravotten en al snel zijn kat en wol onafscheidelijk. Op de illustraties spat het plezier dat Kat en Wol samen hebben van de pagina’s en dat geeft een lief en warm beeld van deze vriendschap.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181007-0012

Maar meisje is er ook nog en wil ook met Wol spelen en dat bevalt kat maar niets. En al helemaal niet meer wanneer de bol wol veranderd is in een trui voor kat. Deze trui lijkt helemaal niet meer op de vriend van kat en hij wil niets met deze veranderde vriend te maken hebben. Wanneer hij van meisje de trui aan moet doen is kat dan ook erg boos. En dat is op de bijbehorende illustratie ontzettend goed te zien.

Kat vond deze nieuwe Wol
Helemaal niet leuk.

Hij was kriebelig en
Benauwend en niet grappig.

Boos gaat Kat naar buiten en doet die vervelende trui uit. Dan merkt kat dat het sneeuwt en dat het best wel koud is en dat een warme trui best wel voordelen heeft. Ook deze veranderde vriend is toch wel okee, besluit kat. Waarbij een illustratie te zien is van kat met zijn trui aan die tevreden bij meisje op schoot ligt.
 Maar dat is niet het einde van het verhaal want dan staat er in het boek dat Meisje op een dag een groep nieuwe kleurrijke gasten (bollen wol) mee naar huis nam. En als laatste pagina zonder tekst een illustratie van een boos kijkende Kat met een gebreide muts op en gebreide sloffen aan. Erg grappig om te zien en de jonge lezers zullen hier vast om moeten gniffelen waarbij ze zelf kunnen verzinnen hoe Kat hier mee om zal gaan.

 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20181007-0009

Kat is de draad kwijt is een lief en grappig verhaal met een boodschap erin over vriendschap voor de kinderen die dit oppakken of degene die voorleest en het wil benoemen. Maar ook zonder dat er iets uit het verhaal gehaald moet worden is het een leuk en warm verhaal dat jonge kinderen zal aanspreken en laat glimlachen.

Zowel het taalgebruik als de illustraties zijn minimalistisch. De zinnen zijn kort en krachtig en vertellen samen met de illustraties het verhaal. De illustraties hebben weinig details en vertellen zo hetzelfde verhaal als de tekst zonder verdere afleiding. De illustraties geven precies de sfeer en uitstraling weer die bij de tekst passen en vertellen eigenlijk zonder woorden het verhaal. Ideaal dus voor jonge lezers om zelf het verhaal te kunnen “lezen“ of aan iemand te vertellen. Mijn kinderen vonden het ook altijd erg leuk om mij hun boeken “voor te lezen“. Wat ik hierbij jammer vind is dat er een losse papieren cover om de hardcover heen zit. Dit is voor kleine handjes vaak net wat lastiger en het zal ook snel scheuren of kreukelen. De hardcover heeft geen afbeelding dus het papieren omslag eraf halen is ook niet echt een optie.

Maar natuurlijk ook een heerlijk boek om voor te lezen en samen te lachen om Kat die een trui aan moet en om te genieten van zijn vriendschap met Meisje en Wol. Want samen lezen en voorlezen is wat mij betreft ontzettend leuk om te doen.

Jacob Grant woont met zijn vrouw en kind in een winderige stad in Illinois, waar hij veel warme truien nodig heeft. Je kunt hem dag en nacht, vinden in zijn studio aan huis waar hij zijn kinderboeken tekent, schildert en schrijft. Jacob heeft nog nooit iets gebreid, maar hij heeft wel een boek gemaakt over een vloekende vogel.

Boekgegevens

9789045323497

Titel :Kat is de draad kwijt
Auteur :Jacob Grant
Uitgever :BBNC
Verschenen :September 2018
ISBN :9789045323497
4 antwoorden
 1. Will
  Will zegt:

  Wat een fijn boek voor kinderen.
  Zo gevoelig en te begrijpen voor mijn jongste kleinkinderen.
  Echt een mooi cadeau voor onder de Kerstboom.
  Even kijken bij Bol.com.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.