Verfilming The Children ActFilm, Nieuws

Vanaf 20 september draait de door Cinéart uitgebrachte film The Children Act in de bioscopen. Het is de verfilming van de internationale bestseller van Ian McEwan die voor de verfilming van zijn roman zelf het scenario schreef.

De regie is van Richard Eyre, die eerder Notes on a Scandal en Iris regisseerde.

Emma Thompson, Stanley Tucci en Fionn Whitehead spelen de hoofdrollen.

Ik mocht van Cinéart de film gaan zien om er hier op mijn blog wat over te schrijven. In de film moet een rechter uitmaken of de 17 jarige Adam zelf mag beslissen om een medische behandeling te weigeren op basis van zijn geloof. Haar beslissing is letterlijk van levensbelang.
Deze film wilde ik graag zien omdat Emma Thompson de hoofdrol speelt en ik haar een geweldige actrice vind. Maar ook omdat het onderwerp zo ontzettend complex is en ik graag wilde weten hoe dit uitgewerkt zou worden in de film.

Samen met Jeroen ben ik naar The Children Act geweest en we zijn beiden diep onder de indruk.
Heel integer en zonder vals sentiment wordt het verhaal neergezet zodat het levensecht en overtuigend overkomt. En daardoor is het des te indringende wat ook wel in de zaal voelbaar was want na afloop (wanneer meestal de gesprekken meteen weer losbarsten) bleef het nog even doodstil.
Toch was er tijdens de film wel regelmatig wat te horen in de zaal, namelijk gelach van het publiek om de kleine leuke momenten in de film. Het is geweldig gedaan hoe er in de film naast pijn en verdriet ook veel plek is voor warme momenten en een lach. En dat alles in perfecte harmonie met elkaar. Het verhaal zit dan ook erg goed in elkaar.

Emma Thompson zet een weergaloze prestatie neer en laat een sterke vrouw zien met een verantwoordelijke baan die veel van haar vergt. Zoveel dat haar privé leven er onder leidt maar daar kan ze moeilijk mee omgaan. Met een enkel gebaar, haar stembuigingen en haar houding kan ze een scala van emoties overbrengen. Zo voel en zie je ook iets kwetsbaars bij deze sterke vrouw wat me wist te ontroeren.
De wisselwerking tussen haar en haar tegenspelers heeft chemie en straalt betrokkenheid en overtuiging uit.
De acteur die de jonge Adam speelt is absoluut overtuigend en wist indruk op me te maken door zijn overtuigende spel. Maar eigenlijk zijn alle rollen mooi en goed gespeeld

Wat mij betreft een prachtige film die ik iedereen aan kan raden.

Bij uitgeverij de Harmonie is deze maand de filmversie van het boek verschenen

Achtergrond informatie Emma Thompson (uit folder Cinéart).
We have an urgent case my lady
Actrice Emma Thompson staat als rechter in The Children Act voor een zware beslissing. Volgens regisseur Richard Eyre was zij de enige actrice die deze complexe hoofdrol kon spelen:
If Emma hadn’t wantend to do the film we wouldn’t have Made it, we couldn’t have Made it. Emma is the most extraordinary actress and it’s impossible to imagine the rolde being played by another actress, even more now with hindsight

Voor Emma zelf was de beslissing niet moeilijk: niet alleen het genuanceerde script maar ook de rol zelf sprak haar direct aan. Emma “The book is so spare and beautifully written, but I think what really bit into me with this project was learning about the female judges in family court and doing the research to prepare for the part. The work they do, the life they lead, the drudgery of it and the responsibility took my breath away. I was so impressed with these women

Emma Thompson heeft zelf ook een indrukwekkende staat van dienst. Ze speelde zowel in kwaliteitsfilms zoals In the name of the father als in grote publieksfilms zoals Love Acutually of de Harry Potter films.
Ze is daarnaast de enige actrice die een Oscar won voor haar acteerwerk (beste actrice voor Howard’s End) als voor haar schrijfkunst. (beste Script voor Sense and Sensibility)
Dit jaar ontving ze van de Engelse koningin de hoogst mogelijke onderscheiding, namelijk de titel van ‘Dame‘ voor haar kwaliteiten als actrice en schrijfster.

Inhoud film
THE CHILDREN ACT naar het boek van Ian McEwan
Fiona Maye (Oscar®- winnares Emma Thompson) is een gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof waar ze bekendstaat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht. Terwijl haar huwelijk met Jack (Stanley Tucci) lijkt te bezwijken onder haar toewijding voor het vak, stort Fiona zich op een ingewikkelde zaak.

De 17-jarige Adam (Fionn Whitehead, DUNKIRK) heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Vanwege zijn geloof als Jehovah’s getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen beiden.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.