Gelezen: Fantoomregen – Onno Sven TrompRecensie

9789492115331

Onno – Sven Tromp heeft vier jaar in Tanzania en Oeganda gewoond en heeft deze ervaringen verwerkt in zijn debuut Fantoomregen. In zijn verantwoording achter in het boek zegt hij hier o.a. over:
De meeste voor allen en situaties in dit boek zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Daardoorheen heb ik verhalen gevlochten die ik in die tijd heb gehoord of gelezen in kranten en boeken.
Sommige gebeurtenissen heb ik waarschijnlijk verzonnen.

Het verhaal wordt verteld door Peter van Vriesland die door zijn bedrijf naar Tanzania is gestuurd om orde op zaken te stellen bij een ontwikkelingsproject. Een lastige opgave want er is niet bekend wat het project inhoudt of waar het zich bevindt. Peter heeft alleen de naam van een contactpersoon in Dar es Salaam dus daar begint hij zijn onderzoek. Ondanks dat hij een ervaren reiziger is die het voor zijn werk gewend is om flexibel en doortastend te zijn is dit een bijna onmogelijke opgave.
Maar hij zet door en dat brengt hem en de lezer op allerlei plekken in Tanzania, tot ver in het binnenland. Waar de schitterende natuur in schrijnend contrast is met de armoede van bewoners. Tijdens zijn reis ontmoet Peter een aantal kleurrijke en aparte personen die zijn kijk op de wereld veranderen. En die de lezer een kijkje geven in het leven van de bewoners in Tanzania. Dat doet hij op een manier die eerlijk is, maar nooit een oordeel uitstraalt. Hij beschrijft wat hij ziet en meemaakt.

De omschrijvingen zijn zo beeldend en mooi geschreven dat het lijkt alsof je erbij bent, of het nu het drukke chaotische verkeer, de beeldschone natuur, de ontmoetingen of de barre omstandigheden van de inwoners zijn. Als een film kon ik het voor me zien en ik werd ondergedompeld in het leven in Afrika en de ervaringen van Peter. Zijn ervaringen met een cultuur die zo anders is dan we hier gewend zijn zijn niet alleen boeiend maar weten ook echt iets van de sfeer van het land over te brengen.

De rode draad in het verhaal is het onderzoek dat Peter doet naar het project en hoe zijn volharding hem door Tanzania laat reizen. Het duurt lang voordat je als lezer erachter komt waar het project om draait en wat de problemen zijn. Op zich goed want door de vele verhalen die hier aan vooraf zijn gegaan vallen de antwoorden perfect op hun plek. Maar tijdens het lezen miste ik soms toch wel wat informatie en was het me wat te vaag. Zeker wanneer de auteur zijpaden insloeg met zijn verhalen en ik de draad van het verhaal dreigde kwijt te raken. Gelukkig wist Onno -Sven Tromp toch steeds weer het verhaal goed op te pakken en kon ik het als lezer zo op een prettige manier blijven volgen.

Maar waar het meer om draait is het uitgebreide reisverslag en alle ervaringen en indrukken die Peter opdoet. Dat is heel mooi gedaan en goed uitgewerkt en is iets wat je eigenlijk zelf moet ervaren. Als je van een goed, mooi geschreven reisverhaal vol interessante ontmoetingen, en levendige en indringende sfeerimpressies houdt dan is “Fantoomregen“ zeker een aanrader.
Het is ook het verhaal van Peter en hoe hij geraakt wordt door Tanzania en hoe het land en de inwoners steeds vertrouwder voor hem worden. Zo zeer zelfs dat hij een beslissing neemt die zijn hele leven zal veranderen. Dit wordt langzaam en goed opgebouwd en gaat dat jammer genoeg op het laatst wel erg snel. Als lezer heb ik het gevoel dat er een stukje in het verhaal mist en dat geeft een wat ontevreden gevoel bij dit verder erg mooie boek.

Onno – Sven Trump ondersteunt in Tanzania al meer dan tien jaar een moeder en twee kinderen in hun levensonderhoud.

Wie dit boek koopt, draagt hieraan een euro bij.

Achterflap

Afrika is ruig en puur. Als er in Tanzania een hulpproject lijkt vast te lopen, gaat Peter van Vriesland op onderzoek uit. In Dar es Salaam legt hij contact met een lokale medewerker. Die zadelt hem op met een onuitvoerbare opdracht, waarna hij vanaf de kust het uitgestrekte binnenland in reist.
Geplaagd door lekke banden, vreemde aandoeningen en tovenarij blijft hij het spoor volgen van zijn volgende contactpersoon. Totdat hij een ontdekking doet die zijn leven voorgoed zal veranderen.
Fantoomregen is het indringende verhaal van een man met doorzettingsvermogen, die zich desondanks verliest in de ondoorgrondelijke Afrikaanse realiteit.

Boekgegevens

9789492115331

Titel :Fantoomregen
Auteur :Onno Sven Tromp
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Mei 2017
ISBN :9789492115331

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.