Gelezen: Hallo Hallo – Brendan WenzelGelezen

9789045323176

Hallo Hallo is een prentenboek met prachtige illustraties waarmee jonge kinderen kennis kunnen maken met  dieren in allerlei soorten, maten en vormen.
Wanneer je het boek openslaat zie je 2 pagina’s vol met silhouetten van allerlei dieren op het schutblad staan. Het geeft meteen de sfeer van het boek weer en het benoemen en aanwijzen, samen met de jonge lezer, kan hier al beginnen.
Hallo hallo is een hardcover boek met stevige pagina’s zodat jonge kinderen het boek ook makkelijk zelf kunnen doorbladeren zonder dat het zal scheuren of beschadigen.
De achtergronden zijn wit zodat alle aandacht naar de dieren kan gaan. Er is weinig tekst, maar meer dan genoeg te zien wat het heel geschikt maakt voor jonge kinderen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180720-0001De illustraties zijn vrolijk, duidelijk en erg leuk om naar te kijken.
Op de eerste twee pagina’s staan een witte en een zwarte kat en de tekst Hallo Hallo. Kinderen kunnen in het boek tegen een heleboel verschillende dieren hallo zeggen en ze een beetje beter leren kennen. Op deze eenvoudige pagina kun je al samen met je kind benoemen dat dit katten zijn, en het verschil tussen wit en zwart aangeven. Of wat erbij kletsen over katten en wat voor geluid ze maken. En ook in de rest van het boek kun je gewoon eenvoudig plaatjes kijken en benoemen wat je ziet, kletsen over verschillen en overeenkomsten. Zoals zwart / wit, strepen of stippen, met of zonder kleur, groot / klein…
Maar er is ook een pagina waar lichaamsdelen zoals je neus, oren en handen bekeken worden. Of de verschillende patronen die op de huid van een dier kunnen staan.
Over het algemeen heel duidelijk en goed te zien aan de hand van de sprekende illustraties.

Soms is het net een tikje ingewikkelder zoals Stil en Lawaai, waar op de ene pagina de dieren hun mond open hebben en op de andere dicht. Woorden zoals fraai, wild, pracht en praal vind ik wat moeilijk voor hele jonge lezers en de afbeeldingen geven wat minder expliciet de betekenis van deze woorden aan. Maar zo wordt wel de woordenschat uitgebreid door er met je kind over te kletsen en de afbeeldingen op zich zijn prima geschikt op de dieren te benoemen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180720-0003

Het is een prachtig boek om te zien en om een kind hallo te laten zeggen tegen de vele mooie dieren die op de wereld bestaan. Om samen te lezen en om een kind heerlijk zelf te laten genieten van een boek.

Achter in het boek staan de namen van alle 92 dieren in het boek met een afbeelding erbij (in volgorde van verschijnen). Voor de oudere kinderen die eventueel meekijken of wanneer de kinderen zelf meegroeien met het boek is het leuk dat de echte uitgebreide namen van de dieren genoemd worden. En daar zitten hele interessante of rare namen bij die kleine wijsneuzen vast leuk vinden om te horen. Denk bijvoorbeeld aan: zaaguil / helmkasuaris / gele koffervis / narwal . . .
Ook staat er de status van de dieren vermeld: kwetsbaar, bijna bedreigd, bedreigd of ernstig bedreigd.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180720-0002

Achterin staat een nawoord van de auteur waarin deze onder meer zegt dat de lezer kennis gemaakt heeft met een aantal van zijn favoriete dieren door Hallo tegen ze te zeggen. Het is wat meer voor oudere kinderen of de ouders geschreven en niet voor de jonge kinderen voor wie het boek bestemd is. Maar als ouders of degene die werken met kinderen is het mooie boodschap die hij mee wil geven. Dat wij kinderen kunnen laten zien hoeveel mooie dieren er zijn en hoe belangrijk het is om meer over ze te weten zodat ze beschermd kunnen worden.
En met het samen met jonge kinderen lezen van Hallo Hallo kunnen volwassenen niet alleen het kind laten genieten van samen een boek lezen maar het ook een eerste kennismaking geven met onze rijke dierenwereld.

Brendan Wenzel is een New York Times-bestsellerauteur die in New York woont en werkt. Hij werkt samen met veel organisaties om de toekomst van wilde plekken en bedreigde diersoorten veilig te stellen, vooral in Zuid-Oost Azië. Zijn eerste prentenboek Iedereen zag een kat ontving een Caldecott Honor Award. Meer informatie over zijn werk kun je vinden op www.brendanwenzel.info.

Achterflap

Zeg Hallo tegen een heleboel geweldige dieren. Sommige zijn enorm groot. Andere zijn piepklein. Sommige zijn zacht en borstelig. Anderen zijn ruw en geschubd. Sommige hebben de stralendste kleuren. Andere hebben prachtige patronen.

Het is makkelijk om te zien hoe verschillend al deze dieren zijn. Maar kun je ook zien wat ze uiteindelijk allemaal gelijk maakt?

Boekgegevens

9789045323176

Titel :Hallo Hallo
Auteur :Brendan Wenzel
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Juli 2018
ISBN :9789045323176
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.