Recensie: Het meesterwerk – Geir TangenRecensie, 4,5 sterren

9789044351200

Het meesterwerk is het debuut van Geir Tangen.
Het is het eerste deel in een trilogie met in de hoofdrollen journalist Viljar Ravn Gudmundsson en inspecteur Lotte Skeisvoll.
Het tweede boek is al in Noorwegen verschenen en de auteur is bezig met het afronden van het derde deel.
Hij heeft met zijn debuut de lat voor zijn volgende boeken erg hoog gelegd door zijn meeslepende schrijfstijl en gelaagde en levensechte personages. Ook de opbouw loopt als een klok en het verhaal zit qua plot en psychologie meesterlijk in elkaar.

Het boek is een eerbetoon aan de Scandinavische (en in het bijzonder de Noorse) misdaadliteratuur.

Geir Tangen heeft al 5 jaar een populair blog over misdaadliteratuur en heeft al ruim 250 misdaadromans gelezen en besproken. Rond de tijd dat hij begon te bloggen ontstond zijn idee om een eerbetoon aan het genre te brengen en zijn eigen misdaadroman te schrijven.
Zijn uitgangspunt was eenvoudig en ambitieus, namelijk het misdaadgenre en de misdaadliteratuur gebruiken voor een misdaadverhaal dat zich afspeelt in zijn geboorteplaats. Voor de auteur is “De misdaadroman“ de held, de bestuurder en de levenskracht van zijn boek.
In het boek spelen misdaadboeken dan ook een subtiele maar belangrijke rol. Het meesterwerk zit vol verwijzingen naar andere Scandinavische thrillers, wat voor de fans wat extra’s biedt. Maar het maakt niets uit voor de kracht of het kunnen volgen van het verhaal.

Seriemoordenaar
Wanneer journalist Viljar een vreemde email ontvangt waarin iemand die zegt als rechter en als beul op te gaan treden tegen iemand die de dood verdient doet hij dat af als een misselijke grap. Maar waneer de moord daadwerkelijk gepleegd wordt denkt hij er anders over en komt hij in contact met inspecteur Lotte Skeisvoll. Terwijl hij op het politiebureau ondervraagt wordt ontvangt hij een nieuwe mail met een doodverklaring. En zo begint de jacht op een gestoorde seriemoordenaar.

Als lezer krijg je (zonder dat je weet wie het is) een kijkje in de gedachten van de moordenaar. Het is eng en verontrustend om te lezen hoe hij tegelijkertijd zo rationeel kan zijn en totaal gestoord en zonder gewetensbezwaren. Steeds meer leer je als lezer de gedachtegang van de dader kennen en weet hij ondanks (of juist door) zijn gekte te boeien. Hij weet zelfs zijn verwrongen logica duidelijk te maken aan de lezer. Aan het einde van het boek weet je wie hij is en wat zijn motieven zijn. Persoonlijk had ik het liever iets anders gezien maar het past wel perfect bij de fragmenten die je over de dader hebt gelezen.

Moeilijk onderzoek en heftige privéproblemen
Zowel Lotte als Viljar krijgen veel voor hun kiezen in het boek. Hun karakters en achtergronden worden rustig en laag voor laag opgebouwd zodat je ze in de loop van het boek steeds meer als echte personages gaat ervaren.
Lotte probeert, met haar team, de moordenaar op te sporen en nieuwe moorden te voorkomen. Ze moet opboksen tegen iemand van buitenaf die haar positie probeert te ondermijnen. Om de zaak op te kunnen lossen zullen deze tegenpolen moeten samenwerken en dat zorgt voor de nodige conflicten en fouten in het onderzoek.
Privé heeft ze de zorgen om haar verslaafde zus en moet ze steeds de keuze maken tussen haar zus en haar werk.
Hoe dit voor haar is en hoe dit haar werk beïnvloedt wordt mooi beschreven. Gecombineerd met brute moorden en een grondig onderzoek door een levendig team levert dit een prima verhaallijn op.

Viljar heeft 4 jaar geleden iets meegemaakt waardoor hij nu een angststoornis heeft en nauwelijks nog kan werken. Zijn baas ziet hem liever gaan dan komen en zijn baan staat op het spel. In de loop van het boek leer je zijn collega’s kennen en is het leuk om hun gesprekken te lezen.
Zijn verleden haalt hem in, want de moorden lijken met zijn geheim te maken te hebben. En dat brengt hem nog dieper in de put. Problemen met zijn zoon en door de politie als verdachte gezien worden zijn voor hem bijna de genadeklap. Maar hij zet door om niet alleen zijn verhaal te schrijven maar vooral ook om achter de waarheid te komen en af te kunnen rekenen met zijn verleden.

Zowel Lotte als Viljar komen in gevaarlijke situaties terecht en krijgen met onverwachte en aangrijpende gebeurtenissen te maken. En hoe verder je als lezer in het boek komt hoe meer je mee gaat leven en voelen. Steeds meer ga je mee in de emoties, gevoelens van deze twee hoofdpersonen. Samen met een spannend en gecompliceerd onderzoek zorgt dat ervoor dat het boek na een tijdje niet meer weg te leggen is.

Veel perspectieven maar prima te volgen
Vanaf de start is het boek interessant vanwege de bizarre moorden en je logische nieuwsgierigheid hiernaar en naar het geheim van Viljar. Maar je moet je aandacht er bij houden vanwege de vele perspectieven en de lijn in het verleden. Maar al snel is er een patroon te ontdekken in de perspectieven en verhaallijnen:

– De hoofdlijnen gaan over Lotte en Viljar zowel privé als in het onderzoek naar de moorden
– Er zijn verhaallijnen vanuit collega’s en mensen in hun omgeving
– De dader vertelt zijn verhaal
– En tenslotte is er een verhaallijn over een jongen die lang vaag blijft en blijkbaar iets met Viljar te maken heeft. In het begin is het vooral de nieuwsgierigheid naar het verband met Viljar wat deze lijn interessant maakt. Maar langzaam ontstaat er een mooi en gevoelig verhaal waarin je helemaal meegetrokken wordt.

Dit klinkt allemaal misschien verwarrend, maar de auteur weet er een vlot lezend en goed te volgen verhaal van te maken. Een verhaal met veel elementen in zich maar dat daarnaast toch een geheel vormt.

Een verhaal over mensen en hun schuldgevoel, hun grenzen, over mogen zijn wie je bent en meer…
Een verhaal over een seriemoordenaar en het politieonderzoek…
Een verhaal over familie en de liefde en onmacht die dat met zich meebrengt…
Een verhaal met spanning en verassende maar kloppende wendingen…

Kortom: Een aanrader

Boekgegevens

9789044351200

Titel :Het meesterwerk
Auteur :Geir Tangen
Uitgever :The House of Books
Verschenen :Februari 2018
ISBN :9789044351200

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Van uitgeverij The House of Books mag ik twee exemplaren verloten van de deze maand verschenen thriller Het meesterwerk van Geir Tangen. Het boek heb ik in twee dagen uitgelezen, de eerste dag las ik tot half twee ’s nachts en de volgende dag heb ik slechts het minimum gedaan wat nodig was in huis. Want dit boek moest uit. Mijn 4,5 sterren recensie kun je hier vinden. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.