Presentatie nieuwe boek van Sophie HannahNieuws, Boekpresentatie, Fotoverslag, Interview

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0012

Vandaag werd door uitgeverij The House of Books, in samenwerking met het AD, het nieuwe boek van Sophie Hannah “Heb jij haar gezien?“ gepresenteerd. En hier werd in Rotterdam op de redactie van het AD een leuke bijeenkomst van gemaakt waarbij Sophie Hannah geïnterviewd werd door Janneke Siebelink.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0023

Op zich al reden genoeg om er bij te willen zijn want ik heb haar al twee keer eerder horen spreken en had daar erg van genoten. De auteur weet met passie en humor te vertellen over haar werk en over haar liefde voor de boeken van Agatha Christie.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0039

Maar er stond nog meer op het programma om naar uit te zien. Simone van der Vlugt, Inge Ipenburg en Isa Maron waren uitgenodigd om te komen praten over wat auteurs en lezers hebben met spanning.
Bovendien is het leuke van dit soort bijeenkomsten dat het een grote reünie van boeken-vrienden en liefhebbers is.

Het moge duidelijk zijn dat ik er zin in had en gelukkig was het ook erg leuk. Sophie Hannah sprankelde weer en ik geloof dat ik ondanks mijn nuchtere instelling toch wel een fan van haar ben.

Inge Ipenburg begon, waarbij ze een stukje voorlas uit “Heb jij haar gezien?“. Waarna ze (netjes zonder spoilers) iets vertelde over het boek en nog een stukje voorlas. Zowel de voordracht als de inhoud had mijn volle interesse en ik ben dan ook zeer benieuwd naar het boek (onder aan dit artikel staat een korte beschrijving van de inhoud van het boek).

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0059Janneke Siebelink interviewde vervolgens Sophie Hannah. Hier zal ik in willekeurige volgorde wat over schrijven.

 

 • De thriller die Sophie Hannah (op dit moment) het meest memorabel vindt is Moord op de Oriënt Express van Agatha Christie. Ze heeft het boek onlangs, naar aanleiding van de film, opnieuw gelezen en vindt het een meesterwerk in de details en het slimste plot ooit
 • Sophie Hannah houdt van mysteries en dat is wat haar aantrekt en boeit in een thriller. Ze vindt het ook bij het echte leven passen dat wat haar betreft vol grote en kleine mysteries en vragen zit. Ze vraagt zich bij alles wat ze ziet en hoort altijd van alles af. In het werkelijke leven krijg je bijna nooit antwoorden maar in een thriller wel en dat maak het zo leuk. De puzzel in het boek en de frustratie dat je als lezer geen idee hebt van hoe het zit en dan het fijne gevoel wanneer het antwoord komt. Met humor en verve vertelde ze over welke dingen zij zich kan verbazen en wat haar zoal bezig kan houden
 • Haar moeder schrijft ook maar benaderde het altijd meer als een hobby
 • In 2019 komt er een musical geschreven door Sophie Hannah, die ze omschreef als “Mousetrap meets Matilda”. Het wordt een mysterie musical die echt Agatha Christie-achtig is.
 • Haar nieuwe boek speelt zich af in een wellnessresort en Sophie Hannah heeft met plezier onderzoek gedaan in een welnessresort. Het resort in het boek is een mix van twee resorts waar ze geweest is. Het is voor haar een goede plek om een thriller te situeren, een plaats waar de hoofdpersoon met levensbedreigingen te maken krijgt. Terwijl de ander gasten totaal ontspannen met cocktails bij het zwembad e.d. zitten. Deze tegenstelling spreekt haar aan.
 • ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0071De hoofdpersoon komt uit Engeland en is in Amerika waardoor Sophie Hannah de verschillen tussen de culturen kan laten uitkomen in het boek. Dat die er zijn merkt ze iedere keer wanneer ze voor een boekentoer naar Amerika gaat. En hier wilde ze graag over schrijven.
 • Het schrijven begint voor haar met een opzet van zo’n honderd pagina’s waarin ze alles opschrijft wat er gaat gebeuren en hoe het verband houdt. Ze vindt structuur in een boek heel belangrijk. Dit hoeft nog niet mooi of vlot geschreven te zijn. Het gaat om de opzet en opbouw. Daarna kan ze zich richten op het goed schrijven van het verhaal en is ze gemotiveerd om te beginnen. Natuurlijk verandert ze wel van alles tijdens het schrijven maar dan kijkt ze meteen verder naar wat er nog meer mee moet veranderen.

 

Na het interview vertelde Isa Maron over De Schaal van het kwaad waarin 22 gradaties aangegeven woorden met aan het ene uiterste het doden uit zelfverdediging en aan de andere uiterste kant de sadistische lustmoordenaar. Met daartussen nog vele stappen (belangstellenden kunnen er hier meer over lezen: http://lakolainer.com/category/diversen/22-niveaus-van-het-kwaad-als-michael-stone-scale.php)

Janneke Siebelink ging tenslotte in gesprek met de drie thrillerauteurs en legde ze vragen en quotes voor om op te reageren. Leuk om naar te luisteren vooral wanneer de meningen wat uit elkaar liepen.

Heel kort schrijf ik daar wat punten over:

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0081

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0092

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0088

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0080

 • Sophie Hannah hoopt dat de volgende generatie veel gaat lezen. Ook deze generatie zou meer moeten lezen, ze missen echt iets. Een tijdje zonder internet ziet ze wel zitten zodat de jonge lui uit pure verveling gaat lezen.
 • Het meest memorabele boek van Isa Maron is Misery van Stephen King. Ze houdt er wel van al een verhaal ietwat bizar is.
 • Simone van der Vlugt denkt dat er altijd wel een groep mensen zal zijn die niet van lezen houdt. Een hobby of interesse kun je niet afdwingen. Maar de kleine groep hierin wel te beïnvloeden is, is de moeite om te bereiken en aan het lezen te krijgen.
 • Inge Ipenburg vroeg aan het publiek of het hen uitmaakt of een boek door een man of een vrouw geschreven is. Er komt een volmondig nee terug uit de zaal.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180120-0110

En natuurlijk is er nog veel meer gezegd en besproken, maar dan zou het verslag veel te lang worden.

Na afloop konden er boeken gesigneerd worden en was er de mogelijkheid voor een rondleiding bij het AD. En onder het genot van een hapje en een drankje kon er gezellig nagekletst worden.

Een gezellige middag met interessante thrillerauteurs en een enthousiaste en goed geïnformeerde interviewer.

Korte inhoud “Heb je haar gezien?
Cara Burrows verlaat uitgeblust haar man en kinderen, en vlucht naar een wellnessresort. Als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet. Het foutje van de receptionist doet Cara twijfelen; het meisje dat ze springlevend in de kamer heeft gezien is iemand die ze niet gezien kán hebben: de vermoorde Melody Chapa, wier ouders een levenslange gevangenis uitzitten voor de moord op haar. Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige, een gevaarlijk web.

Andere blogartikelen die ik schreef over Sophie Hannah zijn:

 1. Recensie “De monogram moorden“
 2. Recensie “De nieuwe Erfgenaam“
 3. Artikel “Sophie Hannah meets boekbloggers“
 4. Artikel “Honderd jaar Hercule Poirot met Sophie Hannah, Michael Berg en Isa Maron”
5 antwoorden
 1. Tanneke
  Tanneke zegt:

  Dank je wel voor je leuke verslag. Het leek mij een erg leuke bijeenkomst, maar kon helaas niet. Leuk het op deze manier toch een beetje mee te maken.
  En ja, ook mij heb je nieuwsgierig gemaakt naar het boek.

  Beantwoorden
 2. Elly
  Elly zegt:

  Tot mijn schande moet ik zeggen, dat ik nog nooit een boek van haar heb gelezen………..toch maar eens mee beginnen!!
  Bedankt voor je verslag. Leuke ontmoeting!

  Beantwoorden
 3. Diane
  Diane zegt:

  Wat een mooi verslag. Ik was er de vorige keer in Amsterdam ook bij. Erg leuk mens, Sophie Hannah! Ben benieuwd naar het boek. De beschrijving trekt me wel aan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.