Meet en Greet met Camilla LäckbergNieuws, Boekpresentatie

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0001

De thrillers van Camilla Läckberg met Erica Falck en Patrick Hedström lees ik heel graag. De combinatie van per deel een afgeronde misdaad en de levens van de hoofdpersonen die als een rode draad door de serie lopen, vindt ik onweerstaanbaar.
Maar ook de auteur van de boeken waarvan ik twee keer een interview heb meegemaakt heeft een onuitwisbare indruk bij me achter gelaten. Camilla Läckberg vertelt met humor en uitgebreid over haar boeken en weet het publiek de indruk te geven dat ze welkom zijn.
Toen ik van ECI een uitnodig kreeg voor een Meet & Greet met Camilla Läckberg aarzelde ik dan ook geen moment en nam de uitnodiging van harte aan.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0009Zondag 24 september was het zover en gingen Jeroen en ik naar Utrecht waar ECI in samenwerking met Ambo Anthos uitgevers een Meet & Greet georganiseerd had met Camilla Läckberg ter gelegenheid van haar nieuwe boek HEKS (onder aan het verslag staat een korte beschrijving van het boek) dat 22 augustus is verschenen.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0015In de oranjerie van de Moestuin werden we ontvangen met koffie / thee en gebak. Zoals altijd genoot ik ook nu van het weerzien met andere boekliefhebbers.
Maartje de Jong (Ambo Anthos) heette iedereen welkom en vertelde onder andere hoe blij ze was dat Camilla Läckberg naar Nederland kon komen.

Daarna werd Camilla Läckberg geïnterviewd door Lilli Austen.
Voor het interview begon vroeg Lilli Austen het een en ander aan het publiek. Zoals welk boek favoriet was en wie er nog nooit een boek van de auteur gelezen had. (Dat was slechts 1 persoon).

Droom die uit kwam
Van jongs af aan heeft Camilla Läckberg al willen schrijven en vooral spannende en donkere verhalen. Op haar vierde “schreef“ ze al haar eerste boek van 4 pagina’s lang, zij tekende plaatjes en haar vader schreef de tekst voor haar op. Het boek begon heel lief en vrolijk over de kerstman en zijn vrouw maar eindigde vreselijk eng.
Met een lach op haar gezicht vertelde ze dat ze dus eigenlijk maar twee beroepskeuzes had, ze kon schrijver worden of seriemoordenaar…
Ze komt uit een fijn en gelukkig gezin en haar ouders hebben haar nooit vreemd gevonden vanwege haar voorkeur voor morbide verhalen en zijn altijd een steun voor haar geweest.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0033Toch ging ze niet schrijven maar werd econoom omdat ze dacht dat auteur worden voor haar niet weggelegd was. Ze zag ook vreselijk op tegen gevestigde auteurs.
Maar de droom bleef en haar eerste man gaf haar dan ook voor kerst een schrijfcursus als kado. En tijdens deze cursus begon ze haar eerste boek IJsprinses waar ze 2,5 jaar aan schreef. Met tussenpozen, want regelmatig stopte ze met schrijven vanwege twijfels en gebrek aan zelfvertrouwen. Toch was er iets wat haar steeds weer deed schrijven en ze besloot om er voor te gaan en haar droom te volgen. Zelfs met het riscio dat het niets werd.

Hoogzwanger van haar eerste kind stuurde ze het manuscript naar drie uitgevers. Beeldend en met humor vertelde ze hoe ze daar stond met haar dikke buik en haar hand in de brievenbus. Want ze kon de manuscripten maar met moeite los laten. Dan zou het er echt op aan gaan komen en dat was behoorlijk eng.
Nog dezelfde week kreeg ze én een contract én een wolk van een baby. Tegen deze week kan niets meer op vertelde ze lachend.

Wereldberoemd
En de rest is geschiedenis zoals ze dat noemen. Camilla Läckberg is wereldwijd een geliefde en veel gelezen auteur.
In Zweden wordt alles wat ze doet door de pers gevolgd en breed uitgemeten door de pers. En in het kleine dorpje waar ze geboren is (en waar de boeken uit deze serie zich afspelen) zijn er 15 gidsen die aan touristen een tour door het dorp geven.
Camilla Läckberg zelf woont niet meer in Fjällbacka maar haar moeder nog wel en die staat met enthousiasme de vele journalisten te woord die naar het plaatsje komen.

Erica en Patrik
Vanaf het begin wist Camilla Läckberg dat ze een serie wilde schrijven waarin de hoofdpersonen zich konden ontwikkelen en hun verhaal beetje bij beetje verteld wordt. Zelf vindt ze dit ook erg fijn om te lezen.
Het eerste idee was dat het een vrouwelijke, single en zeer nieuwsgierig hoofdpersoon moest zijn. Een schrijver is dan een goede keuze dus Erica werd auteur. Bij misdaden is het als buitenstaander erg moeilijk om inside informatie van de politie te krijgen en met je neus op de feiten te zitten. Zo ontstond de rol van Patrik die bij de politie werkt.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0044Camilla houdt oprecht van deze personages en ziet ze het koppel samen als één hoofdpersoon. In de loop van de jaren zijn Erica en Patrik net als zijzelf veranderd en is hun leven (o.a. door de komst van kinderen) in een heel andere situatie beland.

Het karakter van Erica ligt het dicht bij de auteur. Ze zijn niet identiek maar voor Erica heeft ze veel van haar eigen ervaringen gebruikt. Pas nadat ze zelf een plekje gevonden heeft voor wat ze meegemaakt heeft schrijft ze erover in het boek en is Erica degene die het een en ander te verwerken krijgt.

In het kort nog wat punten uit het interview

 • In heks zijn er twee verhaallijnen, 1 in het heden en de ander in het verleden.
 • Dat de serie zich afspeelt in haar geboortedorp komt door het advies dat ze kreeg tijdens de schrijfcursus. Er werd geadviseerd om te schrijven over de plaats die ze het beste kende.
 • Camilla probeert om wat ze in de echte wereld ziet gebeuren in het klein te verplaatsen naar het dorpje uit haar boek. Fjällbacka Is haar miniatuur Zweden.
 • Ze heeft geen idee wanneer de serie stopt of hoeveel boeken er nog gaan komen
 • Naast thrillers schrijft ze ook kinderboeken, kookboeken en songteksten
 • Het volgende boek wordt misschien een heel ander soort boek
 • Haar favoriete boek is: The Secret History – Donna Tart
 • In haar eerste boek maakte ze van de baas van Patrik bewust een karikatuur van een vervelende onbekwame politie chef. Die wat haar betreft volledig verzonnen en overdreven was. Tot haar grote verbazing bleken vele politiemensen hun baas in hem te herkennen.
 • In de loop van de boeken ging ze met tegenzin van deze politiechef houden; dat had ze niet zien aankomen. Hij blijkt ook een vriendelijke en zachtere kant te hebben.
 • Vragen wat haar favoriete boek is vindt ze net zo iets als vragen naar je favourite kind. Met alle boeken heeft ze een speciale en unieke band. Maar toch is ze wel extra trots op Heks en de mooie kritieken die het boek krijgt.

Signeren
Na het interview waar ik volop van genoten heb (door de interessante vragen en de sympatieke en uitgebreide / humorvolle antwoorden) was er tijd om je boek te laten signeren en / of met Camilla op de foto te gaan. Ze nam voor iedereen de tijd en of er nu één boek of een hele stapel gesigneerd moest worden maakte haar niets uit.
Zaterdag had ik net het boek heks gekoch dus dat kon ik gelijk laten signeren. Een mooi aandenken aan een leuke ochtend.

Naar Emma
Deze keer bleven we niet hangen om gezellig nog wat na te praten maar gingen direct weer richting huis. Onze pub Emma was pas een paar dagen bij ons en hoewel ze bij onze zoon in goede handen was wilde we toch niet te lang weg blijven.
Ik kreeg nog een leuke tas met het Bookazine van IJsprinses erin mee toen ik weg ging

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0129

Op de site van Ambo Anthos staat deze informatie over Heks en Camilla Läckberg

Heks
Twee verdwenen meisjes, één plaats delict, een dertig jaar oude zaak

Wanneer de vierjarige Linnea spoorloos verdwijnt van een boerderij net buiten Fjällbacka, komen bij iedereen meteen herinneringen aan een oude zaak naar boven. Dertig jaar eerder verdween namelijk van dezelfde plek ook een vierjarig meisje; ze werd later vermoord teruggevonden.

Er wordt een grote zoektocht naar Linnea opgestart en eindelijk wordt ze gevonden op dezelfde plek waar het eerste meisje was aangetroffen. Angst neemt bezit van de inwoners van Fjällbacka: heeft iemand het op meer meisjes voorzien?

Patrik Hedström acht de kans klein dat er een verband is tussen de verdwijningen, maar moet de mogelijkheid tóch onderzoeken. Hij wordt bijgestaan door Erica Falck, die aan een boek over de oude zaak werkt. Dan blijkt dat bij sommigen oud zeer erg diep zit.

CAMILLA LÄCKBERG

De Zweedse Camilla Läckberg (1974) is van huis uit econoom, maar is uitgegroeid tot een van de bestverkopende Zweedse thrillerauteurs. Haar heerlijke misdaadromans over Patrik Hedström en Erica Falck krijgen uitstekende kritieken en hebben hun weg gevonden naar een groot en internationaal lezerspubliek. Inmiddels zijn een groot aantal boeken van haar verfilmd. Daarnaast is de succesvolle serie Fjällbacka Murders gebaseerd op haar thrillers.

De boeken van Camilla Läckberg zijn los van elkaar te lezen, maar voor wie liever de volgorde van de serie aanhoudt, is dit de juiste:

 1. IJsprinses
 2. Predikant
 3. Steenhouwer
 4. Zusje
 5. Oorlogskind
 6. Zeemeermin
 7. Vuurtorenwachter
 8. Engeleneiland
 9. Leeuwentemmer
 10. Heks

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20170924-0130

Al met al een zeer leuke ochtend waarbij ik ook deze keer weer met veel genoegen naar Camilla Läckberg heb geluisterd. Voor herhaling vatbaar.

3 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Dankjewel voor het uitgebreide verslag van de meet & greet.
  Leuk om te lezen en ik dacht dat zij ouder was…maar ze blijkt net zo oud als mijn dochter te zijn….
  Bedankt voor je lijstje, ik had die titels helemaal verkeerd staan, dus nu de nrs. even goed gezet………

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.