Bespreking: Papieren Stad – Lee BruceCreatief

9789045322124

In september verschijnt bij uitgever BBCN het boek Papieren Stad van Lee Bruce.
Het is een papercraft boek waarmee je een eigen papieren stad kunt maken, met 20 gebouwen om te kleuren, uit te drukken en in elkaar te zetten.
Jeroen en ik zijn al aan de slag gegaan met het boek. Ik heb het kleurwerk gedaan en Jeroen heeft gebouwd. Beiden vinden we het een heerlijk boek voor iedereen die van bouwen en knutselen houdt.

JMF-20170817-0054Op de achterflap staat duidelijk te lezen wat het boek te bieden heeft:

 • Bouw een koloniaal Amerikaans stadje met 20 bijzondere gebouwen
 • Druk de delen uit en zet ze makkelijk vast met hun flapjes. Je hebt geen lijm nodig.
 • Voeg kleur toe aan de binnen – en buitenkant van de gebouwen, of laat ze wit voor een minimalistische look.
 • Inclusief extra onderdelen zoals straatmeubilair, mensen en bomen om je stad compleet te maken.

Bevat een verscheidenheid aan bouwstijlen en soorten gebouwen zoals :
Buurtwinkel / Brandweerkazerne / Postkantoor / Eethuis / ijzerhandel / Stadhuis / Schoolgebouw / Kerk / Herberg / Overdekte Brug / Vuurtoren / Huizen uit verschillende Architectonische periodes.

Inhoud boek
De beschrijving achterop klopt precies en het boek staat vol met allerlei soorten gebouwen. In de inhoudsopgave voorin staat op welke pagina een gebouw staat en op welke pagina de bijpassende instructies staan.
De gebouwen staan op dikke vellen papier / karton die makkelijk los te maken zijn uit het boek
Zowel de buitenkant als de binnenkant van het gebouw zijn bedrukt om in te kunnen kleuren.
Bij de meeste werkbladen staat er behalve het gebouw ook iets extra’s zoals, bomen, hekjes, auto’s of mensen. Ook zijn er twee pagina’s met extra onderdelen om een gebouw of de stad uit te breiden.

Achterin staat hoe je de stad kunt bouwen. Eerst zijn staat er wat je nodig hebt en daarna wat nuttige tips om te lezen voor je aan het bouwen begint. Zoals hoe je moet vouwen en dat het gebruik van en hobby mesje vaak erg handig kan zijn.
Vervolgens worden alle gebouwen besproken. Er staat een tekening van het voltooide gebouw met wat informatie erbij en daarnaast een gedetailleerde instructie en voorbeelden hoe je moet vouwen.

JMF-20170817-0052

JMF-20170817-0051

JMF-20170817-0050

Het is een ontzettend leuk boek om mee aan de slag te gaan
Toen de kinderen jonger waren hebben ze altijd veel gebouwd en geknutseld. Alleen of samen met ons. Zo hadden we jaren lang zelfgemaakte beeldjes in de kerststal staan, gebruik ik nog steeds de boekenlegger die m’n zoon voor me heeft gemaakt en werd er ook volop geknutseld voor de opa’s en oma’s.
Toen ik dit boek zag had ik dan ook meteen het idee dat dit een heel leuk knutselboek was om met kinderen samen te doen. Zodra het boek er was heb ik het aan de (ondertussen volwassen) kinderen laten zien en die waren eensgezind van mening dat ze het een erg leuk boek vonden.

Voor deze bespreking heb ik vier gebouwen gekleurd met verschillende materialen. Wanneer je zelf een stad maakt is het waarschijnlijk leuker om alles in dezelfde stijl te doen. Maar ik heb juist voor verschillende stijlen gekozen om meer mogelijkheden te laten zien.

Het stadhuis

Het stadhuis

 • De vuurtoren heb ik met kleurpotloden gedaan. En voor het licht in de vuurtoren heb ik een neon gele stift gebruikt. Toen de vuurtoren in elkaar gezet was kon je het licht goed zien waardoor de vuurtoren er behoorlijk echt uitzag.
 • Voor de buurtwinkel heb ik alcoholmarkers (hobby colour) gebruikt en dat was een schot in de roos. De markers vlogen over het papier en kleurde heel mooi egaal. Door het dikke papier drukte het maar een heel klein beetje door. Alleen bij de ramen heb ik een tikje kleurpotlood gebruikt.
 • Het stadhuis is gemaakt met, gelpennen, kleurpotloden en pastelkrijt.
 • Mijn inspiratie voor het huis in gothic stijl kwam vanwege de bontgekleurde kerstbeeldjes die onze kinderen ooit gemaakt hebben. Jonge kinderen houden van felle kleuren en zijn in hun kleurwerken nog niet natuurgetrouw. En dat levert vaak vrolijke en leuke knutselwerkjes op.

JMF-20170817-0055

Huis in gothic stijl in onderdelen

JMF-20170817-0056

Huis in gothic stijl gemonteerd

JMF-20170817-0059

JMF-20170817-0060

JMF-20170817-0062

JMF-20170817-0063

Het inkleuren is niet heel lastig maar kost best veel tijd. Zeker wanneer je ook de binnenkanten wil kleuren. Ik heb dat niet gedaan omdat ik vind dat je er in verhouding te weinig van ziet. Bij de brug daarentegen waar je wel duidelijk alle kanten ziet zou ik dit wel gedaan hebben.

Aangezien ik niet zo van vouwen en bouwen houd en Jeroen dit leuk vindt om te doen, is Jeroen aan het bouwen gegaan. De onderdelen zijn makkelijk los te maken en de bouwinstructies zijn erg duidelijk. Wel is het een werkje dat secuur gedaan moest worden en waar veel geduld voor nodig is. Heel eenvoudig is het niet. Soms moest Jeroen opnieuw beginnen omdat er iets niet helemaal goed ging. Maar het resultaat mag er wezen en Jeroen vond het zeker de moeite waard.
Er is inderdaad geen lijm nodig, maar zo nu en dan heeft Jeroen wel een stukje plakband gebruikt zodat het gebouw beter in elkaar bleef zitten.

Wat mij betreft een erg leuk boek om alleen maar vooral ook samen te doen. Het is zeker wanneer je het samen doet voor allerlei leeftijden geschikt. De jonge kinderen kunnen inkleuren terwijl een volwassenen bouwt, oudere kinderen kunnen helpen met bouwen en later misschien alles zelf doen.

Samen of alleen, bontgekleurd of natuurgetrouw, in 1 stijl of een mengelmoes als alle bouwplaten gemaakt zijn staat er een mooie complete stad.

JMF-20170819-0005

Boekgegevens

9789045322124

Titel :Papieren stad
Auteur :Lee Bruce
Uitgever :BBNC
Verschenen :Verschijnt in september 2017
ISBN :9789045322124
2 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Wat een geweldig idee om dit in boekvorm te doen……mooie tip, dat is zeker iets voor de Sint om te geven. Knutselaars genoeg in de familie….
  De gebouwen zien er goed uit……….goed geknutseld Connie!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.