Recensie: Vanbinnen en Vanbuiten – Corina OnderstijnRecensie, 3,5 sterren

9789463080385

Met Vanbinnen en Vanbuiten haalde Corine Onderstijn dit jaar de shortlist van de Harland Award. Begrijpelijk gezien de originele manier waarop ze het boek opgebouwd heeft en het ontroerende verhaal van hoofdpersoon Nomi.

Nomi is een jonge vrouw bij wie alles mee lijkt te zitten, ze heeft een mooi huis, een lieve zus en een topbaan waarvoor ze veel mag reizen. Bovendien heeft in Fos haar grote liefde gevonden met wie ze een hotelkamer relatie heeft.
Maar wat niemand ziet is dat Nomi al vanaf haar kindertijd anders is. Ze heeft beestjes in haar hoofd die met haar praten en voor haar zorgen. Ook heeft ze de gave om precies in te kunnen schatten hoe mensen zullen reageren. Dit maakt dat ze zich anders voor moet doen om “normaal“ over te komen en dan nog wordt ze als vreemd beschouwd. Ze beschrijft het zelf als volgt: Het meisje van wie mensen de kriebels kregen. Het meisje waarbij iedereen zich ongemakkelijk voelde zonder precies te weten waarom.

Toch is het Nomi gelukt om overeind te blijven en gelukkig te worden. Maar wanneer ze te maken krijgt met een onverwachte tegenslag wordt het haar te veel. Ze belandt in Klein Breinoort, een vreemd dorpje in haar hoofd. Hier werkt niets zoals het hoort, gevoelens hangen als vruchten aan bomen en dat is niet eens het meest vreemde dat ze daar ziet en meemaakt. Zelfs haar beestjes zijn hier anders en rustiger. Er is duidelijk iets mis in dit dorp en Nomi gaat aan de slag om het vervallen dorp en de trieste omgeving weer op te knappen. Of werkt ze zo eigenlijk aan zichzelf? En als ze vecht om zelf beter te worden zal ze dan sterk genoeg zijn om door te zetten?

Vanbinnen en Vanbuiten vertelt een prachtig verhaal van een bijzondere jonge vrouw die na een traumatische gebeurtenis de regie over haar leven verliest. Een leven dat toch al niet makkelijk was door haar gave en de beestjes in haar hoofd.
Het is een verhaal over loslaten, en het verwerken van verdriet, over de warme maar ook gecompliceerde verhouding van twee zussen.
Maar vooral over een jonge vrouw die door een diep dal gaat en moeizaam en ploeterend omhoog probeert te komen en moet leren hulp te accepteren en te praten over wat haar dwarszit. En uiteindelijk beseft dat ze goed is zoals ze is.

Jammer genoeg was het voor mij tot ruim op de helft ploeteren om vat te krijgen op het verhaal. Het begin is intrigerend maar ook heel vermoeiend en warrig en er was wat mij betreft geen touw aan vast te knopen. Regelmatig legde ik na een paar pagina’s het boek weer weg omdat mijn hoofd duizelde en mijn aandacht afdwaalde.
Er wordt ook een behoorlijke aanslag gepleegd op het incasseringsvermogen van de lezer. Niet alleen zijn er meerdere tijdlijnen maar er zijn twee werelden die je als lezer moet leren kennen. En soms zijn de beschrijvingen wat aan de lange kant.

Buiten
Hier ga je heen en weer in tijd en krijg je in fragmenten te horen wat er met Nomi gebeurd is. Er is sprake van iets met een ziekenhuis, met haar vriend en met de relatie met haar zus.
Nomi vertelt haar verhaal in de ik vorm en praat ook over de beestjes in haar hoofd en hoe ze zijn en eruit zien.
Ze laat zien hoe zij leven moet met een vol hoofd en twijfelt over wat nu wel of niet normaal is. Hoe ze dit voor elkaar krijgt wordt uiteindelijk heel geloofwaardig uitgewerkt. Eigenlijk wordt alles op den duur duidelijk en vormt het een mooi verhaal. Maar het duurt te lang en dat is zonde en maakt de eerste helft van het boek naast interessant ook erg warrig en vermoeiend.

En dat terwijl uiteindelijk de beestjes voor mij net zo reëel waren als Nomi, ik de zus van Nomi geweldig ging vinden en Nomi in mijn hart sloot. De pogingen van de zus om Nomi te begrijpen vond ik ontroerend en het gevoel van troosteloosheid en verlatenheid bij Nomi wist me te raken. En dat had ik graag eerder gezien. Nu was in verhouding mijn leestijd met een verhaal waar ik goed in mee kon erg kort.

Binnen
Dit is moeilijk te omschrijven, het is onwerkelijk en apart wat er hier beschreven wordt. Hoewel het heel fantasierijk is en betekenisvol, was het ook hier pas laat in het boek dat ik vat kreeg op dit deel van het verhaal. De beeldspraak en de link met de gebeurtenissen in het leven van Nomi werden me te langzaam pas duidelijk.

Al met al een mooi en bijzonder verhaal maar de opbouw en de verpakking vraagt wat mij betreft iets te veel van de lezer.

Boekgegevens

9789463080385

Titel :Vanbinnen en Vanbuiten
Auteur :Corina Onderstijn
Uitgever :Zilverbron
Verschenen :Februari 2016
ISBN :9789463080385

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789463080385′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.