Gelezen: What goes around comes around – Titia MuizelaarGelezen

9789492115171

What goes around comes around van Titita Muizelaar is het achtste boek uit de Boek 10 serie van 2016 dat ik gelezen heb.
Op de achterflap staat te lezen dat het een romantisch spannend verhaal is en dat is een omschrijving die prima bij dit boek past. In het leven van de hoofdpersonen Alice en Julien is er veel meer spanning te vinden dan in een gemiddeld mensenleven. De romantiek is te vinden in het verhaal doordat je als lezer meemaakt hoe sterk liefde kan zijn en welke bergen liefde kan verzetten.

What goes around, comes around
The results of things that one has done will someday have an effect on the person who started the events. So he finally gets to see the results of his activities. What goes around, comes around. Now he is the victim of his own policies. Whatever goes around comes around

De titel van het boek is heel goed gekozen. Tijdens het lezen blijkt dat al maar wanneer je het boek uit hebt blijkt het helemaal goed te passen bij de inhoud van het verhaal. Maar ook bij het einde want een gebeurtenis aan het einde kan puur toeval zijn maar ook iets dat te maken heeft met wat de hoofdpersonen ooit eens op gang gebracht hebben. Is het dus einde verhaal of niet? Zou er een vervolg kunnen komen? Het leuke is dat beide mogelijkheden even goed zouden passen bij het slot van het boek.

Alice, Julian en diamanten
Het boek bestaat uit twee verhalen die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn.
De basis voor beide verhalen begint in 1975 wanneer de man van Alice vermoord wordt vanwege het verduisteren van diamanten. Het besluit van Alice om de diamanten (deels) te verkopen beïnvloedt de rest van haar leven en dat van haar zoon Julian.

In het eerste boek, dat verteld wordt door Alice, springt de tijd al snel 20 jaar vooruit. Ze is weduwe van haar tweede man en heeft een zoon van 20, Julian.
Aan Julian vertelt ze alles over de diamanten, over zijn vader die vlak na z’n geboorte gestorven is, en wat er in de 20 jaar die verstreken is gebeurd is
Dit verhaal aan Julian leest prettig en als lezer ben je zo ook op de hoogte van hoe het na de moord op haar eerste man met haar gegaan is.
Vanaf dat moment gaat er opeens van alles gebeuren en moeten Alice en Julian zelfs vrezen voor hun leven. Meerdere partijen zitten achter de diamanten aan die Alice achtergehouden heeft.

Alice weet niet wie ze kan vertrouwen en is kwaad dat haar leven weer verstoord wordt. Ze moet keuzes maken en die komen soms wat naïef en erg ondoordacht over. Wanneer ze hier met Julian over spreekt komt hij wat al te perfect en begrijpend over. Hierin miste ik toch wat diepgang en/of achtergronden. Wat ik ook jammer vind is dat het verhaal zo snel verspringt alsof het de basis is voor een uitgebreid verhaal maar nog niet helemaal uitgewerkt is.
Toch leest het als een prettig verhaal, zeker wanneer er hints gegeven worden over mogelijke onthullingen en de spanning hier en daar oploopt. Op het moment dat Alice in het boek aan alles en iedereen om zich heen gaat twijfelen en zelfs haar verleden op een andere manier gaat zien werd het opeens veel makkelijker om met haar mee te leven. En ging ze als personage meer voor me leven. Alice is in het verhaal dapper, liefdevol, roekeloos en een beetje naïef. En het is dan ook jammer voor haar dat aan het einde van haar verhaal veel opgelost is maar er ook een groot verdriet is.

Julian vertelt het tweede verhaal dat ongeveer begint waar het eerste boek ophoudt. Het is zijn verhaal maar als lezer ken je de achtergronden van zijn leven door wat zijn moeder verteld heeft. Dit geeft daardoor gelijk wat meer houvast en herkenning tijdens het lezen.
Julian is nu meer een echt mens van vlees en bloed met gebreken en nukken die heel begrijpelijk zijn gezien wat hij meegemaakt heeft.
Ook dit verhaal is wat schokkerig en gaat wat snel door de tijd en gebeurtenissen heen. De diamanten en de beslissingen hierover door zijn moeder blijken ook in zijn leven steeds weer een rol te spelen. In de loop van de jaren gebeurt er privé en zakelijk van alles en de dreiging uit het verleden blijft hierbij steeds aanwezig. Ook Julian komt (net als zijn moeder eerder) voor moeilijke beslissingen te staan. Wat dit met hem doet en hoe hij dat verwerkt miste ik iets in het verhaal.
Erg mooi in dit deel vond ik hoe de relatie van Julian met zijn moeder (en andere belangrijke personen in zijn leven) werd uitgewerkt. Dit deel vond ik een fijne familie roman met een spannende onderlaag door de gebeurtenissen uit boek 1.

Achterflap

BOEK 1 Alice
Jimmy, de echtgenoot van Alice, wordt vermoord voor verduistering van diamanten die Alice later vindt in een geheime bergplaats in haar huis. Dit incident loopt als een rode draad door haar leven. Ze komt in contact met Leo “een adviseur” met wie zij een deel van de diamanten in Antwerpen verkoopt.
Tijdens een korte vakantie in Spanje ontmoet zij haar grote liefde, Antonio Pereira. Hun liefde wordt bekroond met een zoon Julien. Echter hun geluk is van korte duur, Antonio overlijdt. Alice vertrekt kort daarop met Julien naar Nederland waar zij gaat werken als journaliste bij een maandblad. Twintig jaar later duikt Leo weer op met het dringende verzoek de achtergehouden diamanten te verkopen. Kort daarna reist Alice naar Spanje waar zij een bizarre ontdekking doet die leidt tot angstige momenten. Wanneer de situatie levensbedreigend wordt, vlucht zij met behulp van haar zoon naar vrienden van hem in Florida waar zij beiden op een schokkende manier geconfronteerd worden met het verleden.

BOEK 2
Door de conflictsituatie vertrekt Julien naar Nederland. Om de gebeurtenissen te verwerken hangt hij de beest uit. Door een ongeval komt hij in rustiger vaarwater en brengt hij zijn leven op orde. De diamantaffaire blijft ook hem op een geraffineerde manier achtervolgen.

Een romantisch spannend verhaal met een verrassend einde.

Boekgegevens

9789492115171

Titel :What goes around comes around
Auteur :Titia Muizelaar
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :September 2016
ISBN :9789492115171

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115171′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.