9789400508378

Blogtour: Bijna echt gebeurd – Liane MoriartyBlogtour

Op 18 april verscheen Bijna echt gebeurd van Liane Moriarty en uitgeverij A.W. Bruna organiseert ter gelegenheid hiervan een blogtour met het boek. Toen mij gevraagd werd of ik mee wilde doen zei ik meteen ja omdat ik haar vorige boeken (Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens) met plezier gelezen heb. En ook dit boek is zeker weer een aanrader.

Voor de blogtour ga ik kort iets over het boek vertellen en wat ik van het boek vindt. Daarna heb ik op internet gezocht naar informatie over Liane Moriarty die interessant is om te lezen.

Bijna echt gebeurd
Tijdens een gewone gezellige barbecue gebeurt er iets dat het leven van drie stellen compleet op hun kop zet. Schuldgevoel overheerst en laat iedereen anders reageren, relaties en vriendschappen komen op scherp te staan. En zelfs de kinderen van de hoofdpersonen worden hierdoor geraakt. Hoe verschillend de hoofdpersonen ook reageren en of ze nu de verantwoording bij zich zelf of bij iemand anders leggen, één ding is gemeenschappelijk: iedereen houdt zich bezig met de vraag Wat als………?

Wat er gebeurd is krijg je als lezer pas heel laat te horen zodat je razend nieuwsgierig bent tijdens het lezen. Het verhaal wordt vanuit vele perspectieven verteld zodat je de personages persoonlijk leert kennen. En zodat je deels dezelfde gebeurtenissen vanuit verschillende oogpunten ziet. Het is opmerkelijk en boeiend om te zien hoe anders een gebeurtenis beleefd kan worden en hoe karakter, stemming, voorgeschiedenis de herinneringen van mensen kunnen kleuren.
Het verhaal speelt zich wisselend op de dag van de barbecue af en twee maanden later en het verschil in hoe de personages in het leven staan is schokkend. Wat is er toch gebeurd dat er twee maande later nog zoveel pijn en onverwerkte emoties zijn? Later in het boek krijg je te lezen hoe iedereen na de twee maanden verder gaat met zijn en haar leven en hoe alles wat gebeurd is door iedereen op een eigen manier verwerkt is of nog moet worden. Erg mooi gedaan.

Ondertussen leer je de personages kennen en komt er van alles op natuurlijke wijze voorbij in het boek. Zoals ouderschap, een onvervulde kinderwens, jeugdtrauma ‘s, een gecompliceerde vriendschap, relaties tussen partners maar ook tussen moeders en dochters, carrière maken versus moederschap. De personages zijn heel verschillend en erg goed neergezet, ze komen tot leven en weten je als lezer te raken. Ze hebben diepgang en zijn menselijk. Leuk vond ik het dat ik in de start van het boek één van de personages maar lastig vond en later in het boek toch helemaal door haar ingepakt werd.
Het is een boek met een lach en een traan, met warme, echte personages en heel prettig en vlot geschreven.

foto door Chris Buechner

Liane Moriarty

 

De Engelse titel van het boek is: Truly Madly Guillty.

 • Liane Moriarty is geboren en opgegroeid in Sidney met 4 zussen en 1 broer. En woont nu met haar gezin nog steeds in Sidney
 • Na 4 redelijk succesvolle romans verscheen haar vijfde roman eind 2013 in de Verenigde Staten. Binnen twee weken stond “Het geheim van mijn man” op 1 en bleef langer dan een jaar in de bestsellerlijst staan. Wereldwijd zijn er inmiddels 2 miljoen exemplaren verkocht en de vertaling verschijnt in meer dan 36 landen. Het boek was een top 10 bestseller in Engeland. De filmrechten werden verkocht aan CBS. Haar volgende boek “Grote kleine leugens” kwam binnen op 1 in de New York Times bestsellerlijst. Nicole Kidman en Reece Whiterspoon kochten de filmrechten.
 • Eerder verscheen van haar in Nederland
  • Nog één keer feest / 2006 / uitgeverij De Kern
  • Onvergetelijk / 2009 / uitgeverij De Kern
  • Drie wensen / 2012 / uitgeverij De Kern
  • Alles voor jou / 2012 / uitgeverij De Kern
  • Het geheim van mijn man / 2015 / uitgeverij A.W. Bruna
  • Grote kleine leugens / 2016 / uitgeverij A.W. Bruna
 • Liane Moriarty heeft ook drie kinderboeken geschreven: The petrifying problem with princess Petronella / The shocking trouble on the planet of Shobble / The Wicked war on the planet of Whimsy.
 • Ze houdt van lezen, koffie, chocola, wandelen, contact met vrienden en tv series kijken.
 • Haar eerste boek heeft ze als kind aan haar vader voor 1 dollar verkocht. Zo wilde haar vader haar stimuleren om creatief te zijn.
 • Al haar romans spelen zich af in Australië
 • Als kind las ze graag de boeken van Enid Blyton
 • Over de inspiratie voor haar boek “Bijna echt gebeurd” kan ze weinig zeggen zonder spoilers weg te geven. Ze kan alleen zeggen dat er iets gebeurde tijdens een barbecue en dat ze naar huis ging met het idee voor dit boek.
 • Om goed te kunnen schrijven heeft ze tijd nodig en chocola. Haar schrijfproces is dat ze gewoon begint met schrijven dat werkt het beste. Ze is full time auteur en schrijft wanneer ze tijd heeft tussen haar bezigheden als moeder. Wanneer het schrijven niet lukt helpt het haar om te gaan wandelen of om chocola te eten. Ze kan niet werken zonder een software programma (Freedom) dat de internet toegang voor een gespecificeerde periode stopzet. Ze kan alleen thuis schrijven omdat ze anders afgeleid zou worden en thuis moet de deur dicht en het internet uit. Ze herschrijft steeds tot het plot op z’n plek valt en ze haar personages beter begrijpt. Haar boeken zijn een mix van licht en donker, wanneer ze een donkere scène geschreven heeft schrijft ze daarna eerst wat luchtigers.
 • Ze heeft altijd al willen schrijven en toen het boek van haar zus gepubliceerd werd stimuleerde haar dat enorm om ook hard aan haar boek te gaan werken. Doordat het boek van haar zus daadwerkelijk gepubliceerd werd ging ze erin geloven dat dit ook met haar boek kon gebeuren.

Meer informatie over het boek en de blogtour kan je vinden via
https://www.awbruna.nl/de-bijna-echt-gebeurd-blogtour-gaat-echt-gebeuren/

Boekgegevens

9789400508378

Titel :Bijna echt gebeurd
Auteur :Liane Moriarty
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :April 2017
ISBN :9789400508378

1 antwoord
 1. Elly
  Elly zegt:

  Een leuk verslag met veel informatie, dankjewel Connie.
  Ik wil de eerdere boeken van haar zeker lezen, leuk dat ze in Australie spelen, want ik ben er een keer geweest.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.