Grote kleine leugens

Recensie / Blogtour: Grote kleine leugens – Liane MoriartyRecensie, 4 sterren, Blogtour

Met veel plezier heb ik het boek Grote kleine leugens van Liane Moriarty gelezen voor de blogtour van uitgeverij A.W. Bruna.

Eerder schreef Liane Moriarty het boek “Het geheim van mijn man” dat meer dan een jaar in The New York Times – bestsellerlijst heeft gestaan. Ook Grote kleine leugens haalde deze lijst en kwam zelfs binnen op nummer 1. De film- en televisierechten zijn gekocht door Nicole Kidman & Reese Witherspoon. Ik denk dat dit absoluut een erg mooie film zal kunnen opleveren.

Grote kleine leugens is een vlot lezend en vaak grappig verhaal maar heeft ook een serieuze en aangrijpende onderlaag. Een lach en een traan, verdriet en vreugde, pijnlijk en vertederend, gewoon en uitzonderlijk, ouders en kinderen, stellen en ex-en. Dit, en meer is allemaal op een prettige manier geschreven te vinden in Grote kleine leugens.

Het begint allemaal op de introductiedag voor kleuters op de Pirriwee Public basisschool en eindigt uiteindelijk met chaos op het jaarlijkse ouderfeest. Er wordt geschreeuwd, sirenes gillen en toeschouwers zijn verbijsterd. Een van de ouders is dood, was het moord? een tragisch ongeluk? of is er een ruzie vreselijk ontspoord?

Het wordt nog een hele klus om de waarheid te achterhalen want iedere getuige vertelt een ander verhaal, gekleurd door de ervaringen en gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Een verhaal dat in het boek uit de doeken wordt gedaan en laat zien hoe iedereen een eigen verhaal heeft en dat niet alles is zoals het op het eerste gezicht lijkt. Onder de buitenkant die mensen van zichzelf laten zien blijken vele verborgen kleine en grote geheimen te zitten.

Geslaagde opbouw
Liane Moriarty heeft een leuke manier gevonden om het verhaal van Grote kleine leugens overtuigend op te bouwen en het vanuit meerdere perspectieven te vertellen.

Vooraf aan het verhaal staan er de idyllische en liefelijke regels van Pirriwee Public School. Dit is best cynisch en grappig omdat al snel blijkt dat er van alles speelt tussen de ouders van de leerlingen. Zowel thuis als onderling, het schoolplein is als een mijnenveld dat ieder moment kan ontploffen.

Als start is er de quizavond waarbij er een dode valt, wie het is en hoe het gebeurd is wordt niet gezegd. Wel staan er commentaren van verschillende mensen op het gebeuren en hun al dan niet op feiten gebaseerde meningen.

Het grootste deel van het boek bestaat uit het steeds dichter toewerken naar de fatale avond. Het begint met 6 maanden er voor en komt steeds dichterbij. Ook hier zijn er steeds meningen, vooroordelen, verdraaide en juiste feiten van diverse ouders die worden weergegeven. Hierdoor kom je van alles te weten, krijg je hints over wat er op de quizavond gebeurd is. Maar vooral krijg je te zien hoe er gekletst en geroddeld wordt en hoe dezelfde gebeurtenis steeds anders beleefd wordt. Dit is erg vermakelijk om te lezen zeker wanneer je verder in het verhaal komt en de omstandigheden en de personages beter kent. En zo kun je als lezer proberen er achter te komen wie er nu overleden is en waarom.

Uiteindelijk komt het tot een ontknoping op de avond waar het boek mee begon. Iets minder spectaculair dan verwacht maar omdat er in het boek veel meer gebeurt dan alleen de moord / het ongeluk is dat geen punt.

Drie verschillende vrouwen, drie verhalen
Vanuit drie totaal verschillende vrouwen, die ieder net een kind in de kleuterklas hebben, wordt het verhaal verteld. Er is het grotere verhaal over het pesten op school en het gehakketak tussen de moeders op het schoolplein, en natuurlijk de vraag wie is er dood en hoe is het gebeurd. Hierin spelen ze ieder ook een belangrijke rol, maar deze vrouwen hebben ieder ook een eigen en persoonlijk verhaal. Wat niet altijd even prettig is en wat angstig voor de buitenwereld verborgen gehouden wordt.

Er is een vrouw die alles lijkt te hebben wat haar hart begeert: schoonheid, rijkdom en een liefdevol gezin. Maar schijn bedriegt en ze durft niemand iets te vertellen.

Eén van de andere hoofdpersonen moet omgaan met haar ex-man en zijn perfecte nieuwe vrouw die “gezellig” bij haar in de buurt wonen. Met lede ogen moet ze toezien hoe haar puberdochter zich steeds meer tegen haar afzet en alles van haar vader geweldig vindt. Een vader die nu loopt te pronken met zijn kleuterdochter maar nooit tijd had toen zijn puberdochter klein was.

En dan is er de alleenstaande moeder die in de problemen kont als haar kleuter beschuldigd wordt van agressief gedrag. Door haar verleden gaat ze aan haar kind en zichzelf twijfelen.

Het zijn aansprekende personages die je vermaken en ontroeren met hun grote en kleine problemen. En door hun karakters met sympathieke en minder aardige kenmerken. Maar ook door de gewone dagelijkse zaken waar ze mee te maken krijgen en die je als lezer kunt herkennen.

De combinatie van een mogelijk misdrijf, haat en nijd op het schoolplein, omgaan met ex-en, puberende kinderen, oprechte vriendschap en onzichtbare misstanden levert een prettig lezend en mooi verhaal op.

Boekgegevens

Grote kleine leugens

Titel :Grote kleine leugens
Auteur :Liane Moriarty
Uitgever :A.W. Bruna
Verschenen :Mei 2016
ISBN :9789400506138
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.