JMF-20170329-0058

Bespreking: Kleur je origami – FaunaNieuws, Creatief, Fotoverslag

Kleur je origami – Fauna is een nieuwe uitdaging voor de liefhebbers van kleuren.
Na het kleuren ga je aan de slag met origami in verschillende moeilijkheidsgraden.

Origami is de uit Japan afkomstige kunst van het vouwen van papier. In origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk. De kunst ontstond in China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier. Daarvandaan is origami naar Japan overgewaaid, waar het de huidige, bekende vorm heeft gekregen.

JMF-20170329-0008

Het boek begint met een praktische en overzichtelijke toelichting met tekst en tekeningen

 • Uitleg
 • Een paar tips voor je aan de slag gaat
 • Vouwsymbolen. Hier wordt uitgelegd welke vouwsymbolen er zijn en hoe je ze moet gebruiken.

Daarna komen de projecten die zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

 1. Projecten voor beginners: pinguïn / muis / panda / uil / zeehond.
 2. Projecten voor gevorderden: varken / paard / kikker / kraanvogel / schildpad / Haan / hond / Kat / leeuw / vos
 3. Projecten voor vergevorderden: Konijn / Eekhoorn / olifant / Pauw / giraf

JMF-20170329-0010Er staan 60 platen in het boek met 20 verschillende dieren. Elk origami-project bevat uitscheurvellen met een origamipatroon die kunnen worden ingekleurd en gevouwen.
Per dier zijn er 2 of 3 vellen die je kunt maken. De patroontjes die erop staan zijn wel steeds verschillend.
Per dier staat er een uitgebreide – en zo op het eerste gezicht – duidelijke gebruiksaanwijzing.

Ik vind het erg leuk dat er meerdere van dezelfde dieren te maken zijn. Zo kun je met het inkleuren variëren en ook is het fijn voor wanneer er iets mislukt. Een ander voordeel is dat wanneer je dit samen met andere volwassenen of met een kind gaat doen je gezellig aan hetzelfde dier kunt werken.

Naast voor volwassenen is dit ook erg leuk voor oudere kinderen om te doen. Mijn dochter was als schoolkind altijd graag met vouwen en kleuren bezig en zou dit geweldig hebben gevonden.
Thuis of op school is dit ook een leuke bezigheid om met jongere kinderen te doen. Ouders of leerkracht kunnen immers helpen met vouwen of helemaal vouwen en zo ontstaat er een kunstwerkje waar het kind vast trots op is!

JMF-20170329-0004

JMF-20170329-0002

JMF-20170329-0006

JMF-20170329-0005

Ik heb vier platen ingekleurd

 • De pinguïn heb ik ingekleurd met stiften, kleurpotloden en gelpennen. Hier hoeft er maar aan 1 kant gekleurd te worden.
 • Voor de hond en de kikker heb ik fineliners en gelpennen gebruikt. De achtergrond heb ik een kleurtje gegeven met pastelkrijtjes. Bij de kikker hoeft er maar aan 1 kant gekleurd te worden en bij de hond is er een klein stukje aan de ander kant dat ook gekleurd moet worden.
 • De pauw valt wat vouwen betreft in de hoogste moeilijkheidsgraad maar is ook wat kleuren betreft meer werk. Aan beide kanten moet er flink wat ingekleurd worden.

JMF-20170329-0022Het papier is dun en de stiften, fineliners en gelpennen drukken door. Ik heb ze gewoon gebruikt om te zien wat het effect is en of het resultaat er onder te lijden is.

Na het kleuren was het tijd om te gaan vouwen. Zelf heb ik helemaal niets met vouwen of origami dus ik heb Jeroen (mijn man) gestrikt om dat voor me te doen.
Jeroen vond de vouwinstructies erg duidelijk. En de vóórvouwen die vaak gemaakt moesten worden maakten het werken een stuk gemakkelijker. Bij de moeilijkere origami projecten was het ondanks de duidelijke instructies toch soms nog even puzzelen.

De pinguïn was snel gevouwen en ziet er leuk uit.
De kikkers, het bleken er twee te zijn en hier moest duidelijk meer gevouwen worden en de handelingen waren complexer. Als extra verrassing bleken deze echt te kunnen springen wanneer je op hun rug drukt. Erg leuk! En de kikkertjes zijn schattig om te zien.

De hond is in dezelfde moeilijkheidsgraad als de kikker. Maar hier moest Jeroen de instructies nog een keer extra lezen omdat het iets ingewikkelder was om te doen. Uiteindelijk ontstond er een grappige en écht lijkende hond.
Als laatste werd de pauw gevouwen en daar zat behoorlijk wat werk in. Er zaten heel veel vouwen in en om die scherp bij elkaar te krijgen was best een uitdaging.

 

Hier volgt een chronologisch foto verslag (Diavoorstelling):

En het eindresultaat:
JMF-20170329-0058
Conclusie: Leuk om te doen en het resultaat is erg mooi.

Boekgegevens

9789045212029

Titel :Kleur je origami Fauna
Auteur :Caitlyn Keegan
Uitgever :Karakter Uitgevers B.V.
Verschenen :Februari 2017
ISBN :9789045212029

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045212029′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

7 antwoorden
 1. Luna
  Luna zegt:

  Wat een leuke en uitgebreide blogpost 🙂 Leuk ook dat Jeroen meegeholpen heeft. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook weinig heb met vouwen. Ik heb er nog nare herinneringen aan. Op school moesten we een keer duiven en konijnen vouwen en dat was me toch een priegelwerk en ik kreeg het niet af haha. Maar ik vind het wel heel tof dat er steeds meer creatieve boeken komen. Zo heb ik een kleur & knip boek, waaruit je uiteindelijk diorama’s krijgt. Maar daar ben ik mee begonnen en nog niet afgemaakt 😉 Komt nog wel!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Eerder besprak ik al op mijn blog de boeken Kleur je origami – Bloemen, Vogels en Vinders en Kleur je origami – Fauna. […]

 2. […] Eerder besprak ik al op mijn blog de boeken Kleur je origami – Bloemen, Vogels en Vinders en Kleur je origami – Fauna. […]

 3. […] Op creatief gebied heb ik gisteren een bespreking geplaatst van dit origami / kleurboek Ook ben ik aan het kleuren in het kleurboek “Kleur je eigen van Gogh op nummer”. Het […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.