Bibi Boom

Interview met Bibi Boom – auteur #9 van Boek10Interview

Na de hele leuke boekpresentatie van Boek 10 volgt op mijn blog nu iedere dag een interview met één van de auteurs. Ieder interview start met een korte introductie van de schrijver/schrijfster en daarna een aantal keuzevragen waar iedereen uit mocht kiezen.

Het negende interview is met Bibi Boom, schrijver van Drijfzand.

Drijfzand

Godijn-logo-379

JMF_20160923-0001-2Vertel in het kort even iets over jezelf.

Auteur, bierliefhebber en levensgenieter (33) uit Amsterdam maar woon tegenwoordig met mijn twee katten in een landelijker omgeving. Organiseert evenementen, houdt ervan om lekker eten te combineren met speciaalbieren en wil van schrijven haar beroep maken.

Vertel iets over je boek. Dat mag over de inhoud maar ook over het tot stand komen van het boek of andere interessante onderwerpen zijn.

Drijfzand heb ik in eerste instantie geschreven voor een schrijfwedstrijd en hoewel ik die niet won heb ik wel veel gehad aan de feedback. Tijdens NaNoWriMo afgelopen jaar herschreven en toen kwam Boek10 op mijn pad. Godijn Publishing kende ik al door het Schrijfevent van 2015 en de schrijfworkshops van SchrijvenInHoorn. Het schrijven, redigeren en herschrijven was een leuk en leerzaam proces en vele malen tijdrovender dan ik voor mogelijk had gehouden. Maar het was de reis meer dan waard. Het gevoel om je eigen boek uit te brengen, is onbeschrijflijk.

Ik zet hier 10 vragen neer waaruit jullie 4 vragen kunnen kiezen om te beantwoorden. (meer vragen beantwoorden mag natuurlijk ook).

 1. Las je als kind veel en welke boeken? Lees je nu nog veel en welke genres lees je graag? Wat is je favoriete auteur en waarom? Kun je een top 3 noemen van jouw beste boeken ooit?
  Ja, zeker. Toen vooral veel Paul van Loon, Roald Dahl en Anthony Horowitz. Nu veel Thrillers, maar die wissel ik graag af met andere genres, tegenwoordig zo’n 100 boeken per jaar. Mijn favoriete auteur is Paulo Coelho. Zijn boeken zijn filosofisch diepgaand en toch niet droog. Heel prettig geschreven en stof tot nadenken. Mijn top 3 van beste boeken ooi: 1) De Alchemist van Paulo Coelho, 2) Tien kleine negertje van Agathia Christie en 3) Onderhuids van Nicci French
 2. Wat korte vragen om de mens achter de auteur een beetje te leren kennen
  Koffie of thee?
  • IJs of chocola? Oei, moeilijke, telt chocolade-ijs ook?
  • E-book of papieren boek?
  • Serie of losstaand boek?
  • Hond of kat?
  • Eerst de boekverfilming zien of eerst het boek lezen? In de praktijk is het vaak eerst het boek, dan de film, maar dat valt vaak zo tegen. Andersom vind ik fijner, dan heb ik al een plaatje bij de personages en ontdek ik dat het boek zoveel meer diepgang heeft dan de film.
  • Winter of zomer? Zomer, ik vecht me ieder jaar door de winter heen om daarna weer van de zomer te kunnen genieten.
  Thriller of roman?
  • Wijn of bier? Bier, ben groot liefhebber van speciaalbier en begin zelfs deze maand aan een opleiding tot biersommelier.
  • Boekenlegger of pagina omvouwen? Ik ben zo’n zondaar die ezelsoren maakt, sorry• Leen jij je boeken uit? Mijn Tolkien verzameling gaat nergens heen, net als de reisgidsen die emotionele waarde hebben. Andere boeken mag iedereen lenen.
  • Leen jij je boeken uit? Alle boeken die ik uitgelezen heb, geef ik daarna weg, op een paar uitzonderingen na
  • Vind je de cover van een boek belangrijk? Ja, het is toch een lekkermakertje. Een opvallend omslag lokt mij eerder dan een saai of lelijk omslag.
  • Kijk je wel eens aan het einde van een boek om te zien hoe het afloopt? Nooit, ik lees zelfs geen samenvattingen of recensies waar spoilers in staan. Dat vind ik zo zonde van de leeservaring.
 3. Wat is je schrijfritme? Schrijf je op vaste tijden? Kun je overal schrijven of moet je een vaste plek of een rustige omgeving hebben? Schrijf je met de hand of op de computer?
  Het liefst thuis achter mijn pc of in tuin met mijn laptop bij lekker weer. Als ik teveel wordt afgeleid door andere zaken ga ik weleens naar een café of koffietent om daar de hele dag te schrijven, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Hoewel ik prima onderweg in de trine kan lezen, lukt schrijven dan echt niet. Als ik steeds moet opletten of ik al moet uitstappen, kan ik me niet concentreren. Als ik eenmaal ga schrijven, ben ik ook nergens meer voor ontvankelijk, compleet afgesloten van de wereld.
 4. Hoe ben je op het idee gekomen voor je boek? Wat was je inspiratiebron?
  Ik stuitte op een documentaire over iemand die het gelukt was om uit de Scientologykerk te stappen. Dat intrigeerde me.
 5. Had je van te voren het hele verhaal, de opbouw, de karakters en het einde al vast staan? Of gebeurde dat tijdens het schrijven? Is er veel veranderd t.o.v. het eerste plan voor je boek?
  Ik ben echt een planner. Ik moet al weten waar het heengaat, waar ik naartoe schrijf. Als ik dat niet heb zwalkt het verhaal alle kanten op. N.a.v. de feedback van proeflezers heb ik het eerste hoofdstuk compleet op zijn kop gezet. Dat lijkt in de verste verte niet meer op de first draft. Voor de rest is er weinig drastisch veranderd. Tussentijds heb ik het wel een keer helemaal omgeschreven naar een vrouwelijke hoofdpersoon in plaats van een mannelijke, maar dat beviel niet, dus heb ik het weer teruggedraaid.
 6. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
  Gelukkig niet, wat een vreselijke mensen, hahaha. Maar serieus, ik denk dat ik nog de meeste overeenkomsten heb met Donna, de vriendin van hoofdpersoon Florian. Niet dat ik zo’n modepopje ben, maar ik ben wel heel loyaal en dat is zij ook.
 7. Heb je research voor je boek moeten doen? En kun je daar iets over vertellen? Hoe kwam je aan de namen van je personages? Hebben die een speciale betekenis?
  Zonder teveel over de inhoud van het boek weg te geven kan ik zeggen dat ik behoorlijk wat uren in research heb gestoken. Het liefst was ik naar Engeland gevolgen om ter plaatse alle locaties die in mijn boek voorkomen te onderzoeken, maar dat was niet haalbaar. Dus inderdaad veel van Google, maar ook veel uit boeken en documentaires. Ik heb zelfs overwogen om het gebouw van de Scientologykerk in Amsterdam binnen te lopen en te kijken wat ze op me los zouden laten, maar dat durfde ik uiteindelijk niet. De namen voor de hoofdpersonages heb ik vooral geselecteerd op dat ze klinken alsof ze passen bij het karakter en dat ze duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Niets is zo verwarrend in een boek als twee personages met op elkaar lijkende namen. De namen van de personages bij de beweging waar de hoofdpersoon terecht komt zijn allemaal Keltische woorden die een betekenis hebben die slaat op wie ze zijn.
 8. Heb je tijdens het schrijven van je boek al geschrapt / opnieuw geschreven of pas toen het boek klaar was? Heb je het boek tijdens of na het schrijven laten lezen door proeflezers? Waarom wel of juist niet? En hoe is het om, wanneer je zoveel tijd en passie in het schrijven heb gestoken, om het dan voor het eerst door anderen te laten lezen?
  Eerst heb ik het opgeklodderd in steekwoorden en halve zinnen om het vervolgens van achter naar voren aan elkaar te schrijven. Toen zijn er vier proeflezers overheen gegaan, heb ik het herschreven, nog eens laten proeflezen, weer herschreven, in totaal wel zo’n tien keer voordat het goed genoeg was. Veel van het commentaar van de proeflezers kwam overeen, dus dat was een duidelijk signaal over wat er moest veranderen. Natuurlijk ben je het als schrijver niet altijd met al het commentaar eens, maar het helpt je altijd om je tekst sterker te maken. Spannender vind ik wat de uiteindelijke lezers er straks van gaan vinden.
 9. Vertel waarom iedereen jouw boek zou moeten lezen.
  Drijfzand is een spannende psychologische thriller die je aan het denken zet. Over een onderwerp waar nog niet veel over is geschreven.
 10. Wat is je grootste droom op schrijversgebied?
  Om met schrijven, redigeren en recenseren mijn brood te kunnen verdienen.

Boekgegevens

Drijfzand

Titel :Drijfzand
Auteur :Bibi Boom
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :2016
ISBN :9789492115119

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115119′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.