Trots-en-Verlangen-DVD

DVD recensie – Trots en VerlangenRecensie, 3 sterren, Film

Trots en verlangen is de naam van een serie uit de Bouquetreeks boeken. Eén van deze boeken is in Nederland verfilmd en werd in februari 2016 bij RTL 4 uitgezonden.
De hoofdrollen worden gespeeld door Noortje Herlaar en Jeroen Spitzenberger. De film is geregisseerd door Will Koopmans (regisseur van Gooische vrouwen).
Deze week verscheen de tv film op dvd.

Noortje HerlaaarDe Bouquetreeks boeken worden over de hele wereld heel veel gelezen. (zelf heb ik ze vroeger in de zomervakanties ook verslonden). De boeken werden in 1975 in Nederland geïntroduceerd. Ze worden in Amerika, Canada en Engeland geschreven en dan vertaald naar het Nederlands. Onlangs verscheen in Nederland het drieduizendste deel!
Wereldwijd gaan er in 110 landen meer dan 130 miljoen exemplaren over de toonbank, wat neerkomt op vier verkochte Bouquetreeks boeken per seconde.

jeroenspitzenbergHet is met zoveel belangstelling dan ook niet verwonderlijk dat het idee ontstond om een Nederlandse Bouquetreeks film te maken.
Op internet heb ik wat informatie over de film bij elkaar gesprokkeld en las onder andere dat de regisseur het een uitdaging vond om dit boeken genre vorm te geven.
De makers wilden het genre niet op de hak nemen, maar er juist voor zorgen dat het een film werd om bij weg te dromen. Ze gingen voor serieus acteerwerk maar werkte het geheel over de top af.
Net als in de boeken spreken hier de geliefden hun liefdes verklaringen hardop uit, iets wat in een film meestal niet gedaan wordt.

Trots en verlangen gaat over advocate Dominique Curvers. Wanneer zij vastgoedmagnaat Alexander Wissing ontmoet slaat de vonk meteen over. Maar na een gepassioneerde liefdesnacht, behandelt Alexander haar ineens koud en afstandelijk.
Als Wissing vervolgens bij Dominique’s baas bedingt dat de knappe roodharige advocate voor hem komt werken kent Dominique’s verontwaardiging geen grenzen. Wat denkt hij wel? Dat hij haar zomaar, als een slaaf, kan kopen? Woedend en gekrenkt vertrekt ze naar Spanje waar Alexander werkt en woont.
In zijn schitterende villa ontbreekt het haar aan niets, maar Dominique laat geen kans onbenut om Alexander te laten merken hoezeer ze hem en zijn manier van doen veracht. Dat ze voor hem werkt betekent niet dat ze hem toebehoort.
Ondertussen wordt de aantrekkingskracht tussen Alexander alleen maar groter. Het is een verlangen waar ze allebei verblind door trots en misverstanden niet aan toe willen geven.

Trots---Verlangen_cropped-64-460-455-4-15Honderd procent Bouquetreeks
De regisseur en acteurs zijn er heel goed in geslaagd om de sfeer en de beleving van een Bouquetreeks boek in beelden om te zetten. Het is wel degelijk deze wereld waar het verhaal zich afspeelt maar in een setting vol glamour en luxe waar de meeste lezers alleen maar van kunnen dromen. Een wegdroom wereld waar mannen en vrouwen slank en knap zijn, waar je als vrouw wakker wordt en je er uit ziet om door een ringetje te halen. Waar er met privé vliegtuigen gereisd wordt en het huis en de tuin van Alexander zo groot is als een gemiddeld vakantiepark, met uiteraard vriendelijke bediening. En alles prachtig en rustig gefilmd.
Ideaal dus voor een boek of film waarbij je even je verstand op nul wil zetten en weg wil dromen.

Ook het verhaal is honderd procent Bouquetreeks, tijdens het kijken betrapte ik me erop dat ik feilloos de volgende stap kon voorspellen. Niet dat dat een punt is want dat is nu eenmaal een gegeven bij de Bouquetreeks. Er ontbrak niets, alle elementen waren aanwezig en zaten (in het verhaal dan) nog redelijk logisch in elkaar.
Er waren smeulende blikken, de aantrekkingskracht spatte van het doek af. Net als haar woede en zijn ongenaakbare houding. Door domme misverstanden bleven ze kwaad en argwanend terwijl ze elkaar duidelijk erg leuk vinden. De leuke dochter zorgt ervoor dat de twee elkaar toch meer gaan ontmoeten en gaan waarderen. Ook is er een verklaarbare reden waarom Dominique voor Alexander gaat werken, ook al is zo boos.
Natuurlijk ontbreekt ook de rivale niet die vanzelfsprekend een kreng is en onaardig is tegen Dominique. Wat leidt tot een bitch fight dat wat mij betreft nog wel wat pittiger had mogen zijn.

Voor liefhebbers van de Bouquetreeks boeken is dit dan ook een heerlijke ontspannen film. Het acteerwerk is redelijk goed en de muziek en sfeerbeelden zijn prachtig. Maar voor mij werkt het niet meer. Ik ben dit ontgroeid en kan er niet echt van genieten. Bovendien vond ik dat de scenes waar Dominique en Alexander ruzie maken wel overtuigender en spetterender hadden mogen zijn. En een tikje humor hier en daar had ook geen kwaad gekund.

Voor wie van de Bouquetreeks boeken houdt of een ontspannen feel-good film houdt is dit zeker de moeite waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.