JMF_20160602_0281

Avond van het Spannende boek 2016 – een verslag en natuurlijk foto’sNieuws, Fotoverslag

[av_post_meta]

De Gouden StropLieve MamaLieve mama van Esther Verhoef heeft De gouden Strop, 2016 gewonnen.
Esther Verhoef was al vier keer eerder genomineerd voor De Gouden Strop. Ze ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg op de Avond van het Spannende Boek (de aftrap van de Spannende Boeken Weken).

SchaduwprijsLieve EdelachtbareLieve edelachtbare van Max van Olden heeft de Schaduwprijs 2016 (voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut) gewonnen.

Eerder zette ik alle nominatie en de beschrijvingen van de boeken op een rij, deze kun je hier terug vinden.

JMF_20160602_0005Jeroen en ik waren er donderdagavond bij om voor mijn blog een verslag en foto’s te maken. Toen we aankwamen was het nog erg rustig en was er tijd om nog gezellig met een aantal andere vroege vogels te kletsen. Ook kon ik zo Marlen Beek-Visser (genomineerd voor de Schaduwprijs) na een gezellig gesprek strikken voor een foto.

Ook heeft Jeroen nog een aantal foto’s gemaakt van de gasten die arriveerden voor deze avond.
Al snel liep het vol en was het net als vorig jaar lastig om bekenden te herkennen in de drukte. Toch waren er wel een aantal leuke ontmoetingen.

JMF_20160602_0079Om 20.00 uur begon het officiële gedeelte van de avond waarvan de presentatie in handen was van Isolde Hallensleben.
Isolde heette iedereen van harte welkom op de 10de editie van deze avond en ging kort in op de nieuwe naam van De Spannende Boeken weken.

Op vlotte, soms drukke, en gezellige wijze wist ze de avond aan elkaar te praten en korte interviews te houden.

Als eerste vroeg ze Roel Janssen om naar voren te komen om te praten over de verhalen bundel Kwade Zaken die gemaakt is ter gelegenheid van het 30 bestaan van GNM (Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs).
In deze bundel staan 16 spannende korte verhalen die ieder geschreven zijn in een samenwerking van een misdaadauteur en een strafrechtadvocaat.
Door deze samenwerking kon er een unieke mix van waargebeurde feiten en fictie ontstaan in 16 totaal verschillende verhalen.
Roel Janssen vertelde onder andere dat het schrijven van een kort verhaal best lastig is omdat er in weinig tijd een verhaal, met plot én een geloofwaardig einde gemaakt moet worden. Maar hij was erg enthousiast over het resultaat.
Hij overhandigde het eerste exemplaar van Kwade Zaken aan Jan Leliveld die niet alleen samen met hem één van de verhalen heeft geschreven maar ook een grote bijdrage leverde aan het tot stand komen van het boek.
Kwade Zaken wordt door de openbare bibliotheken kado gedaan aan nieuwe leden ter gelegenheid van het dertig jarig bestaan van het GNM.

JMF_20160602_0093Natuurlijk was er ook aandacht voor Simon de Waal die het geschenkboek heeft geschreven. Isolde vertelde, voorzover nodig zoals ze zelf zei, het een en ander over het werk van Simon de Waal.
Toen hij naar voren kwam vertelde hij onder meer dat hij bezig is met een nieuwe thriller die volgende maand uitkomt. En dat hij werkt aan een speelfilm die zal gaan over een rechercheur die undercover gaat in een geloofsgemeenschap maar dan in de ban raakt van deze gemeenschap.
Volgens Simon de Waal is de werkelijkheid vaak gekker dan fictie en zouden lezers het niet geloven wanneer dat in een boek stond. Hij zei “Een boek moet geloofwaardig zijn, realistisch lukt niet…”.

Over zijn boekengeschenk Vector vertelde hij dat er elementen in zitten die op waarheid berusten en waar hij mee verder gegaan is.
Het eerste exemplaar van Vector dat aan hem overhandigd werd droeg hij liefdevol op aan zijn vrouw.

JMF_20160602_0121De Nederlandse componist Jacob TV maakte geïnspireerd op Vector een compositie die op deze avond uitgevoerd werd door het klassieke ensemble Fuse (die later op de avond nog een stuk speelden). Na het spelen klonk er een enthousiast applaus uit het publiek.
Vóór het spelen van de compositie vertelde de componist het een en ander over hoe en met welke technieken muziek spannender gemaakt kan worden.

Daarna was het tijd voor de bekendmaking van de prijswinnaars. Mocht je willen lezen wie er in de jury zaten dan kun je dat vinden op de pagina van de Weken van het Spannende Boek.

De Schaduwprijs werd dit jaar voor de 20e keer uitgereikt. De prijs is ingesteld om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar “De Schaduw”, de legendarische hoofdpersoon uit de detective romans van Havank.
De genomineerde auteurs werden door Isolde voor gesteld en kort geïnterviewd.
Zo hoorden we dat:

 • Marlen Beek-Visser op haar elfde begon met schrijven maar er toen mee stopte. En dat ze jaren later door haar dochter weer is gaan schrijven.
 • Max van Olden op de helft is van zijn tweede boek, dat nog geen definitieve titel heeft maar wel een werktitel.
 • En dat Lucas de Waard geïnspireerd werd door Scandinavische thrillers

Gouden Strop winnaar van 2015 Jo Claes maakte de winnaar bekend.
De winnaar Max van Olden vertelde dat hij best in spanning had gezeten voor de uitslag en was duidelijk erg blij met de prijs. Hij bedankte een aantal mensen voor hun hulp en toewijding

De Gouden Strop bestaat dit jaar 30 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den broek.

De vier genomineerden werden voorgesteld en ook kort geïnterviewd. Ik zet kort wat neer.

 • Esther Verhoef, zou het fantastisch vinden als dit boek ook verfilmd werd
 • De vierde thriller van Hilde Vandermeeren is net verschenen. Ze heeft een tweeling zus en dat heeft ze gebruikt in haar boek
 • Michael Berg won al eerder de gouden strop en heeft een moeilijke tijd achter de rug
 • Bart-Jan Kazemier, kreeg het idee voor zijn boek door een krantenartikel over zeer geavanceerde drones.

Voor De Gouden Strop waren dit jaar 97 thrillers ingezonden!

Juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg sprak over de in en outs van het jureren. Het samenstellen van de longlist was voor de jury geen probleem, er waren vele boeken die zich wisten te onderscheiden. Ook de shortlist was niet heel moeilijk om samen te stellen, er waren wat beschaafde discussies maar de jury kwam er al snel uit.
Dat er vier en geen 5 boeken op de shortlist stonden was een bewust gemaakt statement. De jury vond deze 4 boeken er met kop en schouder bovenuit steken. Er werd kort iets over de boeken verteld waarna het publiek te horen kreeg dat de jury deze keer wel behoorlijk in discussie ging. Het was een hele klus om gezamenlijk de winnaar te kiezen, iets wat natuurlijk voor de andere genomineerde een enorm compliment is.

Uiteindelijk werd het boek gekozen dat

 • een weergaloos verhaal heeft
 • Niet weg te leggen is
 • Mooi geschetste karakters heeft
 • Cliffhangers heeft en de lezer op het verkeerde been weet te zetten.

Het werd: Lieve Mama van Esther Verhoef
Het was leuk om te zien hoe blij verrast Esther Verhoef was. “Ik heb hem” zei ze stralend. Na vier keer genomineerd te zijn geweest was ze naar de avond gegaan met het idee ik zie wel (nominatie is al fijn) en ik maak er een fijne avond van.
Ook zij bedankte een aantal mensen.

Isolde sloot de avond af door iedereen te bedanken voor zijn / haar komst en door om een laatste applaus voor de winnaar te vragen. Waarna nogmaals een hard applaus klonk voor de winnaar van De gouden Strop 2016.

Daarna was het tijd voor een drankje en een hapje en gezellig kletsen. Wij zijn nog even gebleven en gingen toe richting huis waar Jeroen met de foto’s aan de slag ging en ik met de tekst voor dit verslag.

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.