Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boekpresentatie: Legenden langs de kust

Op 18 november was er in het Katwijks museum de boekpresentatie van de verhalenbundel Legenden langs de kust. In deze bundel hebben de auteurs van Nimisa Publishing House legenden uit Katwijk, Wassenaar en Noordwijk op hun eigen manier herverteld.

De verhalen zijn van Atalanta Néhmoura, Joost Uitdehaag, Marieke Frankema, Mark van Dijk, Wianda Rozendaal, Rianne Werring, Rik Raven en Wouter van Gorp.

Van veel van deze auteurs heb ik al met plezier het een en ander gelezen, waardoor ik graag ook deze verhalen van hen wil lezen. Maar door wat er verteld werd op de boekpresentatie werd ik ook erg nieuwsgierig naar de verhalen.

Initiatiefnemer Mark van Dijk heeft er heel veel tijd in gestoken om legenden uit Katwijk, Wassenaar en Noordwijk te verzamelen. Uiteindelijk kwam hij met een flinke lijst met mogelijke verhalen die hij aan de andere auteurs voorlegde. Hieruit kozen ze verhalen die hen inspireerde, aanspraken of die pasten bij de soort verhalen die ze eerder al schreven.

Tijdens de presentatie vertelde Mark van Dijk over de vele legenden die hij had gevonden, zowel over degene die een plek in de bundel kregen als andere, minstens zo interessante verhalen.
Uit een van de verhalen van Mark van Dijk (Het pestschip van Katwijk) werd een stukje voorgelezen. Zonder moeite kon ik voor me zien wat er verteld werd en dit is dan ook zeker een verhaal waar ik benieuwd naar ben.

Alle aanwezige auteurs vertelden het een en ander over hun verhalen of over hoe deze tot stand kwamen. De onderwerpen zijn heel wisselend, net als de manier waarop de auteurs de Legenden uitgewerkt hebben. Zo heeft Atalanta Néhmoura een historisch verhaal geschreven waar ze veel en grondig onderzoek voor heeft gedaan omdat ze de historische feiten kloppend wilde hebben. Marieke Frankema kreeg inspiratie van het woord dwaallichtje dat bij een van de legende hoorde.

En zo heeft iedere auteur een eigen achtergrondverhaal bij de verhalen in de bundel.

Op de Facebookpagina van Nimisa Publising House kun je links vinden naar de podcast serie over de verhalenbundel.

Op een mooie en gevoelige manier werd stilgestaan bij de verhalen van de overleden auteur Wouter van Gorp die in de bundel staan. Het is duidelijk dat hij door zijn collega’s gemist wordt en hoe belangrijk zij het vinden dat hij samen met hen in Legenden langs de kust staat.

In het museum waren er diverse mensen in klederdracht wat een extra sfeer aan de boekpresentatie gaf. Op de cover staat een jonge vrouw in klederdracht. Zij speelt een rol in één van de drie verhalen die Marieke Frankema voor deze bundel geschreven heeft.

Denise, het covermodel, was ook aanwezig en droeg de klederdracht die ze op de cover aan heeft. Zij en nog een aantal mensen kregen een exemplaar van het boek tijdens de presentatie. Waaronder onder andere de burgemeester van Katwijk en (voor mij persoonlijk veel belangrijker) ook Jeroen.

Jeroen heeft voor deze bundel de vormgeving en de cover gemaakt en de meeste foto’s die in het boek staan. Iets waar ik ontzettend trots op ben.

Ik zie er naar uit om de 15 verhalen te gaan lezen, het zal wel even duren wat het is een dik boek van meer dan 400 pagina’s. Bij een aantal verhalen moet je dan ook het begrip kort verhaal niet al te letterlijk nemen.

Boek gegevens

Titel Legenden lans de kust
Auteur Diverse auteurs
Uitgever Nimisa Publishing House
Verschenen November 2023
ISBN 9789492337825
Toon reactiesReacties sluiten

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest