Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Online workshops bij Basistekenboek Julia Woning

Eerder schreef ik al een uitgebreide bespreking van Basisboek tekenen by Julia Woning. Verderop in dit blogartikel staat de link naar deze bespreking en de tekst van de achterflap van het boek. Speciaal bij dit boek heeft Julia Woning vier online workshops op haar website staan die speciaal bij dit boek horen. Op haar website kun je meer lezen over de inhoud en de prijzen van deze online workshops.

Ik mocht aan de slag gaan met deze workshops en er waren twee dingen die me direct opvielen, namelijk dat de workshops heel overzichtelijk zijn. En dat ook de workshops veel bieden voor zowel beginners als gevorderden.

Overzichtelijk

Bij de workshops wordt heel duidelijk aangegeven welke materialen je nodig hebt, en geeft Julia tips wat je kunt doen als je een ander merk materiaal hebt of net niet de juiste kleuren thuis hebt liggen.
Bovenaan in het kopje “uitgelicht“ staan alle links naar de video’s en naar de tekeningen wanneer je die uit wil printen. Hoe je dat kunt doen staat ook beschreven.

In iedere workshop wordt er één onderwerp uitgelegd als workshop waarbij Julia Woning in woord en beeld stap voor stap alles uitlegt en je zo zelf het project kunt gaan doen.

Ideaal hierbij is dat je wanneer iets lastig is of je meer tijd nodig hebt de video kunt stilzetten of terug kunt spoelen. Bij een online workshop kijk ik meestal eerst op mijn gemak de video voordat ik echt aan de slag ga. Daarnaast laat ze projecten uit het boek in realtime zien maar dan zonder geluid. In het boek staat alles over deze projecten beschreven zodat je het boek erbij kunt pakken voor informatie en achtergronden.

Julia Woning besteedt uitgebreid aandacht bij de workshops aan het zelf opzetten van de tekening met het hokjes systeem. Ook hier laat ze in kleine en duidelijke stappen zien en horen hoe je dit zelf kan doen. Een mooie aanvulling op het boek waarin deze techniek kort uitgelegd wordt. En een prima oefening voor wanneer je in de toekomst ook andere tekeningen op wil gaan zetten met dit hokjes systeem.

Iedere workshop heeft ook een bonus video.

De manier waarop Julia Woning haar workshop geeft is heel prettig en uitnodigend. Ik heb zowel online als in haar atelier al flink wat workshops gevolgd en heb me hier altijd erg op mijn gemak bij gevoeld. Ook op momenten dat ik zag hoe makkelijk andere deelnemers mooie tekeningen op papier kregen. Stap voor stap heb ik technieken geleerd en verbeterd én hier plezier in gehad. En dat is waarom ik graag een workshop bij Julia Woning doe, het is toegankelijk en iedereen kan op zijn of haar niveau ontspannen tot een mooi resultaat komen.

In iedere workshop geeft Julia Woning wat uitleg over de gebruikte materialen en / of laat ze wat oefeningen zien. In het boek staan nog veel meer oefeningen dus je kunt volop oefenen met wat jij nog wil leren of verbeteren.

Voor beginners en gevorderden
De workshops zijn zowel voor beginners als gevorderden en alles wat daar tussen zit. Zo kun je met het het hokjes systeem een tekening overnemen maar ook met een van de andere (eenvoudigere) manieren die in het boek staan.

Maar ook op andere manieren kun je het helemaal aanpassen bij wat bij jou past. Wil je direkt aan een groot project beginnen dan is dat mogelijk. En er zitten mooie tekeningen bij zoals bijvoorbeeld de prachtige roos bij de aquarel potloden workshop.
Maar je kunt natuurlijk ook kleiner beginnen, met oefeningen of een van de video’s zonder geluid. Daarnaast kun je je het zo moeilijk of makkelijk maken als jezelf wil, je kunt het formaat kiezen, hetzelfde stuk meerdere keren oefenen en …..

Ik ben met drie van de workshops aan de slag gegaan, de grafietpotlood workshop heb ik bekeken en hoop ik ooit nog eens te doen want het ziet er zo mooi uit. Maar voorlopig ga ik eerst de oefeningen uit het boek doen.

Bij de workshop pastelpotloden ben ik met de cup cake begonnen,. Hierbij heb ik eerst de tekening uitgeprint en met de doordruk techniek op het pastelmat papier gezet. Het is nog niet af maar ik ben erg tevreden hoe het tot nu toe gaat. De uitleg van Julia en het in kleine stapjes laten zien van wat er gedaan moet worden werkt erg goed. Regelmatig heb ik even teruggespoeld om nog een keer te kijken wat er op de video gebeurt.

 

De stempel van de vogel, die Julia Woning gebruikt bij een van de video’s zonder geluid bij de kleurpotloden workshop heb ik zelf ook. Het is een van mijn favoriete stempels, dit vond ik een mooi klein project om mee te beginnen. Leuk hierbij is dat er ook van oefeningen bij zitten in het op verschillende manieren mengen van kleuren. Helemaal tevreden ben ik nog niet met het resultaat, dus probeer ik het volgende keer gewoon weer.

Bij deze workshop heb ik ook de roos gekleurd, de roos in de workshop is een roos in zachte kleuren die perfect in elkaar overlopen en heeft lijnen die je praktisch niet ziet. Mijn roos lijkt daar beslist niet op, deels doordat ik het al lastig genoeg vond en dus de tekening vooral in wilde kleuren. Ik heb de tekening overgenomen met een fineliner, waardoor er dus harde lijnen op de tekening staan. Een bewuste keus.

Deels omdat ik met iets te donkere kleuren gewerkt heb en na het aanbrengen van vele laagjes werd het een stuk donkerder dan het voorbeeld. Ook de steel is niet helemaal gelukt met de verlopen.

Toch ben ik blij met dit resultaat en het was ontzettend leuk om te doen.

Ook de veer bij de aquarelpotlood workshop heb ik makkelijk en met harde lijnen neergezet, ik wilde vooral de techniek oefenen. Maar wanneer je dit zelf gaat doen kun je de lijnen natuurlijk veel lichter maken zodat de kleuren nog beter uitkomen. Deze video is een bonus video die extra bij de workshop zit.

In deze workshop ga je een prachtige realistische tros druiven maken, leuk hierbij is dat je ook eerst kan oefenen op één losse druif.

Bij de video’s zonder geluid kun je een set van drie bloemen inkleuren, ik heb deze stempel en heb het mezelf makkelijk gemaakt door een enkele bloem te gebruiken. Ik ben ook zelf wat aan de slag gegaan met andere kleuren.

Ook dit is een fijn klein project om mee te beginnen. En ook heel goed toepasbaar op ander bloemen. Erg leuk om te gebruiken voor kaarten of tags.

In haar boek laat Julia zien hoe je ook op stof kunt werken met de Derwent inktense potloden. Ik heb alvast de kaketoe op een tasje gezet en ga dat eerdaags uitproberen. Als het goed lukt zet ik nog wat erbij op het tasje want nu is het nog wat kaal.

Voor ieder niveau kun je dus met deze workshops aan de slag, ik ben erg enthousiast en ga nog meer proberen en herhalen.

Tip
Volg Julia Wonig op YouTube of wordt lid van de Facebookgroep Artfriends by Julia Woning. In deze groep plaatst Julia berichten / foto’s / video’s en laten mensen zien wat ze gemaakt hebben of waar ze mee bezig zijn en kun je Julia inhoudelijke vragen stellen.

De online workshops die beschikbaar die je kunt gaan doen zijn:

1. Aquarelpotlood workshop druiven.
Hierbij laat Julia stap voor stap zien en horen hoe je een tros druiven op papier zet en ze kleur geeft met Aquarel potloden. Er staan ook andere projecten bij deze workshop maar daar zit geen geluid bij. (roosjes en pauwenveer) Met behulp van de informatie en illustraties in het boek kun je deze prima volgen.

Als bonus zitten er nog de workshop regenboog kaketoe en de workshop regenboog bloemen bij.

2. Workshop kleurpotlood roos
Hier laat Julia je in woord en beeld stap voor stap zien hoe je deze mooie roos in zachte kleuren kunt opzetten en kleur kan geven. Daarnaast zie je (ook in het boek) hoe je deze roos nog een bijzondere aanvulling kunt geven. Er zijn ook video’s met projecten uit het boek zonder geluid namelijk: roodborstje stempel / druif, Vlaamse gaai / tijgeroog

3. Grafiet, hond en meer.
Hier volg je een grafietpotlood workshop hond en word je in geluid en beeld stap voor stap meegenomen hoe Julia dit doet. Ook hier wordt ook stap voor stap het opzetten van de tekening met de hokjes techniek uitgelegd.

Daarnaast zijn er video’s zonder geluid met projecten uit het boek, portret / meisje / mus.

4. Pastelpotlood cup cake.
De cup cake uit het boek wordt in deze workshop met pastelpotloden gemaakt. Van opzetten tot uitvoeren zie en hoor je alles in deze video. Daarnaast zijn er nog video’s met projecten uit het boek, maar dan zonder geluid, Portret, vachten, hond.

Link naar mijn bespreking van Basisboek tekenen by Julia Woning

Achterflap

Basisboek tekenen by Julia Woning 
Basisboek tekenen reikt je alle technieken aan om zelf de mooiste tekeningen te kunnen maken. Julia Woning is kunstenaar en leert je de kneepjes van het vak. Alle aspecten van het tekenen met potlood passeren de revue: je leert de juiste handholding, vormen herkennen, basislijnen zetten, uitvergroten, structuren nabootsen, werken met licht en donker, kleuren mengen en verlopen maken.


Je volgt diverse oefeningen om je techniek te verbeteren en werkt van begin tot eind aan projecten om je skills te oefenen met grafietpotlood, kleurpotlood, aquarelpotlood, pastelpotlood en charcoal.
De moeilijkheidsgraad wordt opgebouwd naarmate je verder in het boek komt, zodat zelfs de meest geoefende tekenaar nog nieuwe dingen zal leren.

Boek gegevens

Titel Basisboek tekenen by Julia Woning
Auteur Julia Woning
Uitgever Mus
Verschenen Juli 2023
ISBN 9789045327846
Toon reactiesReacties sluiten

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest