189Views 0Reacties
Bakken uit Heerlijke Quiches en taarten bakken – Émilie Franzo
Eerder plaatste ik al een bespreking van mijn eerste indruk over het boek Heerlijke Quiches en taarten bakken. De link vind je verderop in deze bespreking.
Nu was het tijd om een aantal recepten uit te gaan proberen en mijn eerste zeer positieve indruk werd hierdoor bevestigd. Het is een fijn boek met erg lekkere zoete en hartige taarten, dit boek komt op mijn plankje met favoriete bakboeken te staan. Ik heb zes recepten uitgeprobeerd en natuurlijk foto’s gemaakt. Gelukkig had ik weer een bereidwillig proefpanel om de baksels uit te proberen.
In het kort nog even iets over het boek
- Bij de zoete taarten zijn flink wat taarten met fruit en een aantal verschillende variaties met appel
- Er wordt zowel wel met gangbare als wat apartere ingrediënten gebakken
- Het maken van het deeg wordt staat apart waarbij zowel variatiemogelijkheden staan als aanpassingen voor o.a. gluten vrij bakken. Erg fijn want zo kun je ook met de basis aan de basis aan de slag en zelf variëren.
- Bij ieder recept staan mooie foto’s
- Er wordt duidelijk aangegeven welke ingrediënten je nodig hebt
- De recepten zijn prima te volgen en geven stap voor stap aan wat je moet doen.
- Voor in het boek staan praktische tips over onder andere basis ingrediënten, hoe je deeg kunt bewaren, keukengerei en meer.
- Bij de recepten staat de informatie die je nodig hebt zoals: welk deeg/hoeveel tijd je nodig heb voor bakken en voorbereiden / afwerking / bakvorm en meer.
Recepten uitproberen
De keuze voor de recepten die ik ging maken is bepaald door wat er bij ons waarschijnlijk aan zou slaan, en bij de quiche ook of er geen kaas in zit aangezien ik dat echt niet lust. Voor de kaasliefhebbers heb ik wel één recept met kaas geprobeerd. De variatie in ingrediënten in de recepten is groot dus naast wat ik nu laat zien staat er nog veel meer in het boek.
Het viel me op dat het recept voor zanddeeg aan de ruime kant is. Gelukkig is dat geen punt omdat je het deeg dat je over in kunt vriezen. Maar je kunt natuurlijk ook de bodem wat dikker maken of een mini taartje erbij bakken.
Bij een aantal recepten moet het deeg een tijdje rusten, dus daar moet je qua tijd wel rekening mee houden. Zanddeeg moet als het bereid is minimaal twee uur in de koelkast, ik heb gemerkt dat het makkelijker werkt als je even met natte handen het deeg vast pakt voor je het in huishoudfolie doet en in de koelkast plaatst.
Nog een tip, laat het zanddeeg eerst op kamertemperatuur komen voor je aan de slag gaat dan rolt het deeg veel soepeler
Deeg zelf maken is erg lekker en ik vind het erg leuk om te doen, mocht je minder tijd hebben kun je ook kant en klaar deeg kopen (er zijn allerlei soorten te koop) en verder het recept volgen. Dat heb ik gedaan bij het recept met bladerdeeg en dat ging prima.
KLASSIEK PREI
Deze quiche is gemaakt met een briseerdeeg, en is voor 4 tot 6 personen.
De bodem moest bestreken worden met graanmosterd, iets wat de supermarkt niet had dus heb ik iets gezocht dat er dichtbij komt qua smaak. Dit is een recept met wat geraspte kaas er in en geraspte kaas eroverheen. Ik had wat kaas over en heb ik ruim over de quiche heen gedaan voor die in de oven ging. Zelf heb ik niet geproefd maar mijn man en zoon vonden de quiche erg lekker zowel de vulling als de bodem, maar al die extra kaas vonden ze iets te veel van het goede. Volgende keer bak ik die dus gewoon volgens recept.
AARDAPPEL BLADERDEEG MET EEN TWIST
Hier heb ik recepten gecombineerd en er een eigen twist aan gegeven, absoluut voor herhaling vatbaar wat Jeroen en mij betreft, onze zoons vonden het niet meer dan wel aardig.
Ik wilde bladerdeeg met aardappel maken op eenvoudige manier en besloot het recept voor bladerdeeg niet te gebruiken maar plakjes kant en klare bladerdeeg te gebruiken. Toen ik uiteindelijk ging bakken veranderde er nog meer, de kaas liet verving ik door crème fraîche.
Nu ik toch aan het improviseren was zag ik dat het recept voor breakfast pie (ook met bladerdeeg) er ook erg lekker uit zag.
Dus kwam er ook spek en ui bij. Die heb ik vooruit al gebakken en de laatste 10 minuten toegevoegd.
Doordat er al ui bij gedaan was wilde ik meer groente dus heb ik ook een winter wortel in plakjes gesneden.
NOTEN & PITTEN
Voor dit recept had ik een groot aantal proefpersonen en iedereen was onder de indruk van deze heerlijke taart vol noten en pitten.
Voor dit recept moest ik blind bakken (vooruit bakken met vulling die er weer uit gaat), iets wat me altijd nogal een gedoe leek en daarom nog nooit gedaan had. Het stelt eigenlijk weinig voor en ging met de instructies erg gemakkelijk.
Ik was vergeten de noten van tevoren te roosteren en de velletjes eraf te halen maar dat maakte voor de smaak niets uit.
De combinatie van noten en zaden en onder andere boter, room, suiker en honing zorgt voor een luxe knapperige taart waarbij de noten gekarameliseerd zijn. Een absoluut heerlijke taart.
Voor deze taart heb ik het recept gevolg en de noten en zaden gekocht die daarin stonden, maar je kunt natuurlijk ook aan de slag gaan met wat je in huis hebt of een kant en klare gemengde mix kopen.
APPLE & Crumble
Dit is een recept voor de herfst, maar appeltaart kan voor mij in ieder seizoen. Ik heb voor de taart niet de appels gebruikt die in het recept stonden maar de appels gebruikt die ik al in huis had.
Ik had een bakvorm maat 22 nodig maar had alleen maat kleiner of maat groter en koos voor de grotere vorm. Er was meer dan genoeg deeg dus het was goede keus. Ik had zelfs wat deeg over omdat ik de bodem anders te dik vond worden. Dat heb ik in de vriezer gedaan om een andere keer zandkoekjes of mini appeltaartjes te bakken.
De taart was dun als een vlaai, fris/zoet en volgens alle proefpersonen heerlijk van smaak.
QUICHE LORAINNE
Dit recept heb ik precies gevolgd en was verrukkelijk. Voor herhaling vatbaar en ik wil er ook mee gaan variëren. Ik maakte een grote quiche en twee mini’s, die er erg leuk uitzagen.
Zowel het deeg als de vulling (met onder andere spekjes) smaakte geweldig goed.
Een volgende keer laat ik het zout uit het recept weg omdat de spekjes al genoeg smaak geven.
Taartvorm en twee kleine springvormpjes
Heerlijk, zowel deeg als vulling. Extra zout in recept hoeft niet spekjes zijn zout genoeg.
Een makkelijk recept en wanneer je minder tijd hebt is de vulling ook goed te gebruiken bij kant en klaar deeg.
Kersen & chocola
Deze taart wilde niet helemaal lukken en had ik wat moeite mee. In het recept stonden verse kersen maar ik gebruikt kersen uit blik die ik goed uit liet lekken. Na het bakken was ik even bang dat er veel vocht uit de taart kwam maar door de maïzena en suiker ontstond er een geleilaagje toen de taart wat meer afkoelde.
Deze taart valt onder de rustieke taarten en wordt niet in een bakvorm gebakken maar op de bakplaat. De plak met deeg vul je in het midden met de vulling en dan maak je de rand van de taart door het deeg rondom om te vouwen. Dat koste mij nogal wat moeite omdat het deeg niet zo soepel was. Uiteindelijk is het gelukt maar het eindresultaat was meer chaotisch om te zien dan rustiek.
Optisch was het geen succes omdat de velletjes van de kersen en wat verfrommeld uitzagen en de chocola die over de kersen ging de kersen een donkere kleur gaven.
Maar de smaak was verbazingwekkend goed, daar was iedereen het over eens al liepen de meningen uit een of de taart nu warm of koud het lekkerst was.
Een volgende keer bak ik deze in kleine vormpjes of in een bakblik met randjes deeg erop (net als bij een appeltaart)
Ik ben nog lang niet uitgekeken op het boek en ga zeker een aantal recepten herhalen. Recepten die hoog op mijn lijst staan op snel te gaan proberen zijn onder andere: Flammkuchen / Breakfast Pie / verfijnde appel / flan / pruimen, frambozen & aalbessen.
Achterflap
Of je nu zin hebt in hartig of zoet, knapperig of smeuïg, glutenvrij of traditioneel, in dit boek vindt elke foodie een quiche of taart naar zijn smaak. Bak klassiekers zoals quiche lorraine, flammkuchen of tarte tatin, en ontdek originele recepten met originele combinaties. Wat dacht je van een groente taart met butternut, gekonfijte rode ui en verse geitenkaas, een vegan quiche met champignons, kastanjes en tofu of een chocoladetaart met geroosterd boekweit en cacaonibs?
Waar je ook zin in hebt, de quiches en taarten in dit boek zijn eenvoudig te maken en overheerlijk.
Émilie Franzo is culinair fotografe en styliste. Daarnaast deelt ze makkelijke en originele recepten op haar blog Plus une miette dans l’assiette en is ze de auteur van verschillende kookboeken.
Boekgegevens
Titel : | Heerlijke quiches en taarten bakken |
---|---|
Auteur : | Émilie Franzo |
Uitgever : | Deltas |
Verschenen : | Februari 2023 |
ISBN : | 9789044763577 |