164Views 0Reacties
Bespreking: Brood bakken met zuurdesem – Katharina & Nicolas Traub
Voor wie van bakken en zuurdesem brood houdt is er nu bij uitgeverij Deltas een prachtig boek verschenen om zelf zuurdesem brood te kunnen bakken. In dit boek delen de auteurs Katharina & Nicolas Traub niet alleen (basis)recepten delen ze ook hun ervaringen, tips en trucs aan de thuisbakkers. Zuurdesem brood kan op vele manieren gemaakt worden, de auteurs willen graag hun manier delen zodat beginners makkelijk aan de slag kunnen en zodat ervaren broodbakkers eens een andere manier van bakken kunnen proberen.
In het boek vertellen de auteurs, dat zuurdesem brood bakken voor hun echt een passie is. Hun reis met zuurdesem is al een lange tijd geleden begonnen. Van het inwinnen van informatie gingen ze langzaam over naar uitproberen. Zo kregen ze inzicht in de vele technische termen die ze tegen kwamen en kregen ze gevoel voor de vele stappen die bij het maken van zuurdesem brood horen.
Vele broden later kregen ze veel kennis van de methodes en trucs die bij het bakken met zuurdesem horen. Deze kennis willen ze in dit boek delen met zowel de beginnende als gevorderden thuisbakkers, zodat iedereen alle processen kan begrijpen en uitvoeren.
Na het boek een aantal keren aandachtig doorgelezen en doorgebladerd te hebben denk ik dat ze in hun missie geslaagd zijn. Ik bak graag en veel brood, al heb ik me nog niet aan zuurdesem brood gewaagd en ik vind de manier van vertellen erg prettig lezen, de uitleg duidelijk en goed gedoseerd gegeven zodat je alles rustig in je op kunt nemen. De recepten duidelijk en ik zie mezelf dit prima doen.
Het is een hardcover boek met een ruime en prettig lezende lay-out die uitnodigt om aan de slag te gaan. Er is veel aandacht voor de basis en de achtergronden van het bakken met zuurdesem, en ook worden er veel handige tips en trucks gegeven. Ik vind dit erg nuttig omdat je als beginner op deze manier echt de in en outs van het zuurdesem brood bakken onder de knie kunt krijgen. Dan kun je ook op den duur zelf met de recepten gaan experimenteren en variëren als je weet wat mogelijk is en hoe het bakken met zuurdesem werkt.
Er staan vele foto’s in het boek van pagina groot tot kleine foto’s, zowel van de materialen / ingrediënten/ broden die je uit dit boek kunt bakken als ook stap voor stap instructie foto’s. Het is dan ook een heerlijk boek om door te bladeren.
Deze keer geen bakfotos van mij omdat je voor het bakken je oven op meer dan 200 graden moet zetten en mijn oven dat niet kan. Dat is iets om op te letten maar voor de rest is het een geweldig boek.
Lekker en gezond bakken met zuurdesem
Het boek start met de basiskennis die je nodig hebt om te kunnen starten met bakken. Van benodigdheden, ingrediënten tot het maken van de starter, overal is aandacht voor. Zo krijg je niet alleen een goed idee van wat je moet doen en wat je nodig hebt maar ook waarom dat zo is.
Vervolgens volgt het maken van het voor de diverse soorten deeg, iets dat best bewerkelijk is maar ik heb er alle vertrouwen in dat het met de uitleg in het boek zal lukken. Met als afsluiting een aantal belangrijke tips en weetjes over onder andere het vormen van het brood, rijzen van het deeg of de beste manier om het brood af te koelen.
Na de duidelijke en prettig lezende introductie is het tijd voor de recepten. Deze zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken namelijk Broden, Broodjes en Hartige broodjes.
Allerlei soorten recepten komen voorbij, van redelijk standaard broden tot broden waar ik nog nooit van gehoord had (zoals het Meergranen zielenbroodje)
Om wat voorbeelden te noemen Boerenbrood / Aardappelbrood / Rustiek oerbrood / Klassieke kaiserbroodjes / melkbroodjes / Kruidige roggebroodjes / Bierstengels / Peren- tijmbagels.
Bij het zien van de recepten en de foto’s krijg je waarschijnlijk trek in vers gebakken brood en zin om te gaan bakken.
Bij ieder recept kun je in een oogopslag zien welke moeilijkheidsgraad dit recept heeft.
De ingrediënten staan per handeling bij elkaar en wanneer nodig staat er wat extra informatie. De recepten worden stap voor stap uitgelegd en zijn goed te volgen.
Achterflap
Wil je dat heerlijke zuurdesembrood van bij de bakker of op restaurant ook kunnen maken maar weet je niet waar te beginnen?
Met dit boek leer je in een mum van tijd zuurdesem naar je hand te zetten en bak je de lekkerste broden en broodjes in je eigen oven. Van tarwe, spelt of Rogge tot zelfs aardappelen, pompoenpitten of olijven: maak kennis met de gevarieerde recepten in dit boek en ontdek wat zuurdesem precies is, hoe je hem zelf maakt en welk meel het meest geschikt is. Bovendien krijg je concrete oplossingen voor als het misgaat en het deeg niet doet wat het moet doen. Kortom, dit is het perfecte boek voor iedere beginnende en gevorderde zuurdesembakker!
Boekgegevens
Titel : | Lekker en gezond brood bakken met zuurdesem |
---|---|
Auteur : | Katharina Traub |
Uitgever : | Deltas |
Verschenen : | September 2022 |
ISBN : | 9789044763379 |