Recensie: Historische verhalen – Korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd3,5 sterren, Recensie

9789083117713

Er is weer een nieuwe verhalenbundel van uitgeverij Historische Verhalen. Het is het vertrouwde concept dat ook in de eerdere bundels gebruikt werd. Hierbij schrijven diverse auteurs een verhaal gebaseerd op feiten en mengen dit op eigen originele manier met fictie. Na ieder verhaal vertelt de auteur wat over de historische achtergronden van het verhaal. Meestal leest dat net zo vlot als het verhaal zelf en is de informatie boeiend. Ook worden er wat tips gegeven waar je meer over het onderwerp kunt lezen.
Het is een concept waar ik nog lang niet op uitgekeken ben. Het is een fijne manier om tegelijkertijd lekker te kunnen lezen en je historische kennis op te frissen of te vergroten. Door de combinatie van fictie en feiten en de gegeven toelichting krijgt zo een verhaal net iets extra’s. Het is immers meteen ook een kleurrijk en gevarieerd uitstapje naar het verleden.

In deze bundel wordt je als lezer meegenomen naar de vroeg moderne tijd (tussen de vijftiende en het begin van de negentiende eeuw), een periode waarin de wereld met vele veranderingen te maken kreeg. In het voorwoord staat hierover:

Zoals je zult zien is de Vroegmoderne Tijd een periode die bol staat van de veranderingen. Er werd afgerekend met oude denkbeelden, nieuwe heersers namen de macht over en er werden ontdekkingen gedaan die de wereld voorgoed zouden veranderen.
Maar achter al die grote gebeurtenissen en omwentelingen gaan verhalen schuil van gewone mensen.

De verhalen in het boek zijn van: Hay van den Munckhof / Debby Willems / Sandrine van der Velde / Marloes Jongewaard en Victor Lemstra.
Deze auteurs brengen je in zeventien verhalen op allerlei verschillende plekken zoals Londen, Middelburg, Portugal, Kreta, Seoul etc. Bekende historische figuren spelen in de verhalen zowel hoofdrollen als kleine rollen op de achtergrond. Namen die voorbij komen zijn onder andere Mozart, Catharina de Grote, Casanova, Galileo en anderen
Maar ook het voor leven van gewone mensen die in deze tijd leefde is er ruimschoots plaats in deze bundel. Zo is er een monnik die aflaten probeert te verkopen en te maken krijgt met oneerlijke concurrentie en persoonlijke problemen. Ook is er een vrouw in een hofje die hoopt op wat avontuur in haar leven en hierbij op haar wenken bediend wordt. In een van de verhalen gaat een arme verslaggever er op uit om een doodgewoon artikel over een nieuwe koffietent te schrijven en loopt onverwachts tegen het verhaal aan van “De held van Wenen”. Hierdoor kan hij spannende en intrigerende verhalen gaan schrijven over de strijd tussen Wenen en de Ottomanen.

Een paar verhalen vond ik niet slecht maar ook niet echt heel noemenswaardig waren omdat ze niet echt de aandacht vast wisten te houden of omdat het einde voor mij tegenviel. Twee van de verhalen had ik al in andere bundels gelezen en dat vind ik wel jammer.
De meeste verhalen hadden echter wel iets wat ze aantrekkelijk maakte om te lezen. Dit kon zijn omdat het verhaal en de toelichting perfect bij elkaar aansloten zoals in Het Spiegelpaleis of omdat het verhaal en de achtergrond beide vlot lezen en boeien zoals in Jekaterina. Ook een mooi afgerond en vlot vertelt verhaal is iets wat ik zeer kan waarderen en dat was in deze bundel ook zeker te vinden zoals bijvoorbeeld Zon en Zonden dat heel levendig geschreven is en zeer interessante informatie geeft over een kardinaal in de tijd van Galileo. Deze bundel heb ik dan ook met plezier gelezen.

Iets wat niets met de kwaliteit van de verhalen te maken heeft maar mijn persoonlijke smaak is, is dat ik de bundels met verhalen over allerlei periodes in de geschiedenis net wat leuker vind. Ik vind het heerlijk om me in deze bundels te laten verassen naar welke tijd het verhaal me brengt en naar de extra diversiteit die dat geeft in een bundel.

Mijn top drie uit de bundel, in willekeurige volgorde:

Zoete broodjes – Sandrine van der Velde
Het verhaal heeft een intrigerende start en weet van begin tot het einde je aandacht vast te houden. De manier van vertellen is pakkend en zeer invoelbaar en geeft het tijdsbeeld beeldend weer. Ook de achtergronden zijn erg interessant om te lezen.

Achter gesloten deuren – Debby Willems
Hier wordt een vreemd verhaal verteld dat me direct nieuwsgierig maakte naar de historische feiten achter het verhaal. De auteur weet drama, liefde en de situatie in een gekkenhuis tot een boeiend samenhangend verhaal te maken.

Jekaterina – Hay van den Munckhof
In Jekaterina vertelt de auteur in een notendop het levensverhaal van Catharina de Grote. Je ziet haar in verschillende fases van haar leven en heb het idee dat je een kijkje krijgt achter de mythes die deze vrouw omhullen. De manier van vertellen is vlot en beeldend zodat personages en de plaatsen waar ze komen zonder moeite tot leven komen.

 

Boekgegevens

9789083117713

Titel :Historische Verhalen – Korte verhalen uit de Vroegmoderne Tijd
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Uitgeverij Historische Verhalen
Verschenen :December 2021
ISBN :9789083117713

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.