Recensie – Als het bloedt – Stephen KingRecensie, 4 sterren

9789022590256

Stephen King heeft een indrukwekkende hoeveelheid boeken geschreven en is ongekend populair als auteur. Een aantal van zijn film vond ik toch wel behoorlijk creepy dus dat heeft me er van weerhouden om zijn boeken te lezen. Tot ik “Als het bloedt“ opgestuurd kreeg en de achterflap me echt aansprak. Dus ben ik begonnen in mijn eerste boek van “Stephen King“, iets wat me ontzettend goed bevallen is. Ik heb duidelijk iets gemist door zijn boeken niet te lezen.

Als het bloedt is een dikke pil van 414 pagina’s en bevat vier nieuwe verhalen van de auteur. In het nawoord vertelt hij het een en ander over zijn inspiratie voor deze verhalen.
De cover vind ik erg mooi en goed bij het boek passen.

Alle vier de verhalen lezen vlot en hebben iets waardoor je wil blijven doorlezen. De personages zijn aansprekend en overtuigend. Tot mijn verbazing beginnen de verhalen heel gewoon en is er niets engs of vreemds te ontdekken. Maar dan komen er steeds meer kleine hints dat er toch echt iets niet klopt of dat er iets ongewoons gaat gebeuren. Heel knap hoe dit gedaan is en je als lezer met spanning laat lezen wanneer er daadwerkelijk iets aparts beschreven wordt én wat dat dan is. Want zowel de personages als de lezer kunnen wat er in het verhaal gebeurt vaak op meerdere manieren uitleggen.

De telefoon van meneer Harrigan
Een prachtig verhaal over de vriendschap tussen een jongen (Craig) en de man voor wie hij werkt. Craig vertelt in de ik vorm zijn opmerkelijke verhaal dat meerdere jaren beslaat. De band tussen Graig en de man is gevoelvol beschreven. Ik kon dan ook echt meeleven met Craig toen deze vriend overleed en hij in en in verdrietig was.
Naast deze vriendschap gaat het ook over pesten en over een telefoon. En dat deel van het verhaal is behoorlijk eigenaardig. Zo verdwijnt op een dag degene die Graig pest spoorloos. Graig heeft een vergezocht idee over wat er met dat vervelende joch is gebeurd. Hij vindt het zelf heel onwaarschijnlijk dat hij het juist heeft maar het idee blijft knagen.
Er gebeurt nog meer en Graig moet keuzes maken over wat hij doet en gelooft. Als lezer kun je je daarbij aansluiten of heel wat anders denken. Voor beide meningen is wat te zeggen.

Het leven van Chuck
Een verhaal in drie bedrijven dat in omgekeerde volgorde wordt verteld. Hierbij lijkt het einde der tijden aangebroken te zijn. Maar is dat zo en wat heeft dat met ene Chuck te maken?
Het verhaal pakte direct en maakte me heel nieuwsgierig. Maar het is ook heel verwarrend met veel personages en lijnen die niets met elkaar te maken lijken te hebben.
Er is ook een lijn over een magische koepel, geesten en een opa met een opmerkelijke gave. Eerlijk gezegd kon ik er geen touw aan vastknopen en kon ik de verbanden aan het einde van het verhaal niet leggen. Wat jammer was want de personages waren sprekend en goed neergezet.
Na het lezen van het nawoord en nadat ik wat ideeën over het verhaal opgezocht had op internet kon ik meer met het einde.

Als het bloedt
Tijdens het lezen van dit verhaal bekroop me het gevoel dat de hoofdpersoon van het verhaal een bekend personage was uit de boeken van Stephen King. Dat bleek te kloppen “Holly Gibney“ is een oude bekende voor de lezers van deze auteur. Wanneer je haar, zoals ik, nog niet kende maakt dat niets uit voor het verhaal, het is prima te volgen. Holly is een privé detective en heeft al een aantal buitengewoon vreemde zaken opgelost.
Op een school vind een bomaanslag plaats die tientallen slachtoffers eist, voornamelijk kinderen.
Holly krijgt het vermoeden dat een nieuwslezer hiermee te maken heeft, maar wat? En waarom?
De antwoorden brengen je in een wereld waar vreemde en gevaarlijke wezens bestaan.

Het wordt heel geleidelijk vertelt wat Holly opmerkt en hoe ze steeds meer aanwijzingen krijgt dat er iets heel erg fout zit. Het is een apart en spannend verhaal met een erg leuk personage in de hoofdrol.

De titel en de uitleg daarvan is in dit verhaal iets wat in ons echte leven niet kan. Maar de boodschap die het uitdraagt heeft wel degelijk iets te maken met de wereld waarin we leven.

Rat
Ook bij dit verhaal mag je aan het einde als lezer zelf bepalen welke verklaring je mag geven aan de gebeurtenissen. Zowel de nuchtere verstandelijke uitleg als de bovennatuurlijke uitleg is aannemelijk. Goed gedaan is dit, genoeg aanwijzingen voor meerdere interpretaties.

Drew schrijft korte verhalen en wil nu een roman schrijven. Hij trekt zich daarvoor terug in een afgelegen blokhut. Dit schrijven is niet zonder gevaar want de vorige keer dat Drew een roman aan het schrijven verloor hij bijna zijn verstand.
Ondanks de zorgen van zijn vrouw gaat Drew naar de blokhut en het schrijven lijkt goed te gaan zonder mentale problemen. Toch zij er kleine aanwijzingen dat hij wat minder stabiel is, maar het zou ook kunnen zijn omdat hij ziek is.
Als lezer wordt je meegenomen in zijn schrijfproces en zie je waar en hoe hij een beetje begint vast te lopen. Steeds weer is het de vraag of hij door begint te draaien of dat het door de koorts komt dat hij wat vreemd doet.

Dan raakt hij in gesprek met een rat. Dat klinkt gek maar ik het boek lijkt dat heel aannemelijk. Hij krijgt een kans om zijn boek te laten slagen zegt de rat. Maar er is een prijs een hoge prijs. Sluit Drew een deal? En als hij dat doet hoe gaat dat dan verder waar zit de twist? Sluit hij geen deal en draait hij misschien door? Of….
Als lezer was ik heel nieuwsgierig en genoot ik van het afwachten wat het einde van het verhaal mij zou brengen.

Boekgegevens

9789022590256

Titel :Als het bloedt
Auteur :Stephen King
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Mei 2020
ISBN :9789022590256

1 antwoord
  1. Xavier
    Xavier zegt:

    Oeh wat klinkt dat al spannend zeg ! Ben erg benieuwd, heerlijk om lekkere thrillers of horrors te lezen zeg poeh poeh, dat wordt zweten haha!
    Zelf heb kijk ik voor ik aan een boek begin vaak op https://www.kupino.nl/folders/aldi om allerlei lekker thee en eten te halen, voor een weekend ongestoord lezen ! Een echte aanrader !

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.