269Views 0Reacties
Bloggerslunch met Tess Gerritsen en boekbespreking
Op uitnodiging van uitgeverij Overamstel was ik 5 november aanwezig bij de bloggerslunch met auteur Tess Gerritsen. Vanwege het uitkomen van haar nieuwe boek Schaduw van de Nacht was ze een aantal dagen in Nederland voor interviews en om haar boek te promoten.
De lunch vond plaats in het Ambassade hotel in Amsterdam. Een leuk weetje over dit hotel is dat zij van alle auteurs die daar gelogeerd hebben een gesigneerd boek hebben staan, en dat ze auteurs vragen om in een speciaal auteursgastenboek iets te schrijven. Ze hebben ondertussen al ruim vijfduizend boeken staan!
Een perfecte plek dus voor een lunch met een sympathieke auteur en haar nieuwsgierige lezers. Een lunch waar ik met veel plezier aan terugdenk vanwege het leuke gezelschap en het heerlijke eten maar vooral door de ontmoeting met Tess Gerritsen. Ondanks dat ze een heel druk schema had en veel interviews, gaf ze gezellig en geanimeerd antwoord op onze vragen. En nam ze ook op spontane en gezellige manier deel aan de gesprekken. Ze was heel enthousiast over de friet die ze in het hotel had gegeten “The best ever“ noemde ze die. En daarom had ze de uitgever gevraagd of er tijdens de lunch ook friet op tafel kon komen zodat wij er ook van konden genieten vertelde ze. Leuk toch!
Tess Gerritsen (1953) is arts en bestseller auteur. Haar boeken worden in bijna alle landen uitgegeven. Ondertussen heeft ze 28 boeken op haar naam staan. Ze schreef onder andere een filmscript, het geschenk voor de maand van het spannende boek 2014, spannende romantische verhalen, medische thrillers en de Rizzolli & Isles serie.
Deze serie is met groot succes bewerkt tot een tv-serie die ik met veel plezier gevolgd heb. Tijdens de lunch werd er onder andere over deze serie gesproken en bleek dat er best wel wat verschillen zijn tussen de serie en de boeken. Zo is in de boeken Rizzolli verre van knap in tegenstelling tot de oogverblindende actrice die de rol in de serie speelt. Dit heeft Tess Gerritsen bewust zo geschreven zodat iedereen zich met Rizzolli kan identificeren. Ze vind het een fijne lijn in de boeken hoe Rizzolli moet vechten voor haar plek en respect.
In het laatste boek dat ze schreef in deze serie heeft ze een aantal lijnen afgemaakt en wat losse draden weggewerkt. Wat dat betreft zou dat het slotdeel kunnen zijn, maar mocht ze toch ideeën krijgen dan schrijft ze misschien nog een boek in deze serie.
Nieuw boek en een documentaire
Ze is al aan het schrijven aan een nieuw boek dat zich afspeelt in een klein stadje. De hoofdpersoon is een ogenschijnlijk gewone vrouw van in de zestig die een kippenfarm heeft. Geen van haar buren weet dat ze vroeger bij de CIA heeft gewerkt. Deze vrouw wordt gedwongen om terug te keren bij de CIA vanwege een crisis waarvoor ze haar expertise nodig hebben. Met haar 60 plus jaren moet ze weer het snelle spionnenleven in.
De inspiratie voor het boek komt van twee bronnen. Zo vindt ze het apart dat mensen boven de 50 uit zicht verdwijnen en dat er niet meer zo op hen gelet wordt. En dat maakt iemand van in de 60 juist interessant om nog bij de CIA te werken, niemand zal haar opmerken…
De tweede inspiratiebron komt uit de artsenpraktijk van haar man. Tijdens de intake van nieuwe patiënten vraagt hij altijd naar hun werk. Heel vaak kreeg hij dan te horen “Ddat kan ik niet zeggen, ik werk voor de overheid“. Blijkbaar wonen er in Maine opvallend veel ex-CIA agenten. Met humor en op een leuke manier vertelde Tess G. hier nog het een en ander over.
Ook fijn en interessant om naar te luisteren was hoe ze enthousiast vertelde over een documentaire die ze samen met haar zoon maakt over varkens. Ze zijn hiervoor over de hele wereld gereisd voor informatie en het bezoeken en interviewen van mensen met opmerkelijke verhalen. De insteek van de documentaire is breed en er komen allerlei interessante vragen aan bod waarop zij de antwoorden zoeken. De antwoorden die ze vinden zijn verre van eenduidig en juist daarom de moeite waard. Ze proberen onder andere te achterhalen waarom er groepen mensen nu geen varkensvlees meer eten terwijl dat in een ver verleden wel gebeurde. Een aantal van de theorieën hierover waren heel opmerkelijk en soms ook heel aannemelijk.
Ik heb o.a. genoten van een verhaal uit de documentaire waarbij een varken op slimme wijze een aantal keren het slachthuis weet te ontlopen en uiteindelijk “vrijstelling“ krijgt.
Wat mij betreft heeft Tess G. zowel met vertellen als met schrijven een vlotte vertelstijl waar ik graag naar luister.
Wat korte feitjes die tijdens de lunch naar voren kwamen
- Tess Gerritsen leest graag non-fictie en leert graag wat van de boeken die ze leest. Ze leest graag over eten, wijn en de geschiedenis van eten.
- De bekende film Gravity (2013), die 7 Oscars won, is gebaseerd op haar boek terwijl de regisseur / producent claimt dat hij het verhaal geschreven heeft.
- Haar Nederlandse achternaam heeft ze doordat de ouders van haar Amerikaanse man oorspronkelijk uit Nederland kwamen.
- Tess Gerritsen heeft geen moeite met promotie tours en kan er zelfs van genieten vertelde ze. Ze was deze keer ruim twee weken van huis en zei dat het een uitdaging is om je tas te pakken wanneer je voor een paar weken weg gaat. Zeker wanneer je licht bepakt wil gaan.
- Het verschilt vaak per land hoe er op haar boeken gereageerd wordt.
- Haar boeken zijn in 40 talen vertaald.
Schaduw van de Nacht
In Nederland is net haar boek “Schaduw van de nacht“ verschenen, een stand-alone boek waarbij ze voor een andere manier van schrijven heeft gekozen. Het boek is anders dan je van haar gewend ben en dat is tijdens het lezen even omschakelen. Het is een combinatie van een (mogelijk) spookverhaal, thriller en erotische roman. Zelf moest ik daar even aan wennen tijdens het lezen maar toen besloot ik mee te gaan met het verhaal en niet de eerdere boeken van Tess Gerritsen in gedachten te houden en dat werkte prima. Het verhaal over hoofdpersoon Ava is goed opgebouwd en haar worsteling met de immense schuldgevoelens zijn psychologisch sterk uit gewerkt.
In het boek lijkt ze te maken te hebben met een geest met wie ze een ongezonde erotische relatie begint. Of dit echt is of dat dit door de drank of haar problemen komt blijft steeds onduidelijk, het zou allebei kunnen. Anderzijds voelt ze zich aangetrokken tot de knappe en degelijke dorpsdokter. Tot het einde van het boek vroeg ik me af hoe het nu zat en of de auteur me aan het einde van het boek zou weten te overtuigen met het gekozen slot. Ik zal niets verklappen maar het einde was ik erg tevreden mee.
De erotische scenes in het boek zijn niet het genre wat ik graag lees maar hier past het perfect omdat het een onderdeel is van het verwerken van de schuldgevoelens en trauma’s van Ava. Het is haar manier om in het reine te komen met wat ze gedaan heeft en om verder te kunnen met haar leven.
Het eerste deel van het boek was ik heel nieuwsgierig naar de geheimen van het huis en het dorp, maar kon ik het thrillerelement in het boek niet echt ontdekken. De tweede helft heeft wat meer spanning en krijgt Ava ook met een moord te maken. De kracht van het boek ligt voor mij meer in de vlotte schrijfstijl en de psychologische worstelingen van Ava en hoe mensen in een klein dorpje elkaars geheimen bewaren, dan in het thriller of erotiek gedeelte.
Tess Gerritsen vertelde onder andere over het boek:
- Het boek is opgedragen aan haar kleindochter.
- In de buurt waar Tess Gerritsen woont staan veel van het soort oude huizen waarin het verhaal zich afspeelt. Een huis in haar dorp stond model voor Brodie’s Watch.
- Het is niet een nieuwe weg die ze inslaat met een thriller met erotiek. Meer iets eenmaligs anders vanuit het idee dat mensen boeken als 50 tinten grijs goed kunnen waarderen.
- Ze geeft aan dat de erotiek in het boek maar een onderdeel is van het verhaal en erin gezet is met een doel. (iets wat ik tijdens het lezen goed uit het verhaal kon opmaken). De vraag die er onderligt en wat ze wilde uitwerken in het boek is hoe mensen omgaan met een schuldgevoel waarover ze met niemand kunnen praten. Ava doet dit met hulp van een geest (al dan niet echt).
- Met de keuze die Ava moet maken tussen een sexy geest of een nette man van vlees en bloed spiegelde ze de werkelijkheid waarin vrouwen vaak in conflict met zich zelf komen wanneer ze moeten kiezen voor de spannende ”Bad Guy“ en de betrouwbare, saaie “Good Guy“.
Achterflap
Ava Colette ontvlucht haar verleden in Boston en huurt Brodie’s Watch, een oud huis in een afgelegen kustdorpje in Maine. En ook al gaan er verhalen over de rondwarende geest van kapitein Brodie, ze voelt zich er onmiddellijk op haar gemak. Totdat ze vreemde geluiden begint te horen en de dorpelingen ontfutselt wat ze liever geheim houden voor buitenstaanders: dat iedere vrouw die het huis bewoond heeft er ook is komen te overlijden.
Is de geest van kapitein Brodie ervoor verantwoordelijk of is een moordenaar van vlees en bloed de schuldige? Het is hoe dan ook iemand die steeds dichter in de buurt van Ava komt.
Boekgegevens
Titel : | Schaduw van de nacht |
---|---|
Auteur : | Tess Gerritsen |
Uitgever : | The House of Books |
Verschenen : | Oktober 2019 |
ISBN : | 9789044355390 |
Connie Flipse
Connie is de trotse eigenaar van Connie's Blog. Samen met notarishonden Bobbie en Emma plaats ik hier al mijn creatieve nieuws en boekrecensies voor iedereen die hierin geïnteresseerd is.
Bekijk alle berichtenMisschien is dit ook iets voor jou
Prijswinnaar van de boeken Conflict en Na Melanie
door Connie Flipse 11 februari 2015
Toon reactiesReacties sluiten