Recensie: Cloud Inc. – Rob HartRecensie, 4,5 sterren

9789045217024

Cloud Inc. is een gigantisch technisch bedrijf annex warenhuis in Amerika dat bijna de gehele Amerikaanse economie heeft opgeslokt. In grote complexen die clouds genoemd worden wonen en werken duizenden mensen bij elkaar. Een leven buiten de cloud bestaat niet en de mensen moeten hard werken en zich onderwerpen aan de regels van het bedrijf. Toch willen veel mensen voor Cloud Inc. werken omdat het leven in Amerika na “Zwarte Vrijdag“ onmogelijk zwaar is geworden. Leven buiten de cloud complexen is een dagelijkse strijd om te overleven.
Wat er gebeurd is op ”Zwarte Vrijdag“ en hoe één bedrijf zoveel macht heeft gekregen wordt in de loop van het boek verteld.

In het boek lees je hoe wanhopig graag mensen een baan willen bemachtigen bij Cloud Inc. en wordt zo direct voelbaar hoe zwaar het leven is buiten de cloud complexen. Bij de nieuwe mensen die aangenomen worden maak je kennis met Paxton en Zinnia en door hun ogen zie je als lezer hoe ze het ervaren om bij dit gigantische bedrijf te werken. Waarbij je vanaf het begin al een onbehagelijk gevoel krijgt en dat tijdens het lezen steeds sterker wordt.

Paxton heeft uit nood gesolliciteerd omdat hij aan de grond zit en geen kant op kan. Maar hij voelt van binnen een diepe haat tegen het bedrijf omdat hij ze verantwoordelijk houdt voor de ondergang van zijn bedrijf.
Zinnia is een bedrijfsspion die door een onbekende opdrachtgever in dienst is genomen om de duistere geheimen van het bedrijf aan het licht te brengen. Paxton valt als een blok voor de aantrekkelijke Zinnia die zich dat aan laat leunen omdat ze hem misschien kan gebruiken voor haar plannen. Beide zijn ze van te voren niet enthousiast over het bedrijf en allebei lopen ze tegen machtsmisbruik, manipulatie, geheimen en stuitende praktijken aan. De manier waarop ze hiermee omgaan en in hoeverre ze de manipulatie kunnen weerstaan is verschillend en als lezer leeft je met beide mee. Ze trekken je echt helemaal in hun verhaal en weten sympathie op te roepen zelfs als ze zich niet aardig gedragen.

Dit is het begin van een verhaal waarin van alles gebeurt en die je als lezer meeneemt in een beklemmende nieuwe wereld. Een wereld met duistere geheimen, waar mensen slechts radertjes in het productieproces zijn. Het is een wereld die tegelijkertijd heel onwerkelijk / futuristisch en reëel aanvoelt. Het voelt tijdens het lezen als iets dat verre van onmogelijk is en dat maakt het extra intens.

Het verhaal wordt vanuit drie perspectieven verteld.
In de ik vorm vertelt Paxton wat hij meemaakt en beleeft. Het verhaal van Zinnia wordt in de derde persoon verteld. Deze lijnen kruisen elkaar en vullen elkaar aan. Zowel Zinnia als Paxton worden heel goed uitgewerkt en hebben veel diepgang. Het zijn boeiende personages om over te lezen. Zowel door karakters als door hoe ze omgaan met de gang van zaken in het cloud complex De gevoelens die ze voor elkaar hebben en de dilemma’s die daardoor verschijnen zijn ook subtiel en mooi uitgewerkt.

Daarnaast lees je het blog van de oprichter van Cloud Inc. en lees je de informatie die Paxton en Zinnia van het bedrijf krijgen. Hierdoor krijg je in de loop van het boek van alles te horen over hoe het bedrijf ontstaan is en waar het voor staat. En dat is behoorlijk creepy om te lezen omdat de oprichter van het bedrijf alleen denkt in termen van productiviteit en winst. Dit verpakt hij in mooie woorden en weet een beeld naar de buitenwereld te schetsen van een ideale omgeving voor mensen om in te wonen en te werken. Hij weet het het zo goed te brengen dat je als lezer bijna de neiging krijgt om met zijn redenatie mee te gaan.

Het verhaal wordt meeslepend geschreven en wist me van de start tot het einde te boeien.
Er lopen meerdere lijnen door elkaar maar die zijn zo kunstig verweven dat het leest als één verhaal.

 • Er zijn de persoonlijke verhalen van Paxton en Zinnia en hun gezamenlijke verhaal. Dit is pakkend, mooi, verdrietig en intens.
 • Zinnia heeft een missie en ze blijkt verdraait goed te zijn in haar werk. Dit ontwikkeld zich in de loop van het boek en wordt steeds spannender. Zeker wanneer er meer geheimen naar boven komen maar er ook nieuwe vragen opduiken.
 • Paxton raakt betrokken bij een groot onderzoek naar illegale zaken en dat zorgt voor actie, spanning, persoonlijke dillema’s
 • Binnen het bedrijf blijkt er ook het een en ander aan de gang te zijn.
 • En dan is er het cloud complex, een wereld op zich die volgens de folders een paradijs moet zijn maar in werkelijkheid een mensonterende, harteloze omgeving is vol duistere geheimen.

De auteur heeft al deze componenten meesterlijk verweven tot een meeslepend verhaal dat je na het lezen nog een tijdje bij blijft.

Boekgegevens

9789045217024

Titel :Cloud Inc.
Auteur :Rob Hart
Uitgever :Karakter Uitgevers B.V.
Verschenen :September 2019
ISBN :9789045217024
1 antwoord
 1. Annie
  Annie zegt:

  Het verhaal klopt niet.
  Hoe kan een bedrijf een miljoenenomzet halen, duizenden pakketjes per dag versturen als de VS, economisch gezien, totaal op zijn gat ligt?
  Waar halen de klanten het geld vandaan om die spullen te kopen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.