Gelezen: Verhalenbundel – RafelsGelezen

9789493157026

Rafels is een verhalenbundel met daarin vijfentwintig korte verhalen die ieder op hun eigen manier iets met rafels of ontrafelen te maken hebben.
Een aantal verhalen springen er voor mij echt uit in hoe ze de titel van de bundel in het verhaal hebben verwerkt. In Rafaël is dit heel mooi gedaan. Het is daarnaast ook een goed opgebouwd en mooi verhaal dat me als lezer zowel nieuwsgierig maakte als liet mee leven met wat er gebeurde. Bij het verhaal Gokwerk wordt op grappige wijze de hebzucht van een man afgestraft en heeft de auteur een geheel eigen draai aan de titel van de bundel gegeven. Dat vind ik erg leuk om te lezen wanneer het thema van de bundel steeds terugkomt. Niet overal was het even duidelijk maar zeker genoeg om de titel eer aan te doen.

De verhalen zijn heel divers in de manier van schrijven, de onderwerpen en de landen en tijden waarin de verhalen zich afspelen. Ook de personages zijn qua karakter, afkomst en wat ze meemaken heel verschillend. Een deel van de verhalen is in de ik vorm geschreven, andere verhalen in de derde persoon. Iedere keer was het dus weer afwachten waar het volgende verhaal me naar toe zou brengen en wat er zou gaan gebeuren. Iets wat ik erg kan waarderen in het lezen van een bundel met verhalen.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere: familie die van elkaar vervreemd is geraakt / geheimen die boven komen / loslaten van verdriet / hoe vreugde en verdriet hand in hand kunnen gaan / beschadigd vertrouwen / wat als je de laatste mens bent?

Titels van de verhalen zijn onder andere: Wolvenbotten / Mag ik wat vragen / Zakdoeken vol illusies / De waarheid ken je nooit / Marmer / Aan de randen begint het verval.

De personages zijn onder meer: een jonge vrouw die na 21 jaar haar moeder zoekt / een onwaarschijnlijke moordenares / een verliefde tiener die de concurrentie wil uitschakelen / iemand die zich in een ruimteschip bevind / jonge mensen die hun wereld uiteen zien vallen / een vrouw die erg op zichzelf is en met een buurkind geconfronteerd wordt / een leraar die de klas op aparte wijze een prachtige les leert / iemand die magie in stoffen kan verwerken / een vrouw die eindelijk de familienaam kan zuiveren / Een moordenaar met wie je medelijden krijgt.

Genoeg variatie dus om steeds weer een nieuw verhaal te willen lezen. Helaas was er ook erg veel verschil in wat ik van de verhalen vond. Een deel was ruim voldoende en heb ik met plezier gelezen al vond ik ze niet altijd even goed. Een aantal verhalen sprongen er heel positief uit en wisten me te verbazen, te ontroeren en / of helemaal het verhaal in te trekken.
Maar een deel van de verhalen vond ik echt niet de moeite, sommige omdat ik totaal niet snapte wat de auteur met het verhaal wilde vertellen. Anderen omdat het einde me totaal niet aansprak of voorspelbaar was. En hier en daar een verhaal dat me zowel wat schrijfstijl betreft als in het verhaal en in de opbouw totaal niet aansprak.

Het is dus voor mij moeilijk om een eenduidige mening over de bundel te geven omdat de verschillen in hoe ik de verhalen waardeer erg groot vindt.

Achterflap

Wat gebeurt er met een touw als het rafelt? Een rafel nodigt uit, smacht en wacht tot iemand er aan trekt. Zachtjes, behoedzaam of hardhandig, gewetenloos. Als het onopgeloste maar ontrafeld wordt.

Of je doet niets en laat de rafel onderhuids sudderen. Aan jou de keus!

Manon Slob | Raphaël
Het geluid van gierende banden. Hoe hij overeind krabbelde en de auto in de verte tussen stofwolken zag verdwijnen.

Mark de Groot | Tijd en Wereld
Mogelijk zal hij zo blijven staan, totdat de maan opkomt en hij door de nachtelijke kou naar binnen gedreven wordt.

Boekgegevens

9789493157026

Titel :Rafels
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :Mei 2019
ISBN :9789493157026

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.