Recensie: Het geheim van Leonardo Da Vinci – Francesco FiorettiRecensie, 3 sterren

9789022586020

Milaan 1495, Leonardo Da Vinci is bezig met een van zijn meesterwerken: de muurschildering Het laatste avondmaal. Tot zijn grote frustratie heeft hij veel te weinig gelegenheid om aan zijn schildering te werken. Zijn beschermheer de hertog van Milaan is verwikkeld in een heftige strijd om het hertogdom en Leonardo wordt ongewild meegesleept dit heftige en gevaarlijke gevecht.

Daarnaast zijn er nog een aantal verontrustende gebeurtenissen die hem belemmeren om te schilderen.
Zijn leerling (Salai) vind een afgehakte hand en niet veel later horen ze over een monnik die in een Franciscaner klooster vermoord is en de diefstal van uiterst waardevolle teksten. Door de komst van een vriend van Leonardo, de wiskundige Luca Pacioli, ontdekt Leonardo dat er verband bestaat tussen deze gebeurtenissen en raakt hij hierbij betrokken. Een portret van de wiskundige blijkt ook met deze gebeurtenissen verband te houden. Er zit een geheime code in het schilderij die de sleutel vormt voor vele geheimen die van belang zijn voor Italië en de Kerk van Rome.

De code lijkt niet te kraken en de politieke situatie in Italië wordt steeds grimmiger wat zullen hiervan de gevolgen zijn.

Het geheim van Leonardo Da Vinci is een historische roman gebaseerd op het leven van de bekende kunstenaar. Het bestrijkt meerdere jaren van het leven van Leonardo en brengt je als lezer naar de vele plaatsen waar hij geweest is in zijn leven. Het boek is een mix van waargebeurde feiten en verzonnen elementen. Wat ik hierbij jammer vind is dat de auteur in het boek geen historische verantwoording geeft over wat feiten zijn en waar hij zijn fantasie de vrije loop gegeven heeft. Zeker omdat het boek ontzettend veel informatie bevat en soms meer weg heeft van een vlot leesbaar studieboek dan van een roman.

Over ieder onderwerp wordt uitgebreid en lang uitleg gegeven zoals onder andere: de politieke situatie in Italië, de strijd om het hertogdom Milaan, hoe Leonardo zijn werk aanpakte, welke politieke spelletjes er gespeeld werden, over de geschiedenis van de kerk en Italië, en zelfs hoe kanonnen gemaakt werden of wat mensen dragen. Gelukkig vond ik het heel interessant maar echt heel gemakkelijk leest het niet. Zeker ook niet omdat er vele personages zowel fictief als historisch voorbij komen die ieder uitgebreid geïntroduceerd worden en vaak ingewikkelde familieverhoudingen hebben.
Pas wat verderop in het boek wanneer de personages wat vertrouwder worden en alle politieke intriges en ruzies wat duidelijker worden leest het boek prettiger. Wat dat betreft is het echt een boek voor mensen die zeer geïnteresseerd zijn in het leven van Leonardo Da Vinci en minder voor lezers die een vlot fictief verhaal met Leonardo da Vinci in de hoofdrol verwachten.

Naar aanleiding van de achterflap had ik ook meer een verhaal verwacht waarin het oplossen van de moord, en het verband met de diefstal van de geschriften en de afgehakte hand een belangrijke rol zouden spelen. Weliswaar met historische achtergronden en veel over Leonardo maar meer gericht op deze zaken. Het oplossen van deze raadsels loopt maar als een flinterdunne lijn door het boek en is als verhaal niet echt heel sterk of boeiend. Het is ook een gemis dat de persoon Leonardo da Vinci veel minder uitgewerkt wordt dan alle historische gebeurtenissen om hem heen. Wat hierbij ook niet helpt is dat het taalgebruik wat statig is en de onderlinge gesprekken vaak wat star en onpersoonlijk overkomen.
We krijg je als lezer via terugblikken veel te lezen over zijn verleden en hoe moeilijk het voor hem was om de status van gevierd kunstenaar / ontwerper te veroveren en te behouden.

De liefhebbers van wiskunde en puzzels kunnen hun hart ophalen in het boek. Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan het oplossen en ontcijferen van de code in het schilderij. Deze zijn met opzet apart gezet zodat lezers die zelf alles willen uitvogelen zo geen spoilers lezen.

Voor mij zit de kracht van het boek in de de manier waarop een uiterst roerige historische periode in met name Milaan in beeld gebracht wordt. En daarnaast in de passie van Leonardo en zijn onrust die in het boek goed naar voren komt. De veelzijdigheid en het perfectionisme die hem tot meesterwerken bracht maar hem ook belemmerde zijn beeldend en overtuigend neergezet. Als lezer zie je hoe hij met alles tegelijk bezig is, hoe hij honderd keer meer ideeën en inspiratie heeft dan hij tijd heeft. En lees je hoe hij zich steeds weer aan moet passen aan opdrachtgevers omdat hij nu eenmaal geld nodig heeft om te leven.

Voor mensen die net als ik geïnteresseerd in, en geïntrigeerd zijn door Leonardo Da Vinci is dit boek zeker de moeite.

Boekgegevens

9789022586020

Titel :Het geheim van Leonardo Da Vinci
Auteur :Francesco Fioretti
Uitgever :Boekerij
Verschenen :Mei 2019
ISBN :9789022586020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.