JMF-20170218-0122

Corine Hartman vertelt over haar nieuwste thriller Sluipend gifNieuws, Fotoverslag, Interview

Een paar dagen geleden verscheen de nieuwe thriller van Corine HartmanSluipend gif.
Vanwege het verschijnen van Sluipend gif organiseerde Uitgeverij De Bezige Bij een bloggerslunch in het kleine stadje Bronkhorst waarbij een aantal bloggers Corine Hartman vragen kon stellen. Ook vertelde Corine Hartman het een en ander over haar nieuwe boek en liet ze tijdens een wandeltocht door het stadje locaties uit het boek zien.

Sluipend gif is gesitueerd in Bronkhorst, de kleinste stad van Nederland. Corine Hartman liet zich inspireren door de zaak van Jacqueline Sauvage die meer dan 47 jaar werd mishandeld door haar man en hem toen vermoordde. Deze zaak is veel besproken in Frankrijk, President François Hollande verleende zelfs gratie. Die gratie werd daarop weer ingetrokken maar uiteindelijk is ze eind 2016 definitief vrijgesproken.

Jacqueline Sauvage komt uit een klein dorpje waar iedereen elkaar kent. Toch heeft niemand gezien (of willen zien) wat er met haar gebeurde. Voor het verhaal van Sluipend gif heeft Corine Hartman het perfecte kleine stadje gevonden om de sfeer van het dorpje in Frankrijk over te brengen. Haar hoofdpersoon in het boek heet net als de Franse vrouw die haar inspireerde ook Jacqueline.

JMF-20170218-0182

Stadsrechten voor Bronkhorst

Bronkhorst

Dit is wat er op de achterflap van het boek over Jacqueline te lezen valt:
Ach, overal is wel eens wat. Jacqueline houdt van haar echtgenoot, al intimideert en manipuleert hij haar steeds vaker. Het ligt vast ook aan haar, want voor de buitenwereld is hij altijd heel voorkomend. Charmant zelfs. Straks zal het weer beter gaan: de zorg voor haar manisch-depressieve moeder slokte veel tijd op en Gijs heeft zijn ontslag nog niet verwerkt. Ze moet geduld hebben. En eigenlijk hebben ze het toch goed samen?
Maar zo simpel is het niet. Integendeel. Met de daad van een Franse naamgenote in gedachten, ziet Jacqueline uiteindelijk nog maar één uitweg. Hij moet dood.

Hij moet dood
Zet een aantal thrillerlezers, een ervaren thrillerauteur en een redacteur bij elkaar die allemaal net een op ware feiten gebaseerde thriller gelezen hebben en je krijgt voor buitenstaanders een vreemd en opmerkelijk gesprek. Dat is wat er afgelopen zaterdag gebeurde in Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst.

Na een gezellige ontvangst en een kopje koffie (waar we na een lange reis echt aan toe waren) heette Marjolein Schurink (hoofdredacteur van uitgeverij Cargo) ons welkom en vertelde iets over de boeken van Corine Hartman en haar nieuwe boek. Daarna was er heel feestelijk champagne om het verschijnen van Sluipend gif te vieren.

JMF-20170218-0025

Herberg De Gouden Leeuw

JMF-20170218-0155Aangezien Sluipend gif gebaseerd is op een echte moordzaak en er op de achterflap duidelijk staat dat er iemand dood moet, kwam het gesprek al snel op moordzaken in boeken en in het echt. Hierbij werden ook methodes onder de loep gelegd die in verhalen of in real life gebruikt werden om vakkundig een ongestrafte moord te plegen. Dat is niet zo eenvoudig, bleek al snel toen de ervaren thrillerlezers en auteur daarover in gesprek gingen. Er waren geen andere gasten in aanwezig maar anders was ik toch heel benieuwd wat ze van ons gespreksthema “Hij moet dood” gevonden hadden.

JMF-20170218-0043Iedereen had het boek al gelezen dus er kon zonder gevaar voor spoilers volop over het verhaal gesproken worden. Het was leuk om bij elkaar de momenten van verwarring of emotie te herkennen die het verhaal van Jacqueline, haar man Gijs en hun dochter Hanna wist op te roepen. Deze drie personages weten een mooi en gecompliceerd familiedrama neer te zetten waarover het interessant was om er met elkaar over te praten.
Corine vertelde tussendoor het een of ander over Sluipend gif en de achtergronden. Dit heb ik bij elkaar gesprokkeld en staat in een apart stukje in dit blog / verslag.

JMF-20170218-0061

De woning van Gijs en Jacqueline

JMF-20170218-0077

De veerboot uit Sluipend gif

Stadswandeling Bronkhorst met Corine Hartman
Na een gezellige (en lekkere lunch) was het tijd om Bronkhorst te gaan verkennen en meer te horen over de locaties die in het boek gebruikt zijn. We hadden heerlijk droog weer met zelfs een zonnetje wat het natuurlijk extra leuk maakte.
Bronkhorst is een prachtig, sfeervol stadje. Jeroen heeft dan ook heel veel foto’s gemaakt. Waarvan ik er een aantal op mijn Facebookpagina zal zetten want het is erg leuk om te laten zien maar het zijn er teveel voor dit blog.

Gijs, de man van Jaqueline, werkt in het boek op het pontje en daar zijn we ook naartoe gelopen. Hier las Corine wat voor uit haar boek. Het is gefilmd dus zal eerdaags ongetwijfeld ergens op internet te vinden zijn.

Een winkelier vindt in Sluipend gif een dode rat, die daar opzettelijk door iemand neergelegd is. Dit idee kreeg Corinne toen ze in het stadje bij een winkel een dode rat zag liggen. Ook deze winkel hebben we bekeken, net als de woning waar Jacqueline en Gijs volgens Corine wonen in het boek.
Een gezellige en ook interessante wandeling waardoor de setting en omgeving van Sluipend gif nog meer voor me ging leven. Waarschijnlijk zie ik het nu heel anders voor me als ik het boek nog eens zou lezen.

Na de wandeling was er koffie en signeerde Corine de boeken.

JMF-20170218-0134

De winkel waar de dode rat gevonden was

Corine Hartman / Sluipend gif
Hier een korte samenvatting van allelei weetjes en feiten die ik tijdens deze middag te horen kreeg over Sluipend gif en Corine.

 • Er waren drie versies van het manuscript voor de definitieve versie een feit was
 • Corine is een aantal keren in Bronkhorst geweest “om de sfeer op te snuiven” zoals ze dat zelf zegt. Dat vindt ze toch net wat extra’s toevoegen aan het verhaal. Gijs is in het boek zijn baan kwijtgeraakt en werd door nood gedwongen om ergens te gaan werken waar hij het niet naar zijn zin heeft. Pas toen Corinne in Bronkhorst aan het rondkijken was kwam ze op het idee dat de nieuwe baan van Gijs (natuurlijk) pontbediende moest zijn.
 • De dochter van Jacqueline en Gijs woont in Frankrijk. Ook daar is Corine geweest. Wat er in het boek staat over de omgeving waar de dochter woont is gebaseerd op wat ze daar zag. Het huis waar Hanna woont bestaat echt. Corinne vertelde dat ze alles natuurlijk ook had kunnen verzinnen maar dat dit zo toch wel heel authentiek aanvoelt.
 • Corinne heeft thuis mappen en bestanden vol met berichten uit kranten, tijdschriften, opmerkingen en gebeurtenissen die haar triggeren en mogelijk ooit eens tot een verhaal kunnen leiden of inspiratie kunnen geven.
 • De personages in Sluipend gif zijn niet gebaseerd op bestaande personages, hoewel er wel vaak een mengeling van personen ontstaat die weer een geheel nieuw karakter oplevert.
 • De moeder van Jacqueline is manisch depressief en de impact daarvan heeft Corine op indringende wijze neergezet. Haar inspiratie haalde ze uit de documentaire “Moeders springen niet van flats” waarin een moeder die geen hulp kon krijgen voor euthanasie uiteindelijk van een flat sprong. Deze documentaire heeft veel indruk gemaakt op Corine, samen met het feit dat ze in de privé sfeer ook bekend is met manische depressief zijn was dit een inspiratie bron voor het boek.
 • Op de vraag of ze misschien ooit nog eens een roman gaat schrijven antwoordt Corine dat ze bang is dat er dan toch op pagina 20 al een dode gaat vallen. Anderzijds moet ook een roman conficten hebben zegt ze en daar zou ook een dode bij kunnen vallen.
 • Het moordwapen in het boek had ze vrij snel gevonden toen ze aan het zoeken was naar….
 • Sluipend gif is qua stijl weer een heel ander boek dan bijvoorbeeld haar Jessica Haider reeks. Hierin zocht ze heel erg de grenzen op in wat ze op gebied van geweld en sex kon schrijven. Toch is ze niet bang dat Jessica fans af zullen haken bij deze meer psychologische thriller waarin moeilijke onderwerpen besproken worden en de karakters diep uitgewerkt worden. Ze hoopt haar lezers te verrassen door steeds andere thrillers te schrijven. Tijdend het schrijven van een boek is ze niet bezig met wat lezers ervan zullen denken. Het is haar verhaal waar ze mee bezig is en het kan niet anders dan hoe zij het voor zich ziet.
 • Corine is nog niet bezig met een nieuw boek, al heeft ze wel al een aantal ideeën en borrelt er van alles al in haar hoofd.
 • Over een maand komt er bij Storytel exclusief een luisterserie die Corine geschreven heeft. Het wordt een verhaal in tien delen waarvan iedere week een nieuw deel verschijnt. Het boek wordt ingesproken door Birgit Schuurman. Er wordt nog een trailer gemaakt voor dit luisterboek waarvoor de eerste scène van het boek gebruikt wordt. Corine vertelde dat ook dit weer een totaal ander boek wordt en dat ze heel tevreden is over het plot van dit boek. In het luisterboek is er een nieuw onderzoeksteam, een drugszaak en een dood onder verdachte omstandigheden…

Uitgeverij Cargo en Corine Hartman, bedankt voor een uiterst gezellige middag!!!

JMF-20170218-0161

Gezellig met Corine nog even tijd gehad om 1 op 1 vragen te stellen

JMF-20170218-0032

Binnenkort komt op dit blog ook mijn recensie van Sluipend gif

JMF-20170218-0179

Na afloop zijn Jeroen en ik nog even naar de heuvel gegaan waar het Kasteel Bronkhorst gestaan heeft

3 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Dankjewel voor je verslag.
  Bronkhorst is inderdaad een prachtig stadje, leuk om er te wandelen en fotograferen. Een paar jaar geleden was ik daar en zal er zeker nog eens terug komen, maar dan samen met mijn man.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.