JMF-20170211-0181

Uitreiking Valentijnprijs 2017Nieuws, Fotoverslag

Zaterdag 11 februari werd in Utrecht De Valentijnprijs uitgereikt. Deze prijs is in het leven geroepen door het Valentijngenootschap en werd voor de derde keer uitgereikt. Voor het eerst was er dit jaar een schrijfwedstrijd georganiseerd waarvan de winnaar ook op deze dag bekend gemaakt werd.
Er was een feestelijk en gezellig festival georganiseerd rondom de prijsuitreikingen op een leuke sfeervolle locatie.

JMF-20170211-0014Het welkom was warm, het bestuur van het Valentijngenootschap was er om de bezoekers te verwelkomen en de koffie en thee stonden al klaar.

Bij binnenkomst viel direct de stapel met rode Goodybags op die iedereen die zich aangemeld had aan het einde van de dag mee naar huis kreeg. In mijn Goodybag zaten, naast een aantal kleine geschenken zoals een pen en bloemzaadjes, een boek en een grappige hartvormige mok. (Die staat nu bij de boeken in de boeken kast).

Maar er was meer dat opviel zoals de mini workshop van Jose Vriens waarin ze liet zien hoe je van papier erg mooie kralen kan maken voor bijvoorbeeld een armband of ketting. Op haar site HeyLeuk staat een filmpje waarin ze uitgebreid laat zien hoe het maken van papieren kralen in z’n werk gaat. Zeker de moeite waard om te kijken want het resultaat is verbluffend.

Ook waren er schrijfworkshops die gegeven werden door Gerda van Wageningen en Suzanne Peters en daar was veel belangstelling voor.

JMF-20170211-0023Er werd live muziek gepeeld, er waren wat kraampjes en natuurlijk boeken. Eén van de kraampjes had prachtige zelfgemaakte notietieboekjes en mooie sieraden. Ik kon de verleiding niet weerstaan en ging met een ketting en armband naar huis. Ook voor de lezers van mijn blog ging er iets mee naar huis, een gesigneerd boek dat eerdaags verloot gaat worden.
Uitgeverij Cupido had een flink aantal van hun boeken meegenomen en iedere bezoeker mocht een boek uitzoeken.

Jeroen, mijn man, was fotograaf deze dag en maakte naast foto’s van het festival ook portret foto’s voor een (geheel in stijl) doek met een hart erop. Ik ben gezellig met een boekenvriendin op de foto gegaan. Het was leuk om te zien hoeveel mensen samen met een vriendin, familielid of auteur op de foto gingen.

Het ontmoeten van boeken vrienden / kennissen en het in gesprek raken met onbekende boekliefhebbers is wel een van de dingen die het festival extra gezellig maakte. Ik heb leuke mensen ontmoet en gezellig over boeken met ze geklets. En ook met een aantal auteurs. Zo hoorde ik van Simone Foekens (genomineerd voor de Valentijnprijs) dat ze vanaf het moment dat er niet meer gestemd kon worden eigenlijk niet echt zenuwachtig meer was.

JMF-20170211-0204Om drie uur begon in een andere ruimte de uitreiking van de prijzen. In tegenstelling tot vorig jaar was de winnaar nog niet bekend en dat maakte het wat mij betreft toch net wat spannender en meer bijzonder. Wat mij betreft volgend jaar weer graag de winnaar bij de uitreiking bekend maken.

De genomineerden waren:

 • Bloeiend Vlas – Gerda van Wageningen
 • Schelpenwit – Simone Foekens
 • Verdwaald – José Vriens
 • Vier het leven – Elly Koster
 • Waar ben je? – Reina Crispijn

Jose Vriens heette iedereen van harte welkom. Ondertussen waren op een scherm de genomineerden en hun boeken te zien. Jose Vriens gaf hierna het wordt aan Marjan van den Berg die op een gezellige, vrolijke en ontspannen manier de presentatie van de Valentijnprijs op zich nam.

Marjan van den Berg toonde de prijs en prees de kunstenaar die dit ontworpen heeft. Ze noemde alle genomineerden en hun boeken. Tussendoor had ze zo nu en dan “ruzie” met haar microfoon en het snoer maar daar wist ze op een grappige, nuchtere manier mee om te gaan. Het is echt met plezier dat ik naar haar manier van introduceren en interviewen geluisterd heb.
Alle genomineerde auteurs werden kort door haar geïnterviewd over hun boek en de nominatie voor deze prijs. Ook werd er van ieder boek één of meer quotes uit het juryrapport voorgelezen en de genomineerde auteurs kregen een grote bos bloemen.
Daarna was het tijd voor de bekendmaking, maar voor het zover was vertelde Marjan van den Berg (juryvoorzitter) dat ieder boek door 3 verschillende juryleden gelezen is en dat op die manier de shortlist tot stand gekomen is.

JMF-20170211-0261De onthulling van de winnaar en de uitreiking van de prijs gebeurde door Eppo Van Nispen tot Sevenaer (directeur van het CPNB). Hij hield de spanning er nog even in door eerst nog het een en ander te vertellen, waarbij hij regelmatig de zaal aan het lachen kreeg. Maar uiteindelijk maakte hij toch de envelop open en maakte de winnaar bekend: SIMONE FOEKENS MET SCHELPENWIT.
Simone Foekens was blij verrast en kreeg de mooie prijs overhandigd.

Tussendoor was er twee keer zang en muziek van Anouk van der Kemp.

JMF-20170211-0271Voor de eerste keer was er dit jaar een schrijfwedstrijd waarvoor 60 heel verschillende verhalen ingezonden werden. Marjan van den Berg gaf hiervoor het woord aan Gerda van Wageningen, de jury voorzitter van de schrijfwedstrijd. Gerda van Wageningen stelde ook de andere juryleden voor en vertelde het een en ander over het jureren, o.a. dat ieder jurylid alle verhalen gelezen had en dat de jury de verhalen onder een pseudoniem gelezen had en dus niet wist wie het verhaal geschreven had.

JMF-20170211-0290De drie beste verhalen werden genoemd en de auteurs (waarvan er twee aanwezig waren) werden naar voren geroepen waarna de winnaar bekend werd gemaakt: TAMARA HAAGMANS.
Ze was zo verbijsterd dat ze gewonnen had dat ze even geen woord uit kon brengen.

Na het overhandigen van de prijs was het programma tot een einde gekomen en was het tijd voor felicitaties en nog wat napraten.

Een sfeervolle geslaagde middag waar ik met plezier op terug kijk.

3 antwoorden
 1. Elly
  Elly zegt:

  Een leuk verslag van een leuke dag en een welverdiende prijs.
  Een extra stimulans om het winnende boek te gaan lezen.
  Connie bedankt voor het meekijken(meelezen).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.