9789045320441

Recensie: Er zit een tijger in de tuin – Lizzy StewartRecensie, 4 sterren

Er zit een tijger in de tuin van Lizzy Stewart is een prachtig prentenboek voor peuters / kleuters.
Het gaat over Nora die bij haar oma op bezoek is en zich ontzettend verveeld (ondanks dat de hele vloer bezaaid ligt met speelgoed). Ze heeft echt niets te doen en ook haar giraf Raf verveelt zich. Haar oma stelt voor om in de tuin te gaan spelen en op zoek te gaan naar de tijger die daar ergens zit.
Nora vindt het maar een raar voorstel EEN TIJGER? Er zit geen tijger in de tuin, ik ben te oud voor gekke spelletjes! En haar oma maakt het nog gekker door te zeggen dat er libellen in de tuin zitten zo groot als vogels, platen die je op kunnen eten en een chagrijnige ijsbeer.
Nora gelooft er niets van en loopt samen met Raf mopperend de tuin in en weet zeker dat er in de tuin geen tijger zit.
Zelfs als ze libellen ziet zo groot als vogels, gevaarlijke planten en een ijsbeer houdt ze stug vol dat er ABSOLUUT geen tijger in de tuin kan zitten.
TOCH?

 

Fantasierijk verhaal met prachtige illustraties.

 

Dit boek biedt de jonge “lezers” veel luister- en kijkplezier wat al begint met de mooie cover. Deze laat Nora en de tijger zien zodat ze aan het begin van het verhaal al weten dat de eigenwijze Nora echt wel een tijger gaat vinden. Ook leuk is dat de cover reliëf heeft zodat ook met voelen het verhaal versterkt wordt.

JMF-20161102_0002De pagina’s zijn van stevig papier zodat de kinderen ook zelf makkelijk de pagina’s om kunnen slaan zonder dat ze snel beschadigen.

Er staat steeds kleine stukjes tekst waardoor de aandacht makkelijk vastgehouden kan worden. De afbeeldingen en tekst passen precies bij elkaar en vertellen samen een spannend maar ook herkenbaar verhaal. Want ieder kind verveelt zich toch wel eens, of denkt dat een volwassene er weinig van snapt.
Wat ook goed bij de leeftijd past is de herhaling in het boek. Nora gelooft NIET dat er een tijger in de tuin zit. Dus als ze reuze libellen ziet gelooft ze nog steeds niet in gevaarlijke planten, een ijsbeer en zeker niet in een tijger.

Ze wordt steeds vrolijker en dat is op de illustraties goed te zien en wanneer haar giraf bijna verslonden wordt door planten wil ze best toegeven dat oma een beetje gelijk heeft:

GOED DAN.
Dus er ZIJN libellen zo groot als vogels, en die bosjes wilden jou zeker weten opeten,
MAAR ik zie geen enkele ijsbeer en er is nergens een teken van deze absurde tijger.

JMF-20161102_0001Deze herhaling past goed bij peuters en kleuters en ze kunnen genieten van de voorpret dat Nora natuurlijk wel nog een ijsbeer en een tijger gaat ontmoeten.
Voordat ze de tijger gaat ontmoeten zijn er nog een aantal grappige illustraties waarbij ze stellig beweert dat er geen tijger is. Maar op de illustratie is voor de kleine lezer steeds al een klein stukje van de tijger te zien. Maar Nora ziet het niet en begint weer een beetje te mopperen.

 

En dan staat ze oog in oog met de tijger. Heel groot ook uitgebeeldt in de illustratie zie je een tijgerhoofd en het hoofd van Nora. Nu gaat ze twijfelen en wil weten of de tijger echt is, waarop de tijger tot haar verbazing wil weten of zijzelf wel echt is. Hier moet Nora even over nadenken, waarop ze besluit dat ze het niet weet en dat het eigenlijk ook niet uitmaakt of het echt is.
Samen met de echte (of fantasie tijger) heeft ze een leuke tijd waarover ze later enthousiast aan oma vertelt. De fantasie van kinderen wordt op deze wijze op een leuke wijze gestimuleerd. En Nora heeft de smaak te pakken, kijk maar eens wat ze bij oma in de badkuip vindt…

Boekgegevens

9789045320441

Titel :Er zit een tijger in de tuin
Auteur :Lizzy Stewart
Uitgever :BBNC Uitgevers
Verschenen :Augustus 2016
ISBN :9789045320441

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789045320441′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.