9789076174815

Recensie: Knekelstad – Jean-Luc Fromentall en JoëlleRecensie, 3 sterren

Knekelstad is een jeugdboek voor kinderen (6 tot 12 jaar) die wel van een beetje spanning en griezelen houden.
Het boek speelt zich af in Knekelstad waar alleen maar skeletten wonen die net als ons leven. Ze fietsen, maaien het gras, gaan wat drinken of hangen de was buiten.
Heel gewoon eigenlijk, tot er een knekelspook verschijnt in de stad waar de skeletten doodsbang voor zijn. Er ontstaat paniek in de stad wanneer het spook botten gaat stelen.
Er is een detective (ook een skelet natuurlijk) met een pet, pijp en vergrootglas die op onderzoek uitgaat. Zijn naam Sherbot Holmes.

Het is lastig voor Sherbot Holmes om het spook te vinden want iedereen omschrijft het anders.
Zo zegt de aangeslagen vrouw van wie haar spaak been gestolen is het: O, het was afgrijselijk! Tanden als scheermessen en een angstwekkend lijf dat klepperde in de wind. Maar slager Ribstra (die zijn kuitbeen) kwijt is noemt het een BEHAARD MONSTER,
Met hulp van rekenmachientje en kennis van het menselijk lichaam lost Sherbot Holmes de zaak uiteindelijk op.

JMF-20161025_0001Knekelstad is een groot boek met harde cover en met stevige pagina’s. Er zit een papieren omslag om het boek met aan de binnenkant een skeletposter zodat kinderen zelf kunnen zien waar alle gestolen botjes horen te zitten. Erg leuk en interessant.
De pagina’s zijn wisselend zwart, blauw en oranje met teksten in wit en die niet keurig onder elkaar staan maar over de pagina’s verdeeld. Wat goed past bij de illustraties die vaak over beide pagina’s doorlopen.

JMF-20161025_0002De illustraties zijn in de kleuren wit, oranje, zwart en blauw, wat niet alleen zorgt voor een apart spookachtig tintje maar ook de witte skeletten goed uit laat komen. De skeletten op zich zijn niet angstaanjagend of eng, maar waaneer ze bedreigd en aangevallen worden door het spook wel. Er is een plaat waar bij een honkbalwedstrijd vele slachtoffers vallen en de pagina bezaaid ligt met botten. Ideaal voor een beetje griezelen.
Een aantal van de illustraties zijn wat mij betreft wat te druk en rommelig of toch net niet mijn smaak omdat het toch een beetje luguber is.

Het boek is grotendeels op rijm maar dat komt niet helemaal tot z’n recht en komt wat gekunsteld over. Er wordt goed “gespeeld” met layout en lettergrootte om het verhaal op de juiste momenten te versterken.
Op de eerste pagina staat; KNEKELSTAD, 1275 botten, 270.000 zielen. Hierna val je direct in het verhaal zonder introductie van de stad of de skeletten die er wonen. Het knekelspook duikt op, steelt botten en zaait onrust. Ook de speurder wordt niet voorgesteld en dat helpt niet om in het verhaal te komen van zijn zoektocht naar de dader. De naam is grappig gekozen maar is waarschijnlijk meer bedoeld voor de volwassenen die voorlezen als voor de jeugdige lezer. Net als de verwijzing naar het kleine café aan de haven. Een gemiste kans want er zijn genoeg verwijzingen naar liedjes of personen te vinden die de jonge lezer wel kent en dus ook meer impact kunnen hebben.
Het taalgebruik is in stijl van de Knekelstad. Op zich leuk gedaan maar er wordt wel erg ver in door gegaan.

Woord en beeld vullen elkaar prima aan en vertellen een griezelig detective verhaal waarbij Sherbot Holmes de gestolen botten moet terug vinden, uit moet zoeken hoe de dader er nu eigenlijk uitziet. En wie de dader is en waarom die de botten gestolen waren…
Een leuk concept maar taalgebruik, opbouw en illustraties weten geen overdonderende indruk te maken.

Boekgegevens

9789076174815

Titel :Knekelstad
Auteur :Jean-Luc Fromental en Joëlle Jolivet
Uitgever :De Harmonie
Verschenen :september 2016
ISBN :9789076174815

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789076174815′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.