9789402601213

Recensie: Bus van Geluk – Laurens NutbeyRecensie, 4 sterren

Bus van geluk van Laurens Nutbey bevat tien korte verhalen die op de cover “Tien snacks voor de kortlezer” worden genoemd. Een passende omschrijving daar de verhalen kort en krachtig zijn en zoals het hoort bij een snack een prettig gevoel achterlaten.

De tien verhalen zijn heel verschillend en bieden ieder een goed opgebouwd verhaal, waarin personages gaan leven en er naar een plot toegewerkt wordt. Het zijn complete verhalen met een eigen stijl die vlot en prettig lezen. Vaak blijft na het lezen de inhoud van het verhaal nog even door je hoofd spoken. Dit kan zijn doordat je als lezer leedvermaak hebt of iets van meelijden voelt met een personage. Maar het komt ook voor dat het einde heel open is en je je afvraagt of dit nog wel goed af kan lopen. Doemscenario’s spelen door je hoofd bij het einde van een aantal verhalen maar het kan natuurlijk (heel misschien) ook anders gaan. En dat maakt het lezen van deze verhalen nu juist zo leuk.

Hoe verschillend de verhalen ook zijn er is een duidelijk kenmerk dat in ieder verhaal terug komt. Niets is in deze leessnacks wat het lijkt en vreemde of bizarre wendingen komen voor in alle tien de verhalen. Als lezer heb je dat al snel door zodat je de nieuwe verhalen die je gaat lezen al “argwanend” bekijkt en al op zoek gaat naar addertjes onder het gras. Het gebeurt dan ook regelmatig dat je tijdens het lezen al door begint te krijgen waar dit verhaal naar toe zou kunnen gaan. In dit geval stoort de voorspelbaarheid niet maar is het een deel van het leesplezier, het geeft al voorpret over wat er waarschijnlijk gaat komen. En omdat je nooit zeker weet of je het helemaal goed hebt blijft het leuk om door te lezen en te kijken waar het verhaal naar toe gaat.

Het zijn verhalen die zorgen voor een lach op je gezicht en waarbij je jezelf betrapt op leedvermaak. Want een aantal personages verdient toch min of meer wat hem of haar overkomt.
Er gebeurt van alles in de verhalen. Er is onder andere sprake van een weddenschap, moord, overspel, absurde vakantieperikelen, en listig bedrog. Met humor, zo nu en dan cynisme, en een vlotte pen worden personages tot leven gebracht en verhalen verteld die je tijdens het lezen moeiteloos voor je kunt zien.

Een enkel verhaal is wat minder sterk in opbouw en maakt minder indruk. Daar tegenover staat dat er ook een verhaal voor mij helemaal uit sprong. Zodat over het algemeen gezegd kan worden dat het verhalen zijn die zeker de moeite waard zijn.

Nog iets over de verhalen:

  • Orasche-affaire is mijn favoriet. Het heeft van alles in zich, chantage, overspel, bedrog en geweldige wendingen. Een top verhaal.
  • Ferrytale wordt heel goed opgebouwd en heeft een geweldige en geloofwaardige twist
  • Vakantieperikelen heeft humor, is bizar en wat hard
  • Bus van geluk heeft te maken met de brievenbus op de cover. Voorspelbaar maar heel grappig.
  • Een verhaal over een enorme krab valt wat tegen
  • De titel Euk klinkt wat vreemd maar is heel logisch wanneer je het verhaal leest
  • Lees in 1 van de verhalen over de topbaan die de hoofdpersoon aangeboden krijgt en laat je verassen hoe dat afloopt
  • Moord is niet goed te praten maar de manier waarop daders ermee wegkomen in twee van de verhalen kun je toch wel geniaal noemen
  • Anders dan creepy kan ik het open einde van 1 van de verhalen niet noemen

Boekgegevens

9789402601213

Titel :Bus van Geluk
Auteur :Laurens Nutbey
Uitgever :Aerial
Verschenen :maart 2016
ISBN :9789402601213

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789402601213′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.