167Views 3Reacties
Blogtour: Interview met Jasper Polane
Voor de blogtour van Wolvinnen van Otrostaadt heb ik auteur Jasper Polane geïnterviewd over het boek en zijn schrijfroutines.
Wolvinnen van Otrostaadt is het derde boek in de serie van De Onzichtbare Maalstroom.
Ik heb Jasper Polane gevraagd om als introductie op het interview iets te vertellen over zichzelf en de serie van De Onzichtbare Maalstroom.
Mijn naam is Jasper Polane en ik ben schrijver en uitgever bij Quasis. Ik schreef vijftien jaar tekenfilmseries voor televisie en ik heb een aantal kinderboekjes geschreven die op die tekenfilms waren gebaseerd.
Bijna acht jaar geleden besloot ik te proberen om iets voor volwassenen te schrijven. Dit resulteerde in 2014 in mijn fantasydebuut Lege steden. Het vervolg Vorstin van de Kou verscheen in 2015 en Wolvinnen van Otrostaadt is krap twee weken geleden verschenen. Tot nu lukt het me dus aardig elk jaar een boek af te leveren.
Wolvinnen van Otrostaadt is het derde deel van de serie De Onzichtbare Maalstroom. De Maalstroom-boeken zijn spannende fantasythrillers, waarin de hoofdpersonen tussen verschillende werelden reizen en daar allerlei monsterlijke bedreigingen ontdekken.
Voor het interview zijn Jeroen en ik bij Jasper thuis langs geweest waar we hem als het ware het hemd van het lijf gevraagd hebben.
Vragen over schrijven en alles wat daarbij komt kijken
Je bent naast schrijver / regisseur en scenarist ook zelf hoofd van een uitgeverij. Kun je daar iets meer over vertellen? Wat zijn de voordelen en/of de valkuilen wanneer je zelf uitgever en auteur bent?
Uitgeverij Quasis is in eerste instantie opgericht om Lege Steden (deel 1 van de serie) uit te geven. Nu gaat de uitgeverij ook boeken van anderen uitgeven en geeft al iedere maand een kort verhaal uit in de Splinters-reeks, een serie boekjes met korte verhalen van verschillende auteurs, in de genres fantasy, sciencefiction, horror en Young Adult.
Een valkuil kan zijn dat je een boek te snel wil uitgeven en dat het dan nog niet goed genoeg is.
Voordelen zijn onder andere dat je zelf de titel, vormgeving en titel van je boek kunt bepalen. De covers heb ik zelf vorm kunnen geven en dat is erg fijn. De basis voor de covers zijn bestaande foto’s van kunstenaars die daarna bewerkt zijn.
Lege steden was je eerste boek voor volwassenen. Waarom voor volwassenen (na de kinderserie Dip en Dap)?. En is het bij het schrijven een voor- of een nadeel dat je ook films maakt?
In mijn volwassenen boeken kan ik dingen vertellen die ik in Dip en Dap niet kwijt kon.
Bij het eerste deel “Lege Steden” is het te merken dat ik ook scriptschrijver ben, het is heel direct beschreven.
Lees je zelf veel? En welke genres lees je? Welke auteur in het heden of verleden zou je graag ontmoeten?
Lezen doe ik niet zoveel, er is te weinig tijd. Ik lees voornamelijk fantasy, science fiction en horror. Als ik iemand zou willen ontmoeten dan is dat J.R.R. Tolkien.
Een aantal auteurs waarvan ik de boeken graag lees zijn o.a. China Miéville, Peter Schaap, Stephen King en Steph Swainston.
Het beste fantasyboek (beter nog dan In de ban van de ring) is voor mij Aardzee van Ursula Le Guin (een boek dat nu ook op mijn verlanglijst staat).
Vind je dat er in Nederland genoeg aandacht / waardering is voor het fantastische genre?
Nee.
Er ligt bijvoorbeeld in de boekhandels in verhouding erg weinig fantasy en sciencefiction en vaak maar van één uitgever. En het is toch vreemd dat een fantasyboek als Hex van Thomas Olde Heuvelt, dat zo succesvol is in het buitenland, nergens op tv aandacht kreeg???
Wat zijn / is de vreemdste, leukste of liefste reactie die je op je boeken hebt gehad?
Het was heel leuk dat ik al snel fans had en dat iemand me noemde op Facebook als favoriete auteur. Op Elfia kwam iemand een keer deel 1 kopen en vertelde dat het in de boekenkast naast Stephen King kwam te staan.
Schrijf je of werk je op de computer?
Wanneer ik met de hand aantekeningen maak, kan ik vaak niet meer lezen wat er staat. Ik werk op de laptop. Vaak op de bank met de laptop op schoot of aan de huiskamer tafel.
Moet je veel schrappen van wat je schrijft en doe je dat tussendoor of pas als de eerste versie af is? Vind je het moeilijk als een redacteur met een stofkam door je boek gaat?
Pas wanneer het boek helemaal af is en meestal valt het erg mee. Voor deel 1 en 2 is er weinig geschrapt. Wel het een en ander herschreven. Bij het derde deel zijn 15.000 woorden geschrapt en zelfs een hele verhaallijn.
Nee, ik vind het niet moeilijk als er kritisch naar mijn boek gekeken wordt, mijn tekst wordt er alleen maar beter door. Zowel van opmerkingen van redactie als van de proeflezers.
Vragen over de serie van “De Onzichtbare Maalstroom”
Onder welk genre zou jij de serie plaatsen?
Fantasy / thriller
Ben je al bezig met deel 4?
Dat niet maar er zijn wel zeven hoofdstukken uit deel 3 verplaatst naar het volgende deel. Hoewel het afwachten is hoeveel daarvan overblijft.
Was je vanaf het begin van plan om een serie te gaan schrijven?
Lege steden is geschreven als een losstaand boek met een open einde en met de mogelijkheid van een vervolg. Het was echt een experiment waarbij ik geschreven heb wat ik zelf graag zou willen lezen.
Wat was je eerste idee of uitgangspunt voor het boek, want er gebeurt heel veel in de boeken en er speelt van alles?
Het eerste idee was dat van de inquisitie en gedachtelezers in een koude oorlog situatie tussen verschillende werelden. De inquisitie is gebaseerd op de KGB die de bevolking controleerde en onderdrukte. Het is ook een metafoor voor de privacy schending die we tegenwoordig steeds meer mee maken.
Daarna kwamen de twee werelden de éne ouderwets en religieus, de andere moderner en vrijer.
En zo kwamen er steeds meer ideeën bij. Deels plan je dat van te voren en deels ontwikkelt zich dat tijdens het schrijven.
Wat is je favoriete personage?
Heike, omdat ze nieuwsgierig is en ze in haar wereld vooruitstrevend is. Ze streeft echt een doel na en vanuit haar personage gebeurt er van alles.
Hoewel ik ook heel nieuwsgierig ben naar Odette. Die verraste me echt in het derde boek en dat was anders dan ik had verwacht. In deel vier komt hier nog meer over.
Heb je alles voor het schrijven al helemaal vast staan en uitgewerkt?
Het begon met Lege steden en is omgebouwd naar een serie. Deel 2 t/m 4 zijn van te voren bedacht, soms heel schetsmatig. Het einde van deel 4 ligt sinds kort vast toen ik een idee kreeg voor de laatste scène.
Nog wat leuke weetjes
- Jasper Polane wil meer uitdagen en anders zijn met zijn fantasy
- Het eerste boek geeft de lezer toegang tot de verschillende werelden. In deel 2 wordt er veel geïntroduceerd. Over deel 3 is lastig meer te zeggen zonder spoilers weg te geven. In deel 4 wordt er meer verteld over De onzichtbare maalstroom.
- Een klein beetje nerveus over de reacties op deel 3 is Jasper wel.
- De boeken worden per hoofdstuk geschreven.
- Het plot staat voor het schrijven ongeveer vast maar de personages doen tijdens het schrijven waar ze zelf zin in hebben.
- Er is op meerdere gebieden onderzoek gedaan voor de boeken. Zoals over Quantum mechanica en de Victoriaanse tijd. En er is veel nagedacht en uitgewerkt over o.a. het gedachtenlezen en het idee dat de wereld bestaat uit wat we waarnemen en in ons hoofd vormen. En dat de wereld er dus voor iedereen anders uit ziet.
- Lege Steden is bewust klein begonnen en er wordt steeds, zodra er bij de lezer iets bekend is, weer wat nieuws geïntroduceerd. Stap voor stap leer je zo deze werelden kennen
- Edison is losjes gebaseerd op James Bond en Heike is een Germaanse naam.
Jasper, bedankt voor het uitgebreide interview.
Connie Flipse
Connie is de trotse eigenaar van Connie's Blog. Samen met notarishonden Bobbie en Emma plaats ik hier al mijn creatieve nieuws en boekrecensies voor iedereen die hierin geïnteresseerd is.
Bekijk alle berichtenMisschien is dit ook iets voor jou
Blogtour Ademhalen: Interview met Lucy Clarke
door Connie Flipse 11 september 2014
Toon reactiesReacties sluiten
3 Opmerkingen
door Charlotte Veltman
Prachtig interview en nu snap ik ook meer van de cover.
door anna
Erg leuk interview
door Nadine Kuiper
Heel gaaf interview. Leuk om te lezen!