Maestra

Recensie: Maestra – L.S. HiltonRecensie, 1,5 sterren

Judith Rashleigh werkt als assistent bij British Pictures (een gerenommeerd veilinghuis) in Londen. Ze is getalenteerd en heeft een goede opleiding en zou graag carrière maken op haar werk. Maar ze wordt ondergewaardeerd en wordt gezien als een handig manusje van alles dat zonder klagen de saaie klussen van haar baas moet doen. Bovendien betaald het ook nog eens slecht. Daarom gaat ze in de avonduren in een chique club werken als hostess. Een baan die niet alleen goed betaald maar die haar ook prima bevalt. Hier wordt ze gewaardeerd en heeft ze macht over de mannen die naar de club komen.

Wanneer ze op haar werk een vervalsing ontdekt hoopt ze waardering voor haar expertise te krijgen, maar in plaats daarvan wordt ze ontslagen.
Ze gaat niet bij de pakken neerzitten maar vertrekt met een rijke en welwillende suikeroom uit de club naar de Franse Rivièra. Judith geniet met volle teugen van het luxe en rijke leven dat de klant haar biedt. Daar tussen de rich and famous komt ze meer te weten over haar ontslag en de fraudezaak. De beslissingen die ze dan neemt zet haar op een pad waar geen terugkeer meer mogelijk is.

Maestra werd in Nederland op 22 april groots gepresenteerd in museum de Hermitage in Amsterdam. Het boek is een eerste deel van een trilogie en verschijnt in meer dan 35 landen. De filmrechten zijn verkocht aan Columbia Pictures. Het boek is wereldwijd een groot succes en als lezer was ik dan ook heel benieuwd naar deze thriller.
Op de boekpresentatie waren er al fragmenten voorgelezen uit Maestra en dan met name de seksueel getinte passages uit het boek. Hoewel de term seksueel getint hier een understatement is: de sex wordt expliciet en zonder gène beschreven.
Wat dat betreft wist ik voor het lezen wat me te wachten stond. Het is beslist te veel en te grof wat mij betreft, hoewel het wel bij het karakter van Judith past. Het is een jonge vrouw die volop van de geneugten van sex geniet en er ook niet mee zit om sex in te zetten om te krijgen wat ze wil hebben. Niet aan mij besteed maar dat kan natuurlijk per persoon verschillen.

Wat betreft het verhaal en het thrillergehalte van het boek kan ik me moeilijk voorstellen dat lezers enthousiast kunnen zijn over Maestra. Het is een teleurstellende leeservaring die geen greintje belangstelling voor de andere delen oproept.
De start is veelbelovend. Judith vertelt in de ik vorm over haar privé leven en over haar werk. Hierbij blikt ze zo nu en dan terug of stelt vragen als “Waarom ging ik die dag met Leanne mee…?”. Het leest redelijk vlot en geeft een beeld van Judith als vrouw met ambities die niet uitkomen, een erotische bijbaan en iemand die sex in alle soorten als iets heel natuurlijks ziet. Soms is ze hierbij wat lang van stof maar het weet wel de aandacht vast te houden.
Wanneer ze op onderzoek gaat naar de vervalsing lijkt er een spannend verhaal in de kunstwereld te ontstaan. Maar na haar ontslag wordt het verhaal steeds losser en lijkt er weinig opbouw en structuur meer in te zitten.

Het verhaal loopt traag en blijft wat hangen in een rijk leven bij een gulle beschermer. Tot er iets gebeurt waardoor ze keuzes moet maken en daarna zakt het boek steeds meer af. De eerste beslissing is, hoewel niet netjes, nog wel invoelbaar als lezer. Maar daarna lijken acties, reacties en beslissingen vaak uit de lucht te komen vallen en ook heel extreem en onwaarschijnlijk te zijn.
Judith ontwikkelt zich ook verder niet, laat weinig van zichzelf zien en weet bij de lezer niets op te roepen. Zowel negatief als positief raakt ze niet en weet niet te boeien of te overtuigen.
De stap die ze neemt wanneer ze ontdekt dat er een smerig spelletje gespeeld is wat betreft haar ontslag is te groot en niet goed opgebouwd.

Het verhaal wordt nu steeds harder, bloederiger en gruwelijker zonder dat je als lezer de motieven echt kan begrijpen. Dit is het punt waar ik als lezer definitief afhaakte en de interesse kwijt was.

Het boek heb ik uit gelezen, het kan altijd nog verrassend uit de hoek komen of een wending nemen die de aandacht weer vast houdt. Helaas was dit niet het geval en ik kan niet anders stellen dan dat ik dit boek absoluut niet de moeite vindt.

Boekgegevens

Maestra

Titel :Maestra
Auteur :L.S. Hilton
Uitgever :The House of Books
Verschenen :april 2016
ISBN :9789044348989

4 antwoorden
 1. Peggy
  Peggy zegt:

  Ik heb hem gelezen en voelde me niet happy. Grof en gruwelijk. Omdat ik ook jet type ben dat een boek eens begonnen, ook uitlees, heb ik me met momenten er moeten doormurwen. Ik ben het volledig eens dat het verhaal niet boeit. Inderdaad wel in het begin maar achteraf vraag je je af wanneer de spannende momenten komen en dan blijkt dat ze weer eens iemand vermoord of weer wat groffe sex heeft. Neen voor mij was het geen aangenaam boek. Geef mij maar ‘Het meisje in de trein’

  Beantwoorden
 2. Thea
  Thea zegt:

  Het leek me een leuk boek maar jij en vele anderen zijn er echt niet positief over, reden genoeg om dit boek lekker over te slaan en boeken te kiezen die meer beloven.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.