Het Isolement

Recensie: Het Isolement – Chantal van MierloRecensie, 3,5 sterren

Coco woont in Amsterdam waar ze tijdelijk een leuke woning kan huren. Ze gaat graag met haar vriendin Kim stappen en de bloemetjes buiten zetten. Op het eerste gezicht is ze een zorgeloos feestbeest, maar schijn bedriegt. Coco heeft veel te verduren gehad door de dood van haar moeder en de zorg voor haar gehandicapte broertje. Het uitgaan is haar manier om even aan de zorgen te ontsnappen. Helaas wordt ze op één van deze avonden opgemerkt door Razvan die totaal van haar onder de indruk raakt. De knappe Razvan is in de ban van Coco zoals hij nog nooit eerder in de ban van een vrouw was. Al snel kan hij alleen nog maar aan Coco denken en hij raakt helemaal geobsedeerd door haar.

Razvan is een internetcrimineel die geld steelt door fishing en hacken, het is voor hem dan ook een koud kunstje om de computer van Coco te hacken. En vanaf dat moment is Coco zonder dat ze het weet overgeleverd aan zijn grillen. Hij wil haar breken door haar te isoleren van geld, vrienden, hulp, warmte en begrip zodat ze naar hem komt voor hulp. Razvan is er van overtuigd dat ze dan voor hem zal vallen en ze samen een toekomst hebben.
Coco gaat door een hel en dreigt haar grip op het leven te verliezen en is heel blij met de enige vriend die ze nog heeft. Maar is die wel te vertrouwen?

Coco en Razvan
Het verhaal wordt om en om vanuit Coco en Razvan verteld. In het eerste deel wordt er veel informatie over beide personages gegeven het blijft hierdoor wat afstandelijk waardoor Coco en Razvan niet levensecht overkomen. Dat deze informatie later wel van belang is en ook meer diepgang geeft heb je als lezer in de start nog niet door. Dan valt vooral op dat het verhaal en het leren kennen van de belangrijkste personages wat langzaam op gang komt.
Uiteindelijk weten Coco en Razvan indruk te maken en zelf te raken, maar wat mij betreft was dat aan de late kant.

Coco blijkt veel meegemaakt te hebben en heeft daar een behoorlijke klap van gekregen. Hoe dat haar leven en manier van doen beïnvloed wordt erg goed neergezet. Ze weet als persoon steeds meer te overtuigen tot je uiteindelijk intens met haar meeleeft en daardoor de spanning in het boek echt gaat voelen. Haar trauma’s, haar liefde voor haar broertje en de ellende die ze moet doorstaan weten uiteindelijk te raken. Het is erg eng wat haar allemaal overkomt zonder dat ze ergens schuld aan heeft, zonder dat ze weet wie het haar aandoet of waarom.

Razvan heeft ook een geheel eigen verhaal dat in het boek steeds meer naar voren komt. Hij is geadopteerd maar heeft zich (door wat hij meegemaakt heeft in het weeshuis) nooit kunnen hechten aan zijn adoptie ouders. Hij komt naar voren als een getraumatiseerd en verknipt persoon, iemand die je eng en creepy vindt. En toch weet het jongetje dat hij eens was, eenzaam en vol wrok je meelijden op te roepen. Het is verbijstering wekkend reëel hoe hij tegelijkertijd Coco kan terroriseren en gelooft in een gelukkige toekomst samen. In zijn ogen gaat dat prima samen en dat maakt hem levensgevaarlijk.

Sterk tweede deel
De stalking en de verdere gebeurtenissen zijn een verhaal dat langzaam op gang komt maar daarna in een stroomversnelling komt en steeds intenser wordt om te lezen. Coco blijft bagatelliseren wat haar overkomt en heeft geen idee van de verstrekkende plannen van Razvan. Op het moment dat ze dat wel beseft weet ze niet meer wie ze kan vertrouwen en stort haar wereld in. Alleen en zonder familie om op terug te vallen, vrienden en financiële zekerheid zijn haar ontnomen. Terwijl ze ook de zorg voor haar broertje heeft en het verlies van haar moeder een plekje probeert te geven. Als lezer vond ik dat heel triest, oneerlijk en moeilijk voor haar en voor mij was dit het punt waarop het boek me in z’n greep kreeg.
De spanning loopt steeds meer op en als lezer weet je wat Razvan van plan is wat het nog beklemmender maakt.
Tegen het einde zijn er confrontaties, komen er hartverscheurende waarheden aan het licht en zijn er levens in gevaar. Genoeg om door te blijven lezen.

Nog een verhaal
Naast het verhaal van de obsessie en het stalken van Razvan waardoor Coco in gevaar komt zijn er ook de uitgebreide persoonlijke verhalen van Coco en Razvan. Mooie en uitgediepte verhalen die goed uitgewerkt zijn en inzicht geven in hoe de hoofdpersonen in elkaar zitten. Nadeel is wel dat dit (zeker in de eerste helft) vaart en wat spanning uit het verhaal haalt.
Maar er wordt nog een verhaal verteld, dat heel kunstig verweven wordt tussen de perikelen van Coco en Razvan door. En dat met hen te maken heeft, direct of indirect, en van grote invloed is op de uiteindelijke afloop. Dit is knap gedaan en weet zeker te overtuigen.

Boekgegevens

Het Isolement

Titel :Het Isolement
Auteur :Chantal van Mierlo
Uitgever :Ambo Anthos
Verschenen :juni 2016
ISBN :9789026334139

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.